3 nap az agrárdigitalizáció jegyében

3 nap az agrárdigitalizáció jegyében

2024. február 6-8. között rendezték meg a PREGA Konferencia és Kiállítást. Magyarország egyik legnagyobb agrárdigitalizációs szakmai fórumán – melynek fővédnöke Nagy István agrárminiszter – igazodva a megváltozott piaci és környezeti feltételekhez, idén a precíziós technológiák gyakorlati alkalmazása és a fenntarthatósági elvek érvényesülése volt a fókuszban.

Godó-Butty Beatrix, a Bonafarm Mezőgazdaság baromfiágazatának precíziós mérnöke Dr. Alexy Márta, a Birdwatcher startup cég vezetőjének társaságában a cégcsoport egyik pecsenyekacsa telepén tesztelt technológiáról, a mesterséges intelligencia segítségével történő valós idejű testsúly-meghatározásról adott elő. A prezentáció során ismertették, hogy a pecsenyekacsa egy prémium termék, amelynek hasonlóan más élelmiszerekhez, mindenkor meg kell felelnie a piaci igényeknek. Országonként azonban eltérő, hogy milyen az elvárt átlagsúly, ezért is fontos, hogy pontosan meg tudjuk ezt határozni, ami alapján az élelmiszeripari gyártás is tervezhető. Ennek érdekében egy olyan rendszer tesztelése zajlott le, amely a madarakról valós időben és gazdálkodási környezetben készít egyedi kameraképeket, majd ezeket mesterséges intelligencia modellek alkalmazásával elemzi és megbecsüli az egyedi madársúlyokat. A nyers kép- és súlyadatbázis mérete hizlalási ciklusonként hozzávetőleg 1 millió kép és súlyérték. Ezek 15-20%-át használja az algoritmus az egyedi testsúlyok meghatározásához, amely kézi méréssel elképzelhetetlen lenne. Ez a digitális technológiai megoldás amellett, hogy hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, állatjólléti szempontból is előnyösebb, hiszen komfortosabb a madarak számára, mert nem zavarjuk meg őket a kézi méréssel.

Prega konferencia 2024

Kocsis Máté és Dr. Juhász Anita
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A konferencián a takarmányágazatunkban alkalmazott NIRS (Near Infrared Reflectance Spectroscopy) technológiáról tartott előadást 3 kollégánk is, két külön szekcióban. Kocsis Máté, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. baromfi divíziójának vezetője és Dr. Juhász Anita, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. termékmenedzsere közösen adtak elő a témában, míg Szijj Katinka, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. NIR mérnöke Gibicsár Dániellel, a Servitec Kft. marketing vezetőjével prezentált a módszerről.

Kollégáink elmondták, hogy a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. évente több mint 450 ezer tonna keveréktakarmányt állít elő. A minőségi és precíziós takarmánygyártáshoz elengedhetetlen, hogy gyors, megbízható, könnyen hozzáférhető információval rendelkezzünk a beérkező alapanyagokról és a kimenő késztermékekről. Ezt biztosítja a nálunk is alkalmazott NIRS technológia, ami egy olyan analitikai módszer, amely gyorsan, a laboratóriumi mérési eredmények pontosságát megközelítő információt ad a vizsgált alapanyagról, így objektív adatokra alapozva hozhatók döntések a takarmánygyártás során. A NIR készülékek segítségével üzemeinkbe kizárólag csak olyan alapanyagok kerülhetnek be és csak olyan késztermékeket szállítunk ki, amelyek minősége megfelelő. Az in-line, azaz a gyártósorba beépített rendszerekkel arra is van módunk, hogy az alapanyagokat a keverőtérben és gyártás közben is monitorozzuk, amivel költséghatékonyabbá tehető a gyártás, a folyamatos monitorozás révén pedig lehetővé válik az azonnali beavatkozás. A technológiával a takarmányreceptúráinkat is képesek vagyunk optimalizálni, így takarmányaink összetétele az állatok genetikai igényeire van szabva. Ez azért is fontos, mert a nem megfelelő táplálóanyag-tartalmú takarmányok óriási többletköltséget generálhatnak a takarmánygyártó számára, bevételkiesést a termelő számára, valamint a karbonlábnyom szintet is jelentős mértékben megemeli, ami a környezetterhelés szempontjából óriási jelentőségű.

Szepessi Zoltán, a Bonafarm Zrt. operációs hatékonyságfejlesztés vezetője Cser Gáborral, a Digitop Kft. műszaki igazgatójával és Papp Zsolttal, a Senit Kft. kereskedelmi és operatív vezetőjével közösen adott elő az élelmiszeripari üzemeinkben kiépített, a hatékonyságmérést biztosító rendszereinkről. Bemutatták, hogy a 10 hónapos projekt során 5 ágazatban, 12 telephelyen összesen 200 mérési pontot alakítottak ki, illetve 500 kollégát képeztek ki a rendszer használatára.

A Bonafarm Csoport élelmiszeripari cégeinél a digitális monitoring rendszer projekt kereteiben bevezetett OEEm rendszer szervesen kapcsolódik a vállalatcsoport prioritásaihoz, többek között az operációs hatékonyságnöveléshez, aminek az egyik eszköze a digitalizáció. Ez támogat bennünket abban, hogy lépést tartva a gyorsan változó piaci igényekkel, versenyképesebbek legyünk és jobban alkalmazkodjunk a kihívásokhoz. Az OEEm rendszer segít, hogy egyszerűbben, hatékonyabban tudjuk nyomon követni a gépeink állapotát és hatékonyságát, valamint a hibák, problémák gyorsabb azonosításában és megoldásában is nagy szerepe van. A rendszer elindításával minden üzemünkben megszüntettük a lassú, papíralapú adatgyűjtést és információáramlást, felszámolva a kézi adminisztrációból fakadó hibákat és pontatlanságokat is. Ezzel párhuzamosan egy olyan digitalizált rendszert hoztunk létre, amely automatizáltan gyűjti és elemzi az adatokat, illetve valós időben méri a gyártósoraink hatékonyságát is, azaz, hogy mennyi időt tölt az adott gépsor termeléssel, milyen sebességgel termel és mennyi megfelelő terméket gyárt le. A Sole-Mizo Zrt. üzemeiben és a Csányi Pincészet Zrt.-nél már teljeskörűen működik a rendszer az SAP-val integrálva, továbbá már a többi élelmiszerfeldolgozó üzemünkben is megkezdtük a rendszer tesztelését, használatbavételét. A digitális rendszer így hamarosan minden üzemünkben egységesen működik majd, ami jelentősen növelni fogja a munka- és költséghatékonyságunkat.