A véleménykülönbség viszi előre a világot

A véleménykülönbség viszi előre a világot

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. baromfi divíziójának partnerei remek hangulatú találkozón vehettek részt októberben. A Bábolna Road Show programsorozat részeként megrendezett esemény aktualitásokat boncolgató szakmai értekezés és kötetlen baráti találkozó is volt egyben.

A délelőtt a szakmáé volt, a résztvevők neves és elismert előadók segítségével csiszolhatták tudásukat a baromfitartás terén. A jelenlegi kiélezett helyzetben minden apró pont, amivel a termelés eredménye javítható, kiemelten fontos, ezért az előadások is ezen témák köré épültek. A fő irányvonalat a szellőztetés és a légzőszervi betegségek témakörök adták.

Az első előadást Dr. Horváth-Papp Imre baromfi-szakállatorvos és nemzetközi szaktanácsadó tartotta több évtizedes tapasztalatából építkezve, „Légzőszervi betegségek elkülönítő kórjelzése” címmel. Színes, rengeteg képpel és ábrával illusztrált előadásában bemutatta, hogy milyen komoly gazdasági kárt tudnak okozni a lappangó betegségek, amelyek esetenként csak súlyelmaradásban, szétnövésben, takarmányhasznosulás-romlásában, vagy vágóhídi kobzásban mutatkoznak meg, a háttérben pedig sokszor olyan okok húzódnak meg, mint a túltelepítés, a nem megfelelő szellőzés az istálló egyes pontjain, vagy akár a nem megfelelő szervízperiódus. Konkrét példákon, eseteken keresztül mutatta be egyes betegségek kórlefolyását, kórbonctanát és a különböző betegségek közötti összefüggéseket, átfedéseket. Kiemelte, hogy a betegségek lefolyását és kártételét sok tényező befolyásolhatja, és hogy mekkora jelentősége van a pontos diagnózisnak (akár a szerológiai vizsgálatoknak is), különösen vakcinázott állományok esetében.

A második prezentáció Stefán György, a Poultry Management Consulting Kft. ügyvezető igazgatójának szakmai előadása volt, mely a „Baromfiólak helyes szellőztetése a gyakorlatban, legfontosabb hiányosságok” címet viselte. Mivel rendszeresen dolgoznak együtt Dr. Horváth-Papp Imrével, így a két előadás több ponton kapcsolódott egymáshoz, ugyanazokat a problémákat, hasonló eseteket boncolgatva, csak most nem állategészségügyi, hanem szaktanácsadói szemmel. Így itt egyből válaszokat is kaphattunk a korábban felmerült kérdésekre. György beszélt a megelőzésről, a komplett technológiai megoldásokról a napos madár fogadásától kezdve a teljes nevelési perióduson át. Szó esett a leggyakoribb hibákról, beállítási hiányosságokról és ezek elkerüléséről, orvosolásáról is. Az előadást rengeteg magyarázó ábra, hőkamerás felvétel és helyszíni fotó tette még látványosabbá és érthetőbbé. Emellett bepillantást nyerhettünk a legújabb szellőztetési és hűtési technológiák megoldásaiba is. Összegzésként kiemelte, hogy a genetikai és takarmányozási fejlődést követni kell a megfelelő telepi menedzsmentnek is, csak így érhető el a maximális eredmény, csak így használható ki a többi tényező által nyújtott nagyobb potenciál.

A harmadik előadás is a szellőztetés témakörével foglalkozott, csak ezúttal a tojóistállók speciális helyzetét bemutatva. Kiss Barnabás, a Hat-Agro Kft. kereskedelmi igazgatója „Modern tojóistállók szellőzési rendszere” címmel mutatta be ezt a szegmenst. A tojóistállók különleges helyzete annak köszönhető, hogy a madarak ott a legtöbb esetben feljavított ketreces tartásban vannak, tehát nem tudnak az istállón belül helyezkedni, így különösen fontos az épületen belül mindenhol a megfelelő hőmérséklet, a légmozgás és a friss levegő biztosítása. A színes és látványos ábrákkal illusztrált előadás végigvezetett bennünket a különböző szellőztetési és hűtési rendszerek kombinációin, bemutatva, melyik rendszer hogyan vezeti meg a levegőt, mik az esetleges hiányosságok, pontos beállítások, megfelelő paraméterek, amelyek segítségével a megfelelő szellőztetést biztosítani lehet. Külön bemutatásra került az egyes technológiák elhelyezésének hatása a szellőztetésre és az istálló hőmérsékletére, amelynek mind a téli, mind a nyári időszakban nagy jelentősége van.

A negyedik előadást Dr. Juhász Anita kolléganőnk, a baromfi divízió termékmenedzsere tartotta „Pecsenyekacsa takarmányozási kísérletek bemutatása” címmel. Anita nemrégiben vezényelt le egy kísérletsorozatot, melyben a pecsenyekacsa „precíziós takarmányozásának” alapjait igyekszik a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. lefektetni, hiszen a pecsenyekacsa jelentősége a vágott baromfik közt évről évre egyre nagyobb jelentőséggel bír. A kísérletek során vizsgálták a nyersfehérje-szintek csökkentésének lehetőségeit szintetikus aminosavak alkalmazásával, az energiaszinteket igyekeztek az életkor előrehaladtával az aktuális igényekhez optimalizálni, valamint csökkentették a kalcium és a foszfor arányát a takarmányban fitázkiegészítés alkalmazásával. A kísérletek tovább folytatódnak, a kollégák tovább pontosítják a pecsenyekacsák igényeit a hatékonyabb takarmányozás érdekében.

Az előadások végeztével  a szakma különböző területeiről érkező termelők és szakemberek megoszthatták egymással tapasztalataikat, megvitatták aktuális kérdéseiket, és kisebb kerekasztal-beszélgetések közben elemezhették az ágazat helyzetét. Értékes beszélgetések alakultak ki, amelyek előre vihetik az ágazat helyzetét, hiszen a kiélezett piaci viszonyok közt csak a szereplők közti együttműködésekkel lehet megfelelően érvényesülni. Éppen ezért jövőre is visszavárjuk vendégeinket, tovább mélyítve a partneri kapcsolatokat.

Szentirmai Eszter
baromfi takarmányozási szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések