Közeli infravörös spektroszkópia alkalmazása a precíziós takarmánygyártásban

Közeli infravörös spektroszkópia alkalmazása a precíziós takarmánygyártásban

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. célja, hogy a hazai és a nemzetközi takarmánypiacon kiváló minőségű termékekkel szolgálja ki partnereit. Ennek biztosításához elengedhetetlen, hogy takarmánykeverő üzemeinkben kifogástalan minőségű alapanyaggal rendelkezzünk, hogy ezekből a takarmányreceptúrákat az állatok táplálóanyag-szükségletéhez maximálisan igazodva állítsuk össze. Ezt a folyamatot a takarmánykeverő üzemeinkben működő, hálózatba kapcsolt off-line és az anyagáramba épített in-line NIRS (Near Infrared Reflectance Spectroscopy) készülékekkel támogatjuk.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.  öt telephelyén (Nagyigmánd, Zalacséb, Újszász, Mohács és Dalmand) évente több mint 400  ezer tonna keveréktakarmányt állít elő. A minőségi és precíziós takarmánygyártáshoz elengedhetetlen, hogy gyors, megbízható, könnyen hozzáférhető információval rendelkezzünk a beérkező alapanyagok és a kimenő késztermékek táplálóanyag-tartalmáról.

A NIRS egy olyan gyors és olcsó analitikai módszer, amely a takarmányágazat számára a folyamatszabályozás, a minőségbiztosítás és a receptoptimalizálás területén új lehetőségeket nyitott. A méréstechnika egyik legnagyobb előnye a gyorsaságon túl az, hogy a laboratóriumi mérési eredmények pontosságát megközelítő információt szolgáltat a vizsgált termék táplálóanyag-tartalmáról, objektív információs alapokra helyezve a döntéshozatalt.

Takarmánygyártási folyamatunkban a minőségellenőrzés és -biztosítás kiemelt szerepet játszik, melyet az off-line mérési módban működő, egymással hálózati összeköttetésben lévő NIR készülékeinkkel támogatunk, Üzemeinkbe kizárólag olyan alapanyagokat engedünk be, melyeknek a minősége a szerződésben foglalt paramétereknek megfelelnek. A beérkező alapanyagokat és a kiszállított késztermékeket szállítmányonként vizsgáljuk és néhány perc alatt döntést hozunk az adott tétel átvételéről, kiszállításáról. Továbbá a folyamatos alapanyag- és késztermék-monitorozás hozzájárul a hatékony receptúra-optimalizáláshoz, mellyel az állatok genetikai igényeire szabva tudjuk kielégíteni táplálóanyag-szükségleteiket, biztonságos és hatékony termeléssel a környezetterhelés minimalizálása mellett.

A takarmányozás ökonómiai hatékonyságának javítását segíti a precíziós elven szervezett keveréktakarmány-előállítás, amelyhez új dimenziót nyit a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati, in-line NIR technológia kialakítása.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. két telephelyén (Nagyigmánd, Újszász) megvalósítottuk az in-line rendszerek működését, melyek lehetőséget nyújtanak a teljes folyamat felügyeletére és a valós idejű beavatkozás elérésére. Ezekkel a NIR eszközökkel a gyártásra kerülő alapanyagokat közvetlenül a felhasználás előtt az anyagáramban és a keverőtérben, keverés közben is monitorozzuk, így környezetbarát adatfelvételezés mellett kalibrációink egyre robosztusabbá válnak és javul a termelés költséghatékonysága is.

Az eljárás révén nem csak a táplálóanyag-ellátás optimalizálható, hanem közvetett módon csökkenthető az állati anyagcsere N-terhelése, valamint a környezetterhelés mértéke is. Emellett a technika előnye még, hogy segítségével probléma esetén azonnali válasz, gyors visszacsatolás valósítható meg. Az eszköz szolgáltatta eredményeket felhasználva olyan trendeket tudunk vizsgálni, mint például az input és output tételek közötti különbségek vagy a műszakok közti változékonyság.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. NIR készülékeit a pontos és megbízható működés érdekében a NIR mérnökök egész évben folyamatos felügyelet és kalibráció alatt tartják. Az alapanyag táplálóanyag tartalmának térbeni (beszállító, földrajzi hely) és időbeni (évszakok, tárolás) változását vizsgálva a kapott trendek és eredményeik alapján kalibráljuk készülékeinket. Az eredmények megbízhatósága érdekében a telephely specifikus kalibrációink folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre pontosabb mérési eredményeket érünk el. A készülékek által rögzített adatok bármikor visszakereshetők és lekérdezhetők.

Oktatással biztosítjuk, hogy minőségellenőr kollégáink naprakész és azonnal alkalmazható tudással rendelkezzenek a készülékek üzemeltetésével kapcsolatban. A megfelelő szaktudású munkaerő által szabályozott körülmények között üzemeltetett, távolról is felügyelhető NIRS készülékeink szolgáltatta eredmények segítségével a termelési szint, a kiegészítő takarmányok mennyisége és a takarmányok költsége is könnyebben kalkulálható, ami a költséghatékony állati termékelőállítást támogatja.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott több, mint 400   ezer tonna takarmánynak köszönhetően kellő mennyiségű adattal rendelkezünk ahhoz, hogy a NIRS technológia lehetőségeit kihasználva folyamatos és naprakész precíziós takarmány-előállítást valósítsunk meg.

 

                                                                                          Szabó-Füzesi Eszter
                                                                                              NIR mérnök
                                                                                              Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

                                                                                               Szijj Katinka
                                                                                              NIR mérnök
                                                                                              Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések