Crémo, a borjútápszer – Fontos a jó indulás

Crémo, a borjútápszer – Fontos a jó indulás

A borjúnevelés során alkalmazott technológiai elemek alapvetően befolyásolják a borjú növekedését, egészségi állapotát, valamint az állat későbbi teljesítményét. Éppen ezért a születéstől a választásig terjedő időszak kiemelt feladata, hogy megduplázzuk a borjú születési súlyát miközben az egészségügyi problémákat minimálisra csökkentjük.

Milyen tejpótlót válasszunk?

Születés után a borjú első tápláléka a biológiailag teljes értékű kolosztrum, amellyel a tápanyagokon túlmenően a szükséges mennyiségű immunglobulin is az állatok rendelkezésére áll. Bár a kolosztrum immunglobulin szintje, valamint az immunglobulinok felszívódásának hatékonysága rohamosan csökken, a születést követő 3-5 napban javasolt a borjakat elsősorban kolosztrummal táplálni. A 6. naptól a tejjel, illetve a tejpótló tápszerrel történő táplálás időszaka következik, amely a telepi technológiáktól függően rendszerint 60-90 napig tart. Mivel fiatal állatoknál kezdetben az oltóban és a vékonybélben termelődő enzimek, elsősorban a renin, a laktáz és a lipáz működése a meghatározó, a tejpótló itatása során nem elég csak a táplálóanyag-tartalmat figyelembe venni, a tápérték forrásának, a felhasznált alapanyagoknak is külön figyelmet kell szentelni. Lehetőség szerint válasszunk nagy tejtermék hányaddal rendelkező, kifogástalanul oldódó terméket, amelyben a növényi fehérjék forrása csak kisebb arányt képvisel. Ezek közül is elsősorban a módosított (pl.: hidrolizált) szója vagy búza fehérjék javasolhatók.

Crémo 24/20 tejpótló kísérletek

Tejpótló tápszerrel végzett modell kísérleteinkben a technológiából adódóan 14 db 21 napos borjú vett rész (Sátorhely, Bóly Zrt.), amelyek 14,5%-os szárazanyag tartalomra beállított Crémo 24/20 tápszert kaptak választásig az alábbiak szerint:

  • 21-53 nap: 2×4 liter tejpótló tápszer
  • 54-63 nap: 2×3,5 liter tejpótló tápszer
  • 64-70 nap: választás – reggel 3 liter tápszer, 64-66 napokon délután elektrolit oldat, a további napokon víz.

A tejpótló tápszer mellett a borjak ad libitum granulált takarmányt (2. táblázat) is fogyasztottak, amelynek a mennyisége választásig elérte a 3 kg/borjú/ nap mennyiséget. Választásra a borjak átlagosan 101,93 kg-os testsúlyt értek el (1. ábra), így sikerült több mint 12 kg-mal meghaladni az elvárt testtömeg-gyarapodás mértékét, mely eredmény alapján megállapítható, hogy a Crémo 24/20 tejpótló tápszer megfelel a legkorszerűbb borjútakarmányozási technológiák által támasztott elvárásoknak is.

Oraticsné Szabadkai Ivett
Bóly Zrt.

Dr. Tanai Attila
fejlesztési vezető
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.