Értéket teremtünk – Sikeres márkaképviseleti találkozó a Bábolna Takarmánynál

Értéket teremtünk – Sikeres márkaképviseleti találkozó a Bábolna Takarmánynál

Február közepén egy különleges eseményre invitáltuk márkaképviseleti partnereinket. Rendezvényünk fő üzenete az érték, az értékteremtés és a közösségi összefogás volt.  Az értékteremtés egy állandó folyamat. Elengedhetetlen, hogy nyitottak legyünk az új ötletekre és folyamatosan fejlesszük termékeinket és szolgáltatásainkat a piaci igényekhez igazodva.
Fontos, hogy egy példaértékű közösséget alkossunk, mindezt úgy, hogy:

 • támogassuk és motiváljuk egymást céljaink elérésében,
 • megosszuk tapasztalatainkat és tudásunkat, melyek segítenek közös fejlődésünkben.


A takarmányozás jövőképe

A délelőtti szekció az értékekről szólt. Az első előadás során Czompó Krisztián értékesítési és innovációs igazgató a takarmányozás jövőképéről beszélt, valamint bemutatta az Európai Takarmánygyártók Szövetségének (FEFAC) 2030-ig szóló főbb célkitűzéseit.FEFAC Feed Sustainability Charter 2030
Az állatok takarmányozása fontos szerepet játszik a fenntartható gazdálkodásban. A FEFAC (European Feed Manufacturers’ Federation) 2030-ig szóló Takarmányozás Fenntarthatósági Chartája az alábbi öt fő célkitűzést tartalmazza:

 1. Klímasemleges állatitermék-előállítás lehetőségének támogatása a takarmányon keresztül.
 2. Fenntartható élelmiszer-előállítás támogatása a táplálóanyagok hatékonyabb kihasználása révén.
 3. Felelősségteljes alapanyagbeszerzési gyakorlat.
 4. Az élelmiszertermelő állatok egészségének és jólétének előtérbe helyezése.
 5. A szektor társadalmi és gazdasági környezetének és ellenállóképességének (reziliencia) javítása.

Előadásában beszélt a világ hús-, tojás- és takarmánytermeléséről, valamint az elmúlt 40 év genetikai fejlődéséről. A rendezvény üzeneteként pedig megfogalmazta, a cél olyan termékek előállítása, melyek táplálóértékének javítása egészséges élelmiszerek előállítását teszi lehetővé.

Fontos a közös együttműködés

Németh Melinda, márkaképviseleti divízióvezető prezentációjában kihangsúlyozta, hogy a közös együttműködés akkor hatékony, ha figyelünk egymásra, ha megosztjuk tapasztalatainkat, tudásunkat. Kiemelte a felelős állattartás értékét és az erre vonatkozó jogszabályok ismeretének fontosságát. Ezután partnereink interaktív beszélgetés keretében megoszthatták véleményüket, javaslataikat az elkövetkező évre vonatkozóan.

Állattartási trendek a baromfitakarmányozásban

A modern baromfitakarmányozás Magyarországon és világszerte is folyamatos fejlődésen megy keresztül, melynek célja a hatékony és gazdaságos termelés, valamint a baromfi egészségének és jólétének javítása.

Baromfihús-termelés

Baromfihús-termelés Magyarországon 1985-2022

A legújabb technológiák és kutatási eredmények alapján a takarmányozás területén számos innováció történt az elmúlt években.

Baromfi témában Szentirmai Eszter szaktanácsadó bemutatta hazánk baromfiállományának alakulását, valamint ismertette az állattartási trendeket ipari, illetve háztáji baromfitartás esetén. Kiemelte, hogy a mai modern baromfitakarmányozást a precíziós gazdálkodás jellemzi, ami azt jelenti, hogy a technológia lehetővé teszi a takarmányok pontos összetételének és adagolásának monitorozását és szabályozását a baromfi igényei szerint. Ez azért fontos, mert a különböző életszakaszokban és termelési célokhoz igazított optimális tápanyagellátás maximalizálja a termelés hatékonyságát és minimalizálja a veszteségeket.

 


Mikor, mit, mennyit? Tanácsok a sertéstakarmányozáshoz

A sertéstakarmányozást meghatározó irányokról Gurmai Tamás szaktanácsadó tájékoztatta a résztvevőket.

Sertésállomány

Sertésállomány alakulás 2015-2023

Ismertette hazánk sertésállományának alakulását és részletezte, hogy a mai modern korban milyen igények merülnek fel a fogyasztók részéről:

 • biztonságos élelmiszer iránti igény,
 • egészséges élelmiszer iránti igény,
 • „minőség” iránti igény,
 • kényelmi termékek iránti igény,
 • „természetes (bio) termékek” iránti igény,
 • állatjóléti megfelelés (pl. „boldog állati élet”; gyors, szenvedésmentes halál stb.) iránt igény,
 • „GMO-mentes” termékek iránti igény,
 • vallási előírásoknak és a hagyományoknak való megfelelés iránti igény,
 • ismert földrajzi eredet utáni igény,
 • méltányos kereskedelem (fair trade) utáni igény.

A résztvevők gyakorlati tanácsokat is kaphattak, hogy a gazdaság állatállományát és a sertések életkorát figyelembe véve milyen takarmányt és milyen adagolással javasolt etetni.

Mire figyeljünk a szarvasmarha-takarmányozás során?

Erre a kérdésre Bagi Tamás szaktanácsadó adta meg választ.

Szarvasmarha-állomány

Szarvasmarha-állomány alakulása 1995-2021

Előadásában kitért a takarmányozást meghatározó irányokra és bemutatta Magyarország szarvasmarha állományának alakulását.
A termelési elvárásokat az alábbi pontokban foglalta össze:

 • metánkibocsátás csökkentése, környezetvédelem,
 • tömegtakarmány fejlődése az utóbbi években,
 • egyre magasabb tejtermelés kiszolgálása,
 • munkaerő-probléma.

Részletesen ismertette, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni a borjú takarmányozásánál:

 • Dercés vagy granulált takarmány alkalmazása?
 • Keverés vagy késztakarmány?
 • Mennyiségi paraméterek
 • Fehérjetartalom
 • Rosttartalom (milyen rost?)
 • Szálas takarmányok kérdésköre
 • Friss ivóvíz kérdésköre


Juhtenyészetek Magyarországon

Molnár Szilvia szaktanácsadó előadásában a juhtenyésztés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Juhtenyészetek

Juhtenyészetek alakulása 1995-2023

A juhtenyésztés Magyarországon hagyományosan fontos mezőgazdasági ágazatnak számít, és még mindig jelentős szerepet játszik a vidéki gazdaságban. Elmondta azt is, hogy hazánkban a juhtenyészetek száma 2023-ban 8.145 volt, ami az elmúlt 5 évben jelentősen nem változott. Részletesen bemutatta a báránytakarmányozást, amit a nevelés módja nagymértékben befolyásol.

A fenntartható fejlődés és a modern technológiák alkalmazása segíthet abban, hogy az iparág versenyképes maradjon és továbbra is fontos szerepet játszhasson a magyar mezőgazdaságban.

 

 

Haszonállat takarmányozás napjainkban

A modern haszonállat takarmányozás egy állandóan fejlődő terület, melynek célja a hatékony termelés és az állatok egészségének, jólétének optimalizálása. A takarmányozás során figyelembe veszik az állatok táplálkozási igényeit, életszakaszait és a termelési célokat. A legújabb kutatások és technológiák alapján kifejlesztett tápanyag-összetételű takarmányok biztosítják az optimális növekedést, tej- vagy húsminőséget, valamint a termelés hatékonyságának maximalizálását. Emellett a modern takarmányozás fontos szempontja a fenntarthatóság és a környezetvédelem, melynek érdekében igyekeznek minimalizálni a környezeti hatásokat és optimalizálni a takarmány-előállítást. Az állattenyésztési iparágban ezáltal egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív fehérje- és energiaforrások, valamint a takarmányozás precíziójának növelése a modern technológiák segítségével.

Lábszky Edina
marketing koordinátor
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.