Innovatív megoldás a brojlercsirkék takarmányozásában

Innovatív megoldás a brojlercsirkék takarmányozásában

Az elmúlt években a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Silver, Gold és Platinum takarmányokkal állt brojlert nevelő partnerei rendelkezésére. A három takarmány sor az évek során többször megújult, jól elkülönült árban és táplálóanyag-tartalomban, ezzel lehetőséget adott a termelők számára, hogy telepi adottságaiknak a legmegfelelőbb takarmány sort válasszák és etessék az állományukkal. Ezeket a brojler ágazatban etetett és bevált takarmányainkat a termelők nagy megelégedéssel és jó termelési eredményekkel használták éveken keresztül.
Az elmúlt időszakban tapasztalt, korábban nem látott mértékű takarmányár robbanás és a húspiac kiszámíthatatlansága egyre magasabb, és emellett optimálisabb termelési szinteket követelnek meg. A termelők is próbálják a költségeket a lehető legésszerűbb módon minimalizálni. Mivel a költségek jelentős részét, és jelenleg egyre magasabb arányát, a takarmányozási költség teszi ki, ezért kézenfekvő, hogy minden termelő a lehető legjobb, az adott alapanyaghelyzethez legjobban igazodó, vagyis a leggazdaságosabb takarmányt szeretné az állományával etetni a telepén. Mindezen kihívásokra a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szakemberei egy új innovatív takarmánnyal és szaktudással adnak választ. Így született meg az AMINO brojler takarmánysorunk.

Klasszikus értelembe véve a takarmányalkotók közül a nyersfehérje a takarmányok egyik legfontosabb és legköltségesebb táplálóanyaga. A brojlercsirkéknek azonban nincsen nyersfehérje szükséglete, hanem a fehérjét alkotó aminosavakat kell a takarmánnyal biztosítani. A takarmány fehérjetartalmának minőségét az esszenciális és nem esszenciális aminosavak által meghatározott biológiai érték, illetve az aminosavak emészthetősége határozza meg. Az esetleges limitáló aminosavak szintetikus kiegészítése lehetőséget biztosít a nyersfehérje tartalmak csökkentésére és az emészthető aminosavak lizinhez viszonyított ideális arányának kialakítására. Ebben a folyamatban nagy segítség, hogy az elmúlt években újabb és újabb szintetikus aminosavak használhatóak fel a takarmánygyártásban.

A korábban széles körben alkalmazott metionin, lizin és treonin, valin és triptofán mellet lehetőség van más aminosavak, elsősorban az izoleucin és arginin felhasználására is. Az AMINO brojler takarmányok esetében ezek az újonnan felhasználható aminosavak is alkalmazásra kerülnek. Az új aminosavak felhasználása a gazdaságos takarmányozás egyik feltétele, mivel a brojlerhizlalás összköltségének több mint kétharmadát kitevő takarmányozási költségek mérséklését a takarmánykeverékek fehérje- és aminosav-tartalmának optimalizálásával érhetjük el. Ezen túl a szükségtelen fehérje többlet vagy aminosav egyensúlytalanság az állat intermedier anyagcseréjét terheli, és a környezet N-terhelését is növeli.

Összefoglalva tehát az új fejlesztésű AMINO brojler takarmánysor a válasz a jelen és a jövő kihívásaira. A takarmánysor egyedülálló szintetikus aminosav tartalmában, összetételében, táplálóanyag tartalmában gazdaságos takarmányozási megoldást nyújt a brojlertartók részére a jelenlegi takarmányárak mellett. Az új szintetikus aminosavak felhasználása pedig igen jelentős potenciált jelent a brojlertartók számára, amelyet minél nagyobb mértékben ki kell használni az ágazat versenyképessége és a környezetvédelmi szempontok miatt is.

Fábián János Ph.D.
kutatás-fejlesztési igazgató
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hasonló bejegyzések