Rövid takarmányalapanyag-piaci összefoglaló

Rövid takarmányalapanyag-piaci összefoglaló

BÚZA

Matif (Euronext milling wheat) búza árának alakulása az elmúlt 10 évben

A búza európai tőzsdei árának alakulását értékelve jól látható, hogy 2013-2020 között az ár nagyjából a 150-220 euró/tonnás sávban mozgott.

Takarmány-alapanyag búza

Forrás: Euronext

A 2021-ben kezdődő rendkívül erős áremelkedés során 400  euró fölé ment a búza ára, majd elkezdődött a folyamatos csökkenés egy-egy megtorpanás és felfelé korrekció mellett.
2024 januárjában az árcsökkenés eredményeképpen a tőzsdei ár átszakította a 200 euró-s szintet, jelenleg is megközelítőleg ezen a szinten oldalaz.
Az áremelkedés és csökkenés okait korábbi írásomban kifejtettem. https://www.babolnatakarmany.hu/rovid-takarmanyalapanyag-piaci-osszefoglalo/

Napjaink eseményeinek eredője hosszabb ideje a stabilitás.
Általában a mérsékelt kereslet és kínálat jellemezte a piacot a 2023. évi aratás óta eltelt időben. Az export viszont viszonylag erős volt. A belföldi eladók folyamatosan inkább a minimum 70 forint körüli szintet várják el a 11%-os fehérjetartalmú búzára, míg a vevők a 60-65 forintos sávban érdeklődnek. A belföldi vevők fokozatosan építették fel készleteiket, illetve pozícióikat, okulva a korábbi évek piaci hullámvasútjából.

A búza ára a 2023. évi aratás idején 58-65 forintos sávban mozgott, mely átmeneti, kb. 68-70 forintos szintig történő emelkedés után a 60-65 forintos sávba csökkent. Ez a szint a termelők önköltségi szintjét is jelzi, emiatt a nem kényszerhelyzetben lévő eladók csak részmennyiségeket adtak el.
Jellemzően országosan alacsony fehérjetartalmú búza termett. Sok a gyengébb, 10-11%-os fehérjetartalmú tétel, de nem ritka a 10% alatti búzatétel sem. A korábbi években elkényeztette a terménypiac a takarmánygyártást 12-14%-os búzatételekkel az aszályos és meleg időjárás miatt, ezáltal csökkentve a takarmányfehérjék arányát a receptúrákban. A 2023-as évi több csapadék alacsony fehérjetartalmat és alacsony, 70-74 kg/HL súlyú búzákat eredményezett.
Mivel a vetés jelen állapota általánosságban jó az elegendő csapadéknak köszönhetően, ezért napjainkban nem számít a piac a 2024-es aratáskori terméscsökkenésre.
Termelői előkötések egyelőre nem jellemzőek a nyomott ár és az árhoz képest relatív magas önköltségek miatt.

A lenti ábrán látható, hogy országosan jelentős plusz mennyiségű csapadék hullott az elmúlt 90 napban a sokéves átlaghoz képest.

Csapadékösszegek és sokéves átlagtól való eltéréseik

Takarmány-alapanyag csapadék

Forrás. met.hu

 Kukorica

A kukorica európai tőzsdei árának alakulását értékelve látható, hogy 2014-től 2020 végéig az ár nagyjából a 150-200 euró/tonna sávban mozgott.

Takarmány-alapanyag kukorica

Forrás: Euronext

2022-ben az ár megjárta bőven a 350 euró feletti régiókat is, melyről 2022 végén elkezdett csökkenni és a 300 eurós szint alá ment be 2022 legvégén. A pillanatnyi ár 172 euró/tonna.
Az árcsökkenés okait korábbi írásomban részletesen kifejtettem.
Írásom idején (2024. március) a kukorica ára belföldön 58-62 forintos szinten tartózkodik termelői telephelyen. A nyugati országhatárhoz közel ennél magasabb, míg a keleti országhatár térségében ennél alacsonyabb árakon van az elméleti piaci ár.
A 2023-as betakarítás környékén 54-58 forint körüli szintről fokozatosan emelkedett köszönhetően a forint gyengülésnek és a termelői eladói hajlandóság csökkenésének.

A kényszerhelyzetben lévő termelők elkezdték értékesíteni készleteiket azért, hogy a tavaszi munkák elvégzését finanszírozni tudják. Azonban a termelők egy masszívan jelentős része továbbra sem gondolkodik kukorica értékesítésen a jelenlegi árszinteken. Jellemzően a vevői oldal is óvatos maradt, így a hazai végfelhasználók (takarmányipar, etanolipar) kisebb kukoricakészleteket vásároltak a korábbiakhoz képest. A kukorica export az aktuális szezonban is mérsékelt maradt.
Érdekes jelenség, hogy a csapadékosabb 2022/2023-as szezon a kukoricában is országosan alacsonyabb fehérjetartalmat okozott.
Az aflatoxin fertőzöttség nem jellemző, a DON toxin egy-egy tételben 1000 ppb fölé csúszott, de nem volt általános a terheltség. A raktári tárolás során érzékelhetően emelkednek a DON toxin szintek, egy-egy tételt az 1000 ppb-s szint fölé csúsztatva.

ÁRPA

A 2023. évi aratáskor a mennyiséget tekintve jó volt az árpatermés. A 2 millió tonna feletti termést azonban országosan alacsony hektolitersúly jellemezte. Sok az 55 kg/HL súly alatti tétel. Az 55-58 kg/HL körüli tételek tűnnek a legjellemzőbb minőségnek.
60 kg/HL felett kevés az elérhető tétel és jelentős felárat kérnek a termelők, már akár +5 forintot is kilogrammonként. Az árpában előfordultak DON toxinnal terhelt mennyiségek, jellemzően 1500 ppb szintek mellett, de zömében országosan jók a tételek.

Az árpa ára 52-58 forintos termelő telephelyi szintről indult betakarításkor. Gyorsan fogyott az eladó tétel, nagyon erős volt az export. Napjainkra már az 55-60 forintos üzletek sem ritkák, így beszállítva 2-3 hónapos határidőre bőven 60 forint felett kell fizetni a tételekért. A nagytermelők bizonyos régiókban jóval korábban már eladták a termést, így jó minőséget (toxinmentes, 63 feletti HL súly, tisztított, GMP+ certifikációval rendelkező) nagy tételben egyben alig lehet mostanában vásárolni.
Az újtermésű árpa ára előkötésben még az 50 forintot sem érné el nominálisan, azonban egyelőre nem akad termelő, aki előre ezen a szinten eladná a terményét.

FEHÉRJÉK /olajosmagok

Repce
Matif (Euronext Rapeseed) repcemag ár alakulása az elmúlt 10 évben

Takarmány-alapanyag repce

Forrás: Euronext

A repcemag tőzsdei ára is az elmúlt 10 év során a 2021/2022-es szezonban tetőzött, majd a 2023-as betakarításkor lecsökkent a hazai piacon a korábbi 300 forint/kg feletti árszintekről 150 forint alá.
A repcedara ára is hasonló görbét írt le, de természetesen a repcemag árából nem lehet teljesen párhuzamot vonni az extrahált dara árával. Jelentősen torzítja ezt a repceolaj piaci ára. Ezenkívül a szójadara komplex módon kialakított ára is hat rá, mint alternatív fehérjeforrás.
A 2022-es szezon 150 forintos repcedara árából jelentős csökkenéssel elérte a 95-110 forintos sávot, melyről napjainkra 110-125 forintos szintre emelkedett.

Az elmúlt hónapok emelkedését részben a repcemag árának emelkedése, illetve a helyi feldolgozók visszafogottabb gyártása okozza, melynek okán a kínálat valamelyest visszaesett. A kevesebb repceolaj gyártást a növényi olajok iránti kereslet mérséklődése és annak nyomott ára indokolja. A repceolaj árát pedig a jelentős mennyiségben rendelkezésre álló olcsó napraforgóolaj befolyásolta.
Összességében tehát a jelenlegi szezonban már nem várunk nagyobb változást egészen az új termés 2024. júliusi megjelenéséig.

A repcedarához hasonlóan alakult a napraforgódara piaca is. A 150 forintos 2022-es árszintekről az ár lement 90 forint alá is 2023 októberében a spot piacon. Később 95-105 forintos szintre emelkedett részben a szójadara árának 2023. végi rendkívüli emelkedése miatt. Elérhetősége jobb, mint a repcedaráé, de a szeptemberi szezonvég még messze van és a fehérjék hektikusan alakuló piacain sok minden történhet. Meg kell jegyezni azonban a legfontosabb „bearish” tényezőt, vagyis a GMO-s szójadara árát, ami most nyomás alá helyezte a napraforgódara piacát.

Szójabab termelés (USDA)

Takarmány-alapanyag szójabab

Forrás: USDA/Agroinform.hu

A világ szójabab termelésének alakulásában a dél-amerikai időjárás és termésalakulás kulcsfontosságú. A táblázatban látható, hogy a brazil termés kiugróan magasnak ígérkezik a 2023/2024-es szezonban, azonban figyelmeztető jel lehet, hogy kevesebb lesz, mint 2023-ban. A helyzetet fokozza, hogy a különböző piaci kutatóintézetek termésbecslése elég nagy szórást mutat. A tőzsde ugyan az amerikai (USDA) riportot tekinti mérvadónak, viszont egy termésbecslés lefelé korrekciója jelentősen kimozdíthatja az árat. Egyelőre a termésbecslések bizonytalanságával a piaci befektetők nem foglalkoznak. Ez a hozzáállás azonban változhat az elkövetkezendő hónapok során. Amint a túladottságot mutató tőzsdén tömegesen befektetői vásárlások indulnak, az ár azonnal elindulhat felfelé.

A tőzsdei ár nyomás alatt van

Az argentin termés mintegy 50 millió tonnára becsült. Ha így marad, a tavalyi rendkívüli szárazság okozta kb. 20-25 millió tonnás kiesést helyreállítja a természet.

Mérsékelt továbbá a világpiaci bab- és daraigény, különösképpen a kínai vásárlások mennyisége tartósan alacsonyan alakul. A fenti tényezők miatt a szójadara tőzsdei ára is csökkenő. A csökkenés nagyon magas árszintről indult el, melynek okait korábbi írásomban részletesen kifejtettem. A jelenlegi árszintek 3 éves minimum körüli értéket mutatnak, viszont a 330 USD short tonnánkénti ár nem számít 10 éves viszonylatban alacsony árnak, hiszen a korábban 300 USD alatti szintek jellemezték a piacot.

Összességében tehát a szójadara árának alakulása jelenleg a dél-amerikai időjárás „kezében” van. A jelenleg a déli féltekén folyó betakarítást követően (április után) a befektetői világ szeme az észak-amerikai piacra irányul. Fontos tényező lesz az USA vetésterületének alakulása, a vetés állapota és a kínai exportmennyiségek alakulása.

Takarmány-alapanyag szója

Forrás: Chicago Board of Trade (CBOT)

A DDGS, mint fehérje takarmány-alapanyag ára követte az extrahált darák árának tendenciáit.
Az elmúlt időszakban az általános nyersanyagpiaci árcsökkenés a DDGS árát 90 Ft/kg alá nyomta. A 2023-as kedvezőbb kukoricatermés, az etanol gyártás nyersanyagbeszerzési oldalát stabilizálta, melyre nagy szüksége volt a feldolgozóknak, hiszen a 2022-es gyenge termés és a piaci zavarok kiszámíthatatlanságot, költségnövekedést és áremelkedést okoztak. A továbbiakban, a tavaszi-nyári időszakban az ár stabil maradhat, amennyiben a szójadara ára is stabil marad. Új helyzetet teremthet azonban a szójadara árának tőzsdei emelkedése, vagy egy váratlan gabonapiaci esemény.

ZSÍROK és OLAJOK

A korábbi írásomban az elmúlt évek hektikusan alakuló történéseit részletesen kifejtettem.
Napjainkban az európai növényolaj piacot az erőteljes napraforgóolaj kínálat jellemzi, mely nyomás alá helyezte a szója- és repceolajárakat is.
Az árak elérték a korábbi 4-500 forintos szintekről a 300 forint körüli árakat, majd egy kb. 10%-os emelkedést követően stabilizálódtak 320-330 forintos szinteken.
A dél-amerikai jó termést ígérő szójabab-betakarítás a szójaolaj árát tovább nyomja lefelé, így történhet meg, hogy a szójaolaj ára aláment a napraforgó és a repceolaj árának.
Az európai piacon az ukrán napraforgóolaj jelentős mennyiségben jelen van. Ugyanakkor világszinten a pálmaolaj árának emelkedése zajlik napjainkban, amelynek elsősorban időjárási okai vannak. További száraz időjárást jeleznek előre a távol-keleti régióban, melynek hatása terméscsökkenés lehet.

Takarmány-alapanyag olaj

Forrás: Malaysian Palm Oil Board (MPOB)

 Az állati zsírok árát nagyrészt a növényi olajok árának alakulása befolyásolja. A csökkenő tendencia ezen a piacon is látható, azonban az iparági sajátságok az utóbbi időben erőteljesen beárnyékolták a tendenciát, így a csökkenés megállt a kb. 330 forintos szinten. Jelenleg 380 forint körüli árakat lehet tapasztalni.
A magas 580 forintos árszintről 270 forintig tudott csökkenni az ár, de a tendencia gyorsan megfordult és jelenleg 320 forintos szinten tartózkodik.
Az emelkedés okaiként lehet kiemelni a baromfiinfluenza miatti vágóhídi mennyiségcsökkenést és az olajok árának elmúlt negyedéves emelkedését.

AMINOSAVAK

DL-Metionin

Takarmány-alapanyag DL metionin

Forrás: Feedinfo

Napjainkban az egyik legfontosabb takarmány-aminosav ára emelkedő tendenciában van. Azonban, ha ezt behelyezzük az elmúlt 20 év viszonylatába, látható, hogy ez az ár még elfogadható szinten van.

Az emelkedés oka, hogy több gyártó is a tavasz folyamán többhetes karbantartási leállást tervez, melynek hatására a kibocsátás jelentősen csökkenni fog. Az áremelkedés mértéke azonban fokozódhat a következő hónapok során, mivel a metionin piacon kevés gyártó működik, így egy-egy leállás fokozott mértékű hiányt okozhat.

Lizin HCl
EUR/kg

Takarmány-alapanyag lizin

Forrás: Feedinfo

A lizin HCL rendkívüli áremelkedése 2022-ben rendeződött. Megszűntek az energiakorlátozások és a konténerhiányok, a kukorica mint nyersanyag ára is rendeződött, a lizin receptúrákban való mérséklése pedig megszűnt, így kialakult az egyensúlya a kereslet-kínálatnak a kb. 1,5-1,8 EUR/kg árszinten.

VITAMINOK

A vitaminok piacáról általánosan elmondható, hogy a világ össztermelésének kb. 80-85%-a Kínában történik. Ez a tény meghatározza a piaci helyzetét, kitettségét az európai premix-gyártásnak.
A fő befolyásoló tényezők a kínai nyersanyagárak, a tengeri fuvarozási árak és a kínai piackorlátozó vagy éppen -élénkítő intézkedések.
Mindemellett természetesen a USD/EURO árfolyam keresztalakulása is nagy fontossággal bír.

Kína az elmúlt években több alkalommal hozott környezetvédelmi korlátozó intézkedéseket. A legutóbbi éppen 2021. év végén volt, amikor is a kormány a szénerőművek és az ipari létesítmények termelését korlátozta az olimpiai játékok miatt, illetve bizonyos üzemeket környezetvédelmi beruházásokra kényszerített. Hasonlóan, mint 2017-2018 év tájékán, amikor a világpiac elszenvedte az eddigi legextrémebb áremelkedést ebben a szegmensben.

A következő néhány grafikonon látható, hogy az árak stabilizálódtak a jelentős korrekciók után. Jelenleg a mérsékelt globális kereslet és kínálat a kulcsszó a szegmensben. Élénkülést és ezzel együtt áremelkedést a kínai újév utáni piac „indulás” okozhat.

Kiemelten néhány vitamin grafikonja:

Takarmány-alapanyag vitamin

Forrás: Feedinfo

Monokalcium-foszfát (MCP)

Az MCP árát elsősorban a foszforsav mennyisége és világpiaci ára, illetve az energiaárak határozzák meg.
Az MCP ára a korábbi 5-600 euró tonnánkénti árszintről felpattant a 1400 euró feletti szintekre 2021. IV. negyedévében. Az ár aztán fokozatosan visszaesett 2022-es év során a jelenlegi 780 euró körüli szintre. Az ártendencia követte a foszforműtrágya árakat. Jelenleg az ár oldalaz a 285-300 forintos sávban, enyhe árcsökkenésre kilátások mellett.Továbbra is a fő áralakító tényező a forint árfolyama, az energiaárak, a foszforsav ára, illetve az ellátási lánc egyensúlya (orosz export, szerb export).

Takarmány-alapanyag monokalcium foszfát

Forrás: Feedinfo

Devizaárfolyamok

A forint árfolyamának alakulása jelentős mértékben befolyásolja az egyes nyersanyagok belföldi árának alakulását is.
Jellemzően a forint/euró árfolyam a legmeghatározóbb Magyarországon az EU felé irányuló export- és az EU felől érkező erős importkitettség miatt.
Fontos megjegyezni azonban, hogy nemcsak az importból behozott termékek ára változik az árfolyammal, hanem a tisztán forinttal történő belföldi kereskedelmen átmenő termékek ára is változhat az árfolyamtól függően. Erre kitűnő példa a gabonafélék ára, hiszen gyakran a belföldi forintos árképzés alapja a FOB-os exportár (kikötő, vasúti berakó), amelyet euróban állapítanak meg a piaci szereplők, kitéve ezzel az árfolyam alakulásának a forintos árat.
Az euró árfolyam alakulása meglehetősen kiszámíthatatlan volt az elmúlt években.

Takarmány-alapanyag euro árfolyam

Forrás: Portfolio

Nagyon ritkán beszélünk a mindennapi kereskedelem során az EUR/USD viszonyáról, pedig a végső nyersanyagárak kialakításában fontos szerepe van. Többféle termék vagy termékcsoport ára függ az EUR/USD keresztárfolyamától, pl. a szójadara, a növényi olajok, a napraforgómag, stb.

A grafikonon látható, hogy a dollár árfolyama 2022 augusztusa körül áttörte a paritást (1 EUR=1 USD). Az euró fokozatos gyengülése a dollárhoz képest a háttérben fokozatos nyersanyag-áremelkedést okozott.

Az euró gyengülését az iránta támasztott kereslet csökkenése okozta, mivel a befektetők az euróövezetet a járvány okozta lezárások és az azutáni visszaesés, később a háborús hatások miatt kockázatosabbnak értékelte. Vele szemben az amerikai dollár iránti, mint menekülő deviza felé irányuló kereslet emelkedett, amely a dollár erősödését okozta. A tendencia megfordult 2022. év végén és az 1,08 eurós szintre erősödött vissza az euró, és az azóta eltelt időben oldalazó tendencia tapasztalható.

Takarmány-alapanyag euro-dollár árfolyam

Forrás: Portfolio

Finanszírozás röviden

Az elmúlt 5 éves időszakot vizsgálva jelentősen emelkedtek a finanszírozási költségek 2022. év során, majd 2023-ban komoly csökkenés indult el.
A nyersanyagpiacokon a gyakran említett carry költsége gabonák esetén a korábbi 380-500 HUF/tonna/hó szintekről felment az 1500-2000 HUF/tonna/hó magasságokba, amely jelenleg 800-1200 HUF/tonna/hó szintre mérséklődött.

Ennek hátterében a BUBOR mértékének változása (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga) és a termény tárolási költségeinek emelkedése áll. Megfigyelhető a grafikonon is, hogy egy távoli időszakra lekötött áru árában a finanszírozás komoly mértékben emelkedett, majd korrigált.

Takarmány-alapanyag BUBOR

Forrás: Profitline

 

Mende Zsolt
beszerzési csoportvezető
Bóly Zrt.