Mit tegyünk, hogy kedvencünk elkerülje a hőgutát?

Mit tegyünk, hogy kedvencünk elkerülje a hőgutát?

Nyári hőségben a kutyák és a macskák kényelmetlenül érezhetik magukat és hajlamosak lehetnek túlhevülni. Íme, néhány teendő, amelyek segíthetnek kedvenced egészségének és biztonságának megőrzésében:

 1. Hűvös környezet
  Biztosítani kell, hogy mindig legyen hűvös hely a lakásban, ahol az állatok megpihenhetnek. Ha nincs légkondicionáló, akkor ventilátor vagy hűtőlap használata javasolt, ezenkívül a nyitott ablakok, valamint függönyök segíthetnek a helyiség hűvösen tartásában. Szabadban lévő állatok esetében gondoskodni kell arról, hogy elérhető legyen számukra olyan árnyékos terület, ahol a tűző nap elől védelmet találhatnak.
 2. Friss víz
  Mindig legyen elérhető friss, hűsítő víz kedvencünk számára. A melegben a kutyák és a macskák is hajlamosak lényegesen nagyobb mennyiségű vizet inni. Miután házi kedvenceink izzadni nem tudnak, a felesleges hőt elsősorban lihegés útján tudják leadni, ezzel azonban jelentős mennyiségű folyadékot is veszítenek. A friss víz a folyadékpótláson túlmenően a testhőmérséklet csökkentéséhez is hozzájárul.
 3. Fürdés és hűsítés
  Kutyák esetében javasolt a rendszeres hűtés bundájuk, illetve a szőrrel nem fedett bőrfelületeik vizezésével, de ügyelni kell a víz hőmérsékletére. Hőségben soha ne hagyjuk zárt autóban a kedvencünket, még rövid időre sem. Különösen napon, a hőmérséklet gyorsan extrém magasra emelkedhet, ami rövid időn belül életveszélyessé válhat számára.
 4. Rövid séták
  A forró napszakokban korlátozzuk a séták hosszát. Válasszunk árnyékos helyeket és lehetőség szerint kora reggelre vagy késő estére tegyük a sétát. A felforrósodott aszfalt égési sérülést okozva károsíthatja kutyánk tappancsait.
 5. Figyeljünk a jelekre
  Tartsuk szemmel kedvencünk viselkedését és figyeljünk azokra a jelekre, melyek túlhevülésre, hőgutára vagy kiszáradásra utalhatnak.

A hőguta jelei kutyánál, macskánál

A hőguta súlyos és életveszélyes állapot mind a kutyák, mind a macskák számára, mely során a hőháztartás felborulása miatt a test maghőmérséklete kórosan megemelkedik, és több szervrendszer károsodásához vezet. A hőguta következtében kialakuló sokkos állapot és a központi idegrendszeri károsodás életveszélyes állapotot idézhet elő, ezért fontos felismerni a hőguta jeleit, hogy sürgősen segítséget tudjunk nyújtani számukra.

Kutya macska hőstressz

Mennyi a vízigénye a kutyának és a macskának?

A kutyák és macskák vízigénye függ a testméretüktől, életkoruktól, aktivitási szintjüktől és az időjárási körülményektől. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét állatnak biztosítani kell mindig friss és tiszta vizet, amelyhez szabadon hozzáférhet. Általában egy közepes méretű, közepes aktivitású kutya naponta körülbelül 0,5-1 liter vizet fogyaszthat. Az aktívabb, nagyobb testméretű kutyák lényegesen több vizet igényelnek, továbbá jelentősen megnő a vízigény meleg, fülledt időjárási körülmények esetén. A kutya vízigényét befolyásolhatja továbbá az is, hogy milyen táplálékot fogyaszt (pl. száraz vagy nedves táp), így a száraz táppal etetett állatok vízigénye nagyobb.

Kutyákhoz képest a macskáknak általában kevesebb vízre van szükségük, egy átlagos méretű macska naponta körülbelül 150-200 ml vizet fogyaszthat. Azonban fontos megjegyezni, hogy a macskák hajlamosak kevés vizet inni, mivel ők eredetileg a zsákmányuktól szerezték a nedvességet. Ezért a nedves táplálék (pl. konzerv) etetése segíthet kielégíteni a macska vízigényét.

Ha a hőguta bármely tünete észlelhető kedvencünknél, azonnali intézkedés szükséges. Az állatorvosi segítség mellett a legfontosabb a testhőmérséklet mielőbbi csökkentése, például nedves törölközővel történő borogatással vagy hideg vizes permetezéssel.

Hasonló bejegyzések