A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Biochem közös szakmai útja

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Biochem közös szakmai útja

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. idei fejlesztési tervei között szerepel a baromfi- és sertéstakarmányok szerves mikroelemtartalmának átfogó felülvizsgálata. A mikroelemszintek beállítását a legújabb genetikai ajánlások és az EU-s rendeletek figyelembevételével végezzük, különös tekintettel a szerves kötésű mikroelemekre, amelyek nagyobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek a szervetlen forrásokhoz képest, mivel a szervezetben való felszívódásuk könnyebben megy végbe. Ez nemcsak a pontosabb szükséglet kielégítését teszi lehetővé a különböző állatfajok esetében, hanem a környezeti terhelés mérséklésére is lehetőséget ad.

A Biochem Hungaria Animal Health and Nutrition Kft.-től lehetőséget kaptunk tavasszal, hogy a németországi Lochne-ban lévő központjukba utazhassunk a Bonafarm Mezőgazdaság baromfi- és sertéságazati kollégáinkkal együtt.  A jó hangulatú, magas szakmai színvonalú előadásokat és a gyárlátogatást Dr. Alexander Grafe ügyvezető igazgató vezette fel, majd ismertette a Biochem felépítését, működési szerkezetét. Ezt követően Dr. Heiko Greimann ügyvezető igazgató beszélt a pre- és probiotikumok jelentőségéről, valamint egymást kiegészítő hatásmechanizmusairól, továbbá az egyes állatfajok bélrendszerének egészségének, teljesítményének és a takarmány emészthetőségének javításáról.

Dr. Cornelia Becker termékmenedzser kimagasló előadást tartott a toxinkezelés progresszív megoldásairól. Előadásában bemutatta az innovatív, átfogó toxinkezelési koncepciókat és azok  tesztekben való alátámasztásait. Emellett ismertette, milyen termékeket kínálnak a mikotoxinok, endotoxinok és exotoxinok által okozott összetett problémák kezelésére.

Dr. Suasanne Rothstein termékmenedzser adott számot az általuk gyártott glicin kelátokról, valamint a Biochem szerves mikroelemeinek új generációjáról, mely még fejlesztés alatt áll, így elsőként hallhattunk a vizsgálati eredményeikről.

A Big Dutchman képviseletében Julius Hamelmann tartott előadást, melynek tárgya a Soldierfly Project (katonalégy projekt) volt. Ez a téma forradalmian új megközelítést kínál a fehérjeellátásban a rovarfehérje-előállításra fókuszálva.

Az alternatív fehérjeforrások szerepe hosszú távon várhatóan tovább növekszik, ami miatt globálisan kutatják a fehérjeforrásként potenciálisan használható fajok körét, valamint tökéletesítik azok tartástechnológiáját, illetve a feldolgozást lehetővé tévő eljárásokat. A takarmányozásban a rovarfehérjékre és más alternatív fehérjeforrásokra történő megfelelő módon való áttérés számos előnnyel járhat, beleértve a fenntarthatóságot és a takarmányozási rendszerek hatékonyságának javítását is.

Hamelmann az előadása során ismertette, hogy a Big Dutchman, a Skov és az Inno+ cégek, akik az agrárszektorban már évtizedek óta vezető szerepet töltenek be a technológiai beszállítók között, közös márkájukként alkották meg a Better Insect Solution (BIS) vállalatot. A BIS egy olyan kooperáció, amely komplett rovartenyésztő telepeket tervez és valósít meg, beleértve az épületeket és a ketreceket, a „takarmánykonyhát”, a klímaberendezéseket és a hővisszanyeréssel ellátott légtisztító rendszereket is.  Két fő rovarfaj tenyészthető a telepeiken: a fekete katona légy lárvája (BSFL), továbbá a lisztférgek (https://www.bigdutchman.com/hu/megoldasok/rovartenyesztes/).

Rovarfehérje előállítás

Rovarfehérje előállítás

A szakmai út során lehetőségünk nyílt egy családi bemutató farmon megtekinteni a fekete katonalégy lárva előállításának vertikális elrendezésű és automatizált technológiáját. A farm az Essen városában található Larvae Solutions GmbH volt, ahol a látogatás során személyesen a gazdálkodónak tehettük fel kérdéseinket. A betekintés során végigkísérhettük a rovarfehérje-előállítás egyes gyakorlati lépéseit, valamint a rovarok fejlődési szakaszait. A katonalégy lárvája 7 nap alatt akár 250-szeresére növelheti testtömegét, ezalatt a rövid idő alatt pedig a lárva eléri teljes fejlettségi stádiumát és alkalmassá válik élő vagy szárított formában történő felhasználásra.

A lárvafarm tulajdonosával való beszélgetés után kiderült az is, hogy nem csupán a jelenre gondol, hiszen a fenntartható gazdálkodás megvalósítására törekszik. Összefogva a szomszédos farmokkal, a közeli gazdaságokban keletkező, regionális melléktermékekből neveli fel lárváit. A kifejlett lárvákat aztán a közeli állattartó telepek takarmányozására, a lárvaelőállítás után visszamaradt rovarürüléket pedig talajerő-visszapótlásra értékesíti, ezáltal megvalósítva a körkörös erőforrás-hasznosítást. Jövőbeni tervei között szerepel az is, hogy a gazdálkodók tovább diverzifikálódjanak. Ennek érdekében olyan technológiák alkalmazását tervezik bevezetni, amelyek lehetővé teszik, hogy a fekete katonalégy lárváiból zsírt, fehérjét és kitint is kinyerhessenek. Ez az innovatív megközelítés új üzleti lehetőséget kínálna több gazdálkodónak is, miközben hozzájárul a fenntartható mezőgazdaság előmozdításához.

Köszönettel tartozunk a Biochem Hungaria Animal Health and Nutrition Kft.-nek, hogy lehetőséget adtak nekünk a szakmai úton való részvételre, ahol új ismereteket és tapasztalatokat szerezhettünk. Bizakodóan és lelkesen állunk elébe a jövő kihívásainak, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy továbbra is innovatív megoldásokkal járuljunk hozzá az állattenyésztés fejlődéséhez és a fenntartható mezőgazdaság előmozdításához.

Borbély Fédra
junior termékmenedzser
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.