Szárnyaló brojler eredmények Pénzesgyőrben

Szárnyaló brojler eredmények Pénzesgyőrben

Schvéger György 1986 óta foglalkozik baromfi neveléssel Pénzesgyőr melletti brojler telepén. E telephely előtt Bakonybél térségben szintén ebben a szakmában tevékenykedett, előtte pedig a faiparban dolgozott.
Pénzesgyőr falu szélén jelenleg egy kétszintes épületben neveli a szárnyasokat. Érkezéskor rendszerint az emeletre fogadja le a naposokat, majd 10 napos kor körül egy saját maga által készített csúszdán az állomány felét lejuttatja az alsó szintre. Ezzel a megoldással minimális stressznek vannak kitéve a madarak, ezzel nem okozva teljesítménybeli visszaesést. Tartásterei kör etetővel és szelepes önitatóval felszereltek, a friss levegőt kereszt, valamint alagút szellőzéssel biztosítják a madarak számára. Alomnak általában faforgácsot használ. A telep egyenlőre még nincs vízpanelekkel felszerelve, jelenleg párásító rendszerrel tudja hűteni a madarakat a nagy kánikulákban.
Cégünkkel már a Bábolna Rt. idején is volt kapcsolata pár turnus erejéig, a takarmány teljesítményével akkor is elégedett volt. Ebben az időszakban más takarmány beszállítóval is volt kapcsolatban. Mivel a nevelés költségeinek nagy része a takarmány költségből ered ezért mindig a legkedvezőbb ár/érték arányt jelentő takarmányt választotta. Ebben az időben az Országos Brojler Hizlalási Versenyen 3. helyezést ért el a már akkor kimagaslónak számító eredményeivel. Itt a 20 ezer darabszám felett elért brojler eredményeket összesítették országos szinten és év végén díjazták a legjobbakat.
Az elmúlt évek során több vágóhíddal is dolgozott. Érdekességként elmondta, hogy akkoriban még csak 1,85-2,00 kg-os volt az elvárt súly. Jelenlegi vágóhídjával, az Avium 2000 Kft.-vel, 2008-ban állapodott meg, kapcsolatuk azóta is folyamatosan tart. Napos állományát már több, mint húsz éve a Hegyhát Brojler Kft.-től vásárolja. Mind technológiájában, mind pedig gondolkodásában sikerült adaptálódnia az ellenivar kakasokhoz. Ezt talán az mutatja legjobban, hogy 2016-os évre tehető elmondása szerint a legjobb eredménye, amikor is 44 átlagos nevelési napra a leadott madarak átlagsúlya 3,33 kg/db volt. Azonban a takarmány értékesítése ilyen nagy súly mellett is 1,6 kg/kg maradt. Egy-két turnus erejéig kipróbált más keltetőket is, de nem volt elégedett a madarak teljesítményével, így visszatért az eredeti beszállítóhoz.

Évente általában hat turnus csirkét ad le. Az állományból nincs megszedés, ezért 39-40 napos korra teljesen kiürítik a telepet. A kiürítés általában egy, maximum két szállítás alatt megvan, hogy ne törjék a madarakat sokszor. 2.000 m2-es nevelő felületére a kezdetekben még 40 ezer csibét is letelepített. Fajlagos eredményei ekkor is jók voltak, azonban nagyon soknak tartotta az időközben kiselejtezett madarakat. Ezért az évek során fokozatosan csökkentette a telepített darabszámot, végül a jelenlegi 23-25.000 db-os mennyiséget a 2012-es évek körül érte el, amit azóta is tart. Ezzel a megszokottnál alacsonyabb telepítési sűrűséggel sokkal több életteret biztosít a madarak számára, így az alom minősége a turnus teljes ideje alatt kiváló. Talp vagy mellfekélyes csirkéinek száma elhanyagolható.  A „szellősebb” telepítés miatt a heti súlymérések rendszerint technológián felüliek, ezért közel egy héttel hamarabb tudja leadni a csirkét az átlagnál. Ennek köszönhetően az éves kiadások csökkentek, valamint a telep szervízperiódusának is nagy segítséget nyújt.
György szerint a jó termelés kulcsa a jó napos és a megfelelő takarmány mellett a gazda gondoskodása is. Elveinek igazát az elmúlt turnusokban a PLATINUM takarmányunkkal elért kiemelkedő sikerei is bizonyították. Elhullási százaléka az elmúlt hónapokban alig vagy egyáltalán nem haladta meg az 1%-ot a hizlalás ideje alatt. Nagyon alacsony, 1,5 kg/kg alatti fajlagos takarmányértékesítés mellett megfelelő átlagsúllyal tudta leadni a madarakat. A turnusok kiemelkedő brojler indexei tükrözik a legjobban a nevelés eredményességét. A leadás után kalkulált indexei rendszerint 450 felettiek, legutolsó, 2018. szeptemberben leadott turnusa 498-as brojler indexszel zárult.

A jövőbeli tervei között a már említett vízpanel hiányának megoldása szerepel, ugyanis ő is belátta, hogy az elmúlt évek azt mutatják, hogy a gazdáknak inkább az extrém meleg elleni védelemre kell fókuszálniuk. Korábban a téli hidegek okozták a fő problémát, most azonban a nyári időszak adja fel a leckét a termelők számára. Sok termelő  a július-augusztus termelési időszakot a nagy melegek miatt ki is hagyják.

Partnerünknek ezúton is gratulálunk szárnyaló eredményeiért, és kívánunk neki hasonló kimagasló sikereket a jövőben is!

Kocsis Máté
vezető baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Horváth Szabolcs
baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések