Mit kell tudni a PigCare Malacmentő Programról?

Mit kell tudni a PigCare Malacmentő Programról?

A genetikai előrehaladás számos problémát felvet, egyre szórtabbak az almok, nő a relatíve kis testtömeggel született malacok száma. A malac újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.
Nagy létszámú almok felneveléséhez csupán a koca illetve az alomkiegyenlítés önmagában nem elegendő, egyéb technológiai és takarmányozási megoldásokra van szükség. A XXI. század sertéstartásának és takarmányozásának egyik legnagyobb kihívása tehát, homogénebb almokat kialakítani nagy malacszám esetében, a kis testtömeggel született malacokból pedig minél többet megmenteni, a választási súlyt ilyen nagy alomméretek mellett maximalizálni.
Ezen szempontok szerint születtek meg Malacmentő Programunk termékei, melyeket a mai modern genetikáknak megfelelő irányelvek szerint, egyedi módon, saját vizsgálati eredményeinkre (pl. kocatejminták táplálóanyag-tartalmának meghatározása) alapozva fejlesztettük ki.
Malacmentő Programunkban szereplő termékekkel a malacok számára már a születésük pillanatától optimális feltételeket, a fiaztatón jól működő takarmányozási megoldásokat kínálunk.

Malac panír

A fiaztatói elhullások jelentős része az első 24 órában történik, ezért elsődleges feladat, hogy a malacok számára a születésük pillanatától kezdve optimális környezeti feltételeket biztosítsunk. Minden hő- és energiaveszteség csökkenti a malacok életbenmaradási esélyeit a születésüket követő első pillanatokban, ezért a malacok felszárításával már rögtön a fialást követően megadhatjuk az esélyt arra, hogy minél több malacot válasszunk. Malac panír termékünk nemcsak a nedvesség megkötésében segít, hanem illóolaj-tartalmának köszönhetően antibakteriális hatással is rendelkezik, így a fialás körüli higiéniai viszonyok javítására is alkalmazható.

Platinum Milk+

Platinum Milk+ tejpótló tápszer fejlesztésekor a mai modern szuperszapora hibrid kocáktól vett tejminták összetételét vizsgálva határoztuk meg a tápszer táplálóanyag-tartalmát. A termék speciális összetevői (pl.: probiotikum, MCFA, immunglobulinok) segítenek kialakítani és fenntartani a bélflóra stabilitását, miközben gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását (pl.: E. coli, Salmonella, Clostridium) és erősítik az immunrendszert. A Platinum Milk+ kifogástalan oldódása lehetővé teszi automatizált tejitató rendszerekben történő problémamentes alkalmazását is.
A Kaposvári Egyetem Termékfejlesztési- és Nyomonkövetési Kutató Központjában végzett kísérletek során a Platinum Milk+ itatásával a telepi átlaghoz képest eggyel több malacot sikerült leválasztanunk (14 malac/koca).
A Bonafarm Mezőgazdaság 1500 kocás szilfáspusztai nukleusz telepén végzett nagyüzemi kísérleti eredmények alapján végzett kalkulációnk szerint egy 1500 kocás telep esetében éves szinten 2,3-es kocaforgóval és 16,3 db-os átlagos élve született szaporulatot figyelembe véve a választott malacok számát 2480 darabbal lehet növelni.

Platinum Baby

Ahhoz, hogy a malacnevelés sikeres legyen, már a fiaztatón meg kell kezdenünk a malacokat megismertetni a szilárd takarmánnyal, ezért a tejpótló tápszer itatása mellett a 4-5. életnaptól a Platinum Baby malactakarmány etetését javasoljuk. A kiválóan emészthető alapanyagokból álló, nagy tejtermékhányadú takarmány összetétele maximálisan igazodik a malacok emésztőenzim-készletének fejlődéséhez. A baby takarmány etetésének célja – a kiegészítő táplálás mellett – hogy a malac „megtanuljon” enni, megismertessük a szilárd takarmánnyal.

Platinum-PF és Platinum CP prestarter

A „Platinum” elnevezés a koncentrátumcsaládnál és malactakarmányainknál megszokott minőséget tükrözi, ugyanakkor a termékek fejlesztése során a sokakat megosztó sertés vérplazma használatát kívántuk elhagyni a plazmánál jól dokumentált pozitív hatások (pl.: nagyobb takarmányfelvétel, homogénebb növekedés, jobb immunválasz stb.) megtartása mellett. A Kaposvári Egyetem Termékfejlesztési- és Nyomonkövetési Kutató Központjában végzett kísérleti eredmények szerint a „plazmahatást” sikerült kiváltani, ugyanis a naturális mutatókat elemezve statisztikailag igazolható különbség sem a prestarter-, sem a starter fázisban nem volt kimutatható. Nagyobb malacszámmal (2304 db) beállított üzemi kísérletek (Bonafarm Mezőgazdaság, Sertéságazat, Ács) eredményei alapján szintén megerősítést nyert, hogy a „plazmahatást” sikerült kiváltani.
A legjobb eredmények elérése érdekében Platinum-PF Prestarter etetését követően a Bona Malac Starter (12,5%-os) koncentrátum alkalmazását javasoljuk.
A gyengébb állategészségügyi státuszú telepek esetében tapasztalatink alapján alacsonyabb nyers-fehérjeszintű takarmányok etetésével az emésztőszervi problémák jelentős része elkerülhető, csökkenthető. Platinum-CP Prestarterünket ezen irányelvek mellett állítottuk össze.

Crémolit

Legyen szó akár betegség, akár takarmányozási- vagy stressz eredetű hasmenésről, a kiváltó ok megszüntetése, kezelése mellett az állatok rehidratálása, és az elektrolitok pótlása is elengedhetetlen. Az említett problémák kezeléséhez nyújt megoldást a Crémolit elektrolitpótló, mely optimális összetételének köszönhetően nemcsak a szükséges elektrolitokat tartalmazza, hanem könnyen felszívódó energiaforrást is biztosít a malacoknak. Probiotikum tartalma segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, míg vitamin és szerves mikroelem tartalma a malacok általános állapotát és az állatok immunrendszerét támogatja.