A mikotoxin kockázatcsökkentése a gyakorlatban

A mikotoxin kockázatcsökkentése a gyakorlatban

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. elkötelezett a vevői és érdekelt felei igényeinek legmagasabb szintű kielégítése mellett. Ennek érdekében biztosítjuk a takarmányaink előállításához szükséges korszerű technológiát és innovációt, hogy termékeink mindig biztonságos, magas minőségben kerüljenek vevőinkhez. Ezen célkitűzéseinknek való megfelelés során nagy kihívást jelent a 2022-ben megtermelt gabonák és az azokból előállított termékek mikotoxin szintjének kezelése, annak megakadályozása, hogy azok rendszerünkbe az alapanyagokkal a takarmánybiztonságot veszélyeztető szinten bekerülhessenek.

Vizsgálati rendszerünket úgy állítottuk fel, hogy alapanyagszinten alakítottunk ki egy erős védőhálót, így biztosítva az általunk gyártott termékek takarmánybiztonsági megfelelését.
Kiemelten kezeljük beszállítóink kiválasztását is, rendszeresen értékeljük őket kockázatelemzés alapján felállított kritériumrendszer szerint. Minden gabonafelvásárlási időszak előtt tájékozódunk az aktuális mikotoxinfertőzöttségről. Előzetes vizsgálatokat végzünk, hírleveleket, értesítéseket kapunk a takarmánybiztonsági adatbázisokba feltöltött nemzetközi és hazai vizsgálatok eredményeiről és az azok alapján megállapított lehetséges veszélyekről. Ezek ismeretében módosítjuk vizsgálati gyakoriságainkat. Jelenleg az Aflatoxin kapott nagy hangsúlyt, mivel a kukorica tenyészidőszaka alatt optimálisak voltak az azt termelő gombák számára az időjárási körülmények és közvetlen élelmiszer-biztonsági veszélyt is hordoz magában. Mindemellett találkoztunk vizsgálataink alapján határértéket ugyan nem megközelítő, de mindenképpen figyelemmel kísérésre okot adó DON és Fumonisin szintekkel is. Így vizsgálati gyakoriságainkat ennek megfelelően ezen mikotoxinok esetében jelentősen megemeltük. Továbbá kiemelt figyelmet fordítunk a nem Magyarországon termelt alapanyagokra és az azokból előállított termékekre.

A beérkező alapanyagok vizsgálatait a következő szinteken végezzük:

  • beszállítóktól bekért előzetes vizsgálati eredmények,
  • beszállítónál végzett előzetes vizsgálatok,
  • szállítmányok beérkezéskori gyorsvizsgálata,
  • tételvizsgálatok,
  • tárolás alatti vizsgálatok,
  • gyártásra átadáskori vizsgálatok.

Így tudjuk azt biztosítani, hogy már szerződést sem kötünk olyan alapanyagokra, amelyek takarmánybiztonsági veszélyt jelenthetnek számunkra, illetve ha az előzetes eredmények ellenére mégis problémásnak ítéljük az alapanyagot, a kapuban gyorsvizsgálatot végzünk, és az eredmény alapján vissza tudjuk utasítani azokat a szállítmányokat, melyekkel kapcsolatban a veszély gyanúja felmerül. A kockázatok csökkentése érdekében határértékeinket úgy állapítottuk meg, hogy azok sokkal szigorúbbak a jogszabályi és a jogalkotók ajánlásaiban szereplő értékeknél.

A mérési eredményekről folyamatosan tájékoztatást kapnak a receptúrázásért felelős munkatáraink, akik minden vizsgálati eredményt figyelembe vesznek a termékeink összeállítása során. Kimutatásokat és trendanalíziseket végzünk gyorsvizsgálataink és laborvizsgálati eredményeink alapján, hogy a megfelelő beavatkozást meg tudjuk tenni, amivel minimalizálni tudjuk a kockázatokat. Segítségünkre van ebben a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. vizsgálólaboratóriuma is, amelynek szélesebb rálátása van a trendekre a hozzájuk beérkező hazai és külföldi minták eredményei alapján, és azonnal jelzik számunkra, ha bármilyen irányban elmozdulás tapasztalható.

Alapanyagaink biztosításán túl az általunk előállított termékekre is határozunk meg vizsgálati rendszert, melyet szintén módosítunk az aktuális információk alapján. Kutatjuk annak lehetőségét, hogy az előállított termékeink mikotoxinszintjét gyorsvizsgálattal is ellenőrzés alatt tudjuk tartani, de a jelenleg elérhető mérési módszerek egyelőre nem tudnak még megbízható eredménnyel szolgálni.

Mindezeken felül elköteleztük magunkat minőségirányítási, élelmiszer- és takarmánybiztonsági, valamint környezetirányítási rendszerek létrehozása és fenntartása mellett, amelyek segítséget jelentenek számunkra, hogy a folyamatainkat úgy alakítsuk ki, hogy takarmánybiztonság szempontjából a kockázatokat a lehető legalacsonyabb szinten tudjuk tartani.

Gubisiné Sófalvy Erzsébet
takarmányágazati minőségbiztosítási vezető
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések