Dobogós takarmányokkal az árutojás termelés szolgálatában is!

Dobogós takarmányokkal az árutojás termelés szolgálatában is!

A szigorodó állatvédelmi, állatjóléti és élelmiszerbiztonsági szabályozás, és nem utolsó sorban a fenntartható fejlődés igénye folyamatos innovációra ösztönzik a takarmányozási és genetikai szolgáltatókat az árutojás termelés terén is. A nagy teljesítményre képes árutojó hbridek genetikai potenciáljának maximális kihasználásához a madarak táplálóanyag szükségletének minél pontosabb kielégítésére van szükség. A tojás teljes értékű élelmiszernek számít, eladhatóságát nagyban befolyásolják sz esztétikai és beltartalmi paraméterek, a termelők számára rendkívül fontos a kiváló minőségű végtermék előállítása.

Ezért hoztuk létre Partnereink minden igényét kielégítő SILVER-GOLD-PLATINUM árutojó sorainkat. A tojástermelés különböző paraméterei közül a takarmányozással elsősorban a letojt tojások darabszámát, a tojások tömegét, a tojáshéj vastagságát és a tojás sárgájának színét tudjuk befolyásolni.
A tojástermelést a jércenevelés során alkalmazott takarmányozási technológia nagyban meghatározza, ezért rendkívül fontos a napos kortól a madarak megfelelő táplálóanyag ellátottsága. Takarmányozás segítségével befolyásolható a termelésbe állításkori testtömeg, megfelelő fényprogrammal kombinálva az ivarérés időpontja, valamint a fiatal tojótyúkok takarmányfelvevő képessége és a perzisztencia. A maximális termelékenységhez mind az előnevelési mind pedig a termelési ciklus szorosan hozzájárul, az állat fejlődési üteme miatt viszont a 2 fázist takarmányozás szempontjából is külön kell választani, hiszen mások az alapelvek.

A jércenevelés során rendkívül fontos az állomány minél nagyobb egyöntetűsége, és hogy a takarmányozási program a mindenkori aktuális élősúlyok figyelembe vételével történjen. Kiemelkedő fontossággal bír a folyamatos súlykontroll, mert a kis súllyal termelésbe induló állományok esetében a takarmányfelvevő képesség elégtelensége miatt a jércék súlya a tojástermelés kezdetén mérséklődik, és ez később kisebb tojássúlyhoz és magasabb elhulláshoz vezethet. Ugyanilyen fontos a túlkondicionálás elkerülése is, mert a túlkondícionált madarak hosszú hasznos élettartama bizonyítottan rövidebb.
Mindent figyelembe véve új SILVER-GOLD-PLATINUM takarmánysorainkat úgy alakítottuk ki, hogy az végig a jérce életkorának optimális táplálóanyagokat tartalmazza. Takarmánysorainkhoz pontos etetési javaslatot mellékelünk, megadva az etetési mennyiséget és a váltás várható életnapját.

Főbb szempontjaink a jérce nevelés során:

  1. Az előnevelő takarmány fázisok bővültek, így költséghatékonyabban és pontosabban tudjuk fedezni a madarak táplálóanyag igényét
  2. Mindhárom sor elkészítésénél azonos, jól emészthető, körültekintően megválogatott alapanyag bázissal dolgozunk, így a sorok között biztosított a váltás lehetősége (ezzel is könnyebben szabályozhatóvá válik a súlygyarapodás)
  3. Az ideális fehérje elv alapján, életkorra adaptált ileálisan emészthető aminosav szintek kerültek beállításra optimális energia szintek mellett

Nagy figyelmet fordítottunk kalcium és foszfor szintek optimalizálására, hogy az állat felkészülhessen életének intenzív termelési szakaszára.
A tojástermelés elindulásával új szakasz kezdődik az madarak életében. A termelő telepen szintén kiemelkedő jelentőséggel bír a körültekintő és szakszerű takarmányozás.
A tyúkok energiaszükségletét fajtájukon kívül aktuális élősúlyuk, a környezet hőmérséklete, és a tojástermelés intenzitása határozza meg. Amennyiben a környezeti hőmérséklet a madarak termoneutrális zónáján belül van, a tyúkok képesek takarmányfelvételüket a táp energiatartalmának függvényében módosítani. Emiatt érdemes körültekintően megválasztani a takarmányok energia szintjét.

Másik fontos szempont a tojástermelés időszakában a fehérje ellátottság. A tyúkok takarmányozásakor megállapítható, hogy nem csak a takarmányok fehérjetartalmát kell figyelembe venni, sokkal kiemelkedőbb jelentősége van az esszenciális aminosav ellátottságnak.
Az aminosav szükségletet az energiához hasonlóan a tojástermelés mértéke és a tyúk élősúlya határozza meg, viszont a madarak a takarmányfelvételüket nem képesek a táp aminosav szintjéhez igazítani, ezért volt fontos az ideális fehérje elv alapján, életkorra adaptált ileálisan emészthető aminosav szintek beállítása optimális energia szintek mellett.

Partnereink számára a jövedelmezőség maximalizálása a cél, ehhez pedig rendkívül fontos a megfelelő ár-érték arányú takarmány megválasztása. Sokszor előfordul, hogy a Partnerek a kedvezőbb árú terméket keresik, holott az adott takarmánnyal elérhető maximális profitot kell szem előtt tartani. A gyakorlat szerint nem a legolcsóbb (legkisebb energia tartalmú) táp etetése eredményezi az egy tyúkra jutó legkevesebb költséget, hiszen az energiatartalom növelése csökkenti a tojótyúkok napi takarmányfelvételét, így bizonyos szintig a fajlagos takarmányozási költséget is.

Szeretném megosztani Önökkel saját példámat. 2015-ös nyertes fiatal gazdaként 2016 júliusában indítottam termelésbe 1800 db ketreces Tetra SL LL fajtájú 18 hetes madarat. Kedvező ára miatt a Silver sorral indultunk, és a 24. élethétig azzal is termeltünk. A termelési százalék megfelelő volt (98%), a napi takarmányfogyasztás azonban 130-132 gr körül mozgott. A testsúlyok sem emelkedtek megfelelően. Gyurcsó Gábor vezető szaktanácsadó Kollégám tanácsára váltottunk az árban és beltartalomban is erősebb prémium kategóriás Platinum árutojó 1-es takarmányra, és már 1 hét eltelte után a madarak testsúlya normalizálódott. Az igazán nagy meglepetés viszont akkor ért, amikor a napi takarmányfogyasztást kiszámoltam, ami 114 grammra esett vissza, úgy, hogy közben a súlygyarapodás is megfelelő volt. Ez 1800 madárnál napi szinten 28 kg takarmány, éves szinten 10 tonna felett van, ami milliós megtakarítás az én állományom esetében is… Megjegyezem, hogy állományom ez idő alatt egy nagyon erős madártetű atka fertőzöttséggel küzdött. 5 % elhullás és kétszeri kezelés után 33 élethetesen a termelésünk még mindig 95% felett van, a kondíciók kezdenek helyrejönni és a későbbiekben bemutatott TS kiegészítésnek köszönhetően a vakarózás is teljesen abbamaradt.

A termelői oldal számára rendkívül nagy problémát jelent a madártetű atka fertőzöttség. Sajnos az intenzíven termelő állományokban az atka gyakorlatilag kiirthatatlan, az élősködő zavarja az állatot, betegségeket terjeszt, csökkenti a táplálóanyagok felszívódását a madarakban, ezáltal romlik a fajlagos takarmányértékesítés, egyszóval nagymértékű gazdasági kárt okoz.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft kifejlesztett egy takarmányba keverhető ún. TS (Tetű Stop!) kiegészítőt, amely kiűzi az atkát a tyúkról, ahol az élősködő a megfelelő irtószerrel elpusztítható. Mindhárom takarmánysorunk és komplett premixeink is kaphatóak ezzel a kiegészítéssel. Sajnos személyes tapasztalatból bátran ajánlom mindenkinek, alkalmazásának megkezdése után pár nappal az intenzív vakarózás gyakorlatilag teljesen abbamaradt. Ezzel egyidejűleg meg kell kezdeni az irtószeres kezelést.

SILVER-GOLD-PLATINUM takarmánysoraink összeállításánál rendkívül fontos volt a jó minőség mellett a tenyésztő szervezetek ajánlásainak figyelembe vétele, a melléktermékek használatának minimalizálása, és a kedvező értékesítési ár megteremtése. Célunk, hogy fejlesztéseinkkel a Partereink hosszútávú igényeit és jövedelmezőségét szolgáljuk. A Bonafarm Bábolna Takarmány márkanév garancia a folyamatos fejlődésre és a jó eredményekre.

Szárnyaljunk együtt!

Baráth Beatrix
területi képviselő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. 

Hasonló bejegyzések