Sikertörténet – Hosszútávú együttműködés a Bonafarm-Bábolna Takarmánnyal

Sikertörténet – Hosszútávú együttműködés a Bonafarm-Bábolna Takarmánnyal

A tavasszal ültünk le beszélgetni Gombos Lászlóval a Zala megyei telephelyén, éppen aznap érkezett meg az új állomány a szomszédos Nemesrádóról.

Aki előnevel számára Gazdag László, régi barátja. Évek óta közösen dolgoznak együtt, egymást bíztatva „élik túl” a nehézségeket. Jó csapatot alkotnak, mert Gazdag László Úr egyöntetű, szép előnevelt pulykát állít elő, a mostani 2800 db vegyes ivarú pulyka 42 naposan 2,54-es átlagsúl­lyal érkezett. Kértem, hogy mesélje el, honnan indult, hogyan épült fel a mára jól működő gazdasága.
1998 óta foglalkozik pulykahízlalással. Első turnusát egész pontosan 1998. november 18-án tette le, az akkor még bérelt pacsatüttösi istállóba. Mosolyogva emlékezik vissza azokra az időkre. Akkor még nem így nézett ki az épület. Nézi a szépen kialakított öltöző plafonját, és nevetve mutatja a sarkot, ahol ki lehetett látni az égre, nem volt szigetelés sem. Vele nevetek, bár nehezen tudom elképzelni a gondosan illesztett szigetelés helyén a csillagos égboltot. Először csak bérelte a telepet, amit 2000. január 1-én vett meg, azóta építi, szépíti, fejleszti. Sokat költött rá, de még többet dolgozott vele.
Eredetileg másodállásként indult a pulykázás az életében. A Vízműnél (Zalavíz Zrt) volt megbecsült, jó állása. Több mint 10 évig egyszerre csinálta a kettőt. Hajnalban kirohant az állatokhoz, aztán ment munkába, majd a délutánt a pulykáknál fejezte be. Egész nap emberekkel és reklamációkkal foglalko­zott a Vízműnél, majd a pulykák mellett, almozás közben „kipihente” magát. Ha szállítás volt, vagy a Vízműnél akadt probléma akkor kénytelen volt éjszakázni. Folyamatos turnusokkal dolgozott, volt, amelyik évben kétszer, a rákövetkező évben háromszor telepített, a Zalabaromfinak. A darabszámot a kezdeti 1800 db-ról 2800 db-ra növelte.
2010-ben végül korkedvezményes nyugdíjba vonult, és inkább a telepet fejlesztette tovább. Siló­mérleget, párásítót szerelt be, szellőzést, szigete­lést korszerűsített. Azt vallja, hogy csak akkor lehet jó eredményeket elérni, ha az állat igényeit minél teljesebben kiszolgáljuk. Ezt pedig csak folyamatos fejlesztésekkel lehet biztosítani.
Előveszi a régi „füzeteket”. Amelyekben a 1998 óta az összes lezárult turnus termelési eredménye vezetve van, pontosan precízen. A dokumentáció Hozzá méltóan teljes, és igényes, pontos, és átlátható. Leolvasom belőle: 2009 óta, a Zalabaromfi második összeomlása óta a szabad­piacra termel, és a Bábolna Takarmány Kft-vel dolgozik együtt. Mindig is jó termelőnek számított, a vágóhidak szívesen veszik át az egyöntetűre hizlalt, gondos odafigyeléssel nevelt pulykáit, a lajosmizsei Keresztes Mizse Kft vágóhídjával is több mint 15 éves kapcsolata van, 2009 óta csak Keresztes Alajosnak termel. Elhullása is alig szokott lenni, ha 2%-nál több „kimegy” a 14 hét alatt akkor az már rossz turnusnak számít nála a telepen.
Az évek során sok nehézséggel kellett megküz­denie. Végigélte a vágóhidak bukásait, többször maradt benn pénze, de sokakkal ellentétben talpon tudott maradt. Ehhez az kellett, hogy jó turnusokat csináljon, és kiemelkedő eredményekkel dolgozzon.
2002-ben 63 hízlalási napra (15 hétre) 8,32 kg-s tojót, 109 hízlalási napra (21,5 hétre) 18,09kg-s bakot adott le, 35,9 kg takarmány/állat takarmány felhasználás mellett. 2010-ben 66 hízlalási napra (15,4 hétre) 9,56 kg-s tojót, 104 hízlalási napra (21 hétre) 19,1 kg-s bakot adott le, 33,9 kg takarmány/állat takarmány felhasználás mellett.

2015-ben, az elsők között próbálta ki az új fejlesz­tésű PLATINUM pulyka sorunkat, és azóta is nagy megelégedéssel használja. Tapasztalata szerint a hízlalási idő legalább 1 héttel lerövidült, és az utolsó hetekben a jelölt bakok egyedi mérés alapján naponta fél kg-t is képesek hízni tőle. A PLATINUM pulyka sorral 2016-ban 69 hízlalási napra (15,8 hétre) 10,1 kg-s tojót, 100 hízlalási napra (20,2hétre) 19,8 kg-s bakot adott le 32,3 kg takar­mány/állat takarmány felhasználás mellett. A PLATINUM pulyka takarmánnyal a fajlagos takar­mány fogyasztása is nagyon jól alakul. Az utolsó turnusnál, noha a tojót túl kellett tartani (17 hetesen vágódott), így sem ment 2.9 kg/kg fölé a fajlagos takarmány felhasználás, de volt már 2.75 kg/kg is, ami kiemelkedőnek számít.

Sikerei eléréséhez a Család támogatása is nagy szerepet játszik. Büszkén mondja: „egy sikeres férfi mögött mindig ott áll egy Nő”. Neki ebből kettő is kijutott: lánya és párja, akik mindenben támogatják, segítik.
A jövőről kérdezem, és Ő a szokásos töretlen opti­mizmussal válaszol. Csinálja a telepet, amíg tudja, nem akarja feladni, szereti csinálni, nem szeret unatkozni. Mellette testületi ülésre jár, mert önkor­mányzati képviselő Pacsán. Van egy kis telke, ahol szőlőt termeszt és itt a telepen az istálló mögött van a fóliasátor ahol csodaszép és hatalmas paprikákat termel. Az udvaron 2 szép kuvasz, néhány birka, és az utánpótlás bárányok. Sportolt is, amíg egész­sége engedte, de 2015 végén nagy műtétje volt, hónapokig lábadozott, rehabilitációra járt, most már inkább csak nézi a focit, de töretlenül szurkol Pacsa Haladás SE-nek. A borászkodás viszont szeretett tevékenység maradt a műtét után is, mi sem bizo­nyítja ez jobban, hogy több mint 50 borversenyen nyert aranyérmet az évek során, továbbá 2016-ban elnyerte a Pacsai Kistérség Legjobb Bora, valamint a Pacsa Város Bora díjakat is.
Kicsit sajnálja, mert most úgy tűnik: a telepet nem szeretné átvenni egyik gyermeke sem. Mindkettő­jüknek jó munkahelye van, fia kint él Amerikában, szuper állással. Sajnos emiatt messze kell tudnia legnagyobb kincsét, az unokáját is. Büszkén meséli, hogyan tanította meg pár hét alatt magyarul, sőt, a kedvéért még Amerikába is kiment. Alig várja, hogy végre nyár legyen, mert a kisfiú 3 éves kora óta a nyarakat Papánál tölti és tanulgatja, milyen egy igazi Magyar Gazdálkodó élete.