Állatorvostan hallgatók és NÉBIH képviselők üzemlátogatása

Állatorvostan hallgatók és NÉBIH képviselők üzemlátogatása

A NÉBIH elnökének, Dr. Oravecz Márton felkérésének eleget téve, 2018. október 29-én a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. nagyigmándi telephelyén szakmai program keretében fogadta a NÉBIH Élelmiszer- és takarmánybiztonsági Igazgatóságán állategészségügyi igazgatási szakmai gyakorlatot teljesítő végzős állatorvostan hallgatókat valamint a NÉBIH képviselőit. A felkérés 2018. szeptember 3. és 2019. január 20. között négy hallgatói csoport fogadására vonatkozik, e sorozat második üzemlátogatása valósult meg október 29-én.

A látogatás során Balassa Gergely termelési vezető bemutatta a Bonafarm cégcsoportot, ismertette a cégcsoport tevékenységét valamint a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. cégcsoporton belüli pozícióját. Előadása során kitért többek között a cég termelő tevékenységéhez kapcsolódó minőségbiztosítási feladatok jelentőségére, az ennek eredményeként megszerzett tanúsítványokra. A hallgatók tájékoztatást kaptak többek között a minőségbiztosítás szerves részeként üzemeltetett NIR vizsgáló módszerről és az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztésekről, ezt követően a nyomonkövethetőség fontosságáról, majd az üzemlátogatás előtt, a gyártástechnológiai folyamatokról szerezhettek új ismereteket.
Az üzemlátogatás során Kosdi Csaba alapanyagraktár vezető bemutatta vendégeinknek az alapanyag átvétel folyamatát, majd megtekinthették az ömlesztett alapanyagok átvételének helyszínét, a betárolt alapanyagok silóban illetve síktárolóban történő tárolásának körülményeit. A Nagyigmándi II. keverő technológiai folyamatait, berendezéseit Firisz Ákos kiemelt műszakvezető mutatta be a hallgatóknak. Az üzemi technológiák közül a granuláló berendezések bemutatására került sor részletesebben. A NÉBIH részéről Denkinger Géza osztályvezető felhívta a figyelmet a granulálás mikrobiológai jelentőségére, valamint az egyes gyártási folyamatokhoz kapcsolódó hatósági szempontokra. Vendégeink szakmai érdeklődésére való tekintettel a bejárás során külön hangsúlyt kapott az állatgyógyászati készítmények tárolásának, kimérésének gyakorlata, a gyártási sorrend kialakításának szempont rendszere, valamint a mosatás jelentősége. A hallgatók a vezérlő helyiségben megtekinthették az ide vonatkozó dokumentumokat és ismerkedhettek a vezérlő berendezéseivel.
A látogatás zárásaként Denkinger Géza felhívta a hallgatók figyelmét a cég meghatározó piaci szerepére, az itt megvalósuló magas szintű szakmai munkára és hangsúlyozta a minőségbiztosítás jelentőségét az elért eredmények mögött.
Balassa Gergely termelési vezető külön felhívta a hallgatók figyelmét a cégcsoport nyújtotta széles körű karrier- és szakmai fejlődési lehetőségekre.
A jó hangulatú és tartalmas szakmai program közös csoportkép készítésével zárult.

Dr. Plachy Melinda
takarmányüzemi állatorvos