Az AMINO pulykatakarmányok előnevelési sikere

Az AMINO pulykatakarmányok előnevelési sikere

Az elmúlt években a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a Silver, Gold és Platinum takarmányokkal állt a pulykát nevelő partnerei rendelkezésére. A három takarmánysor az évek során többször megújult, jól elkülönült árban és táplálóanyag-tartalomban, ezzel lehetőséget adott a termelők számára, hogy telepi adottságaiknak a legmegfelelőbb takarmánysort válasszák és etessék az állományukkal. Ezeket a pulykanevelésben etetett és bevált takarmányainkat a termelők nagy megelégedéssel és jó termelési eredményekkel használták éveken keresztül.

Azonban az elmúlt időszakban tapasztalt, korábban nem látott mértékű takarmányár-robbanás és a húspiac kiszámíthatatlansága egyre magasabb és emellett optimálisabb termelési szinteket követelnek meg. A termelők is próbálják a költségeket a lehető legésszerűbb módon minimalizálni. Mivel a költségek jelentős részét, és jelenleg egyre magasabb arányát a takarmányozási költség teszi ki, ezért kézenfekvő, hogy minden termelő a lehető legjobb, az adott alapanyaghelyzethez legjobban igazodó, vagyis a leggazdaságosabb takarmányt szeretné az állományával etetni a telepén. Mindezen kihívásokra a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szakemberei egy új, innovatív takarmánnyal és szaktudással adnak választ. Így született meg az AMINO pulyka takarmánysorunk.

Klasszikus értelembe véve a takarmányalkotók közül a nyersfehérje a takarmányok egyik legfontosabb és legköltségesebb táplálóanyaga. A pulykáknak azonban nincsen nyersfehérje szükséglete, hanem a fehérjét alkotó aminosavakat kell a takarmánnyal biztosítani. A takarmány fehérjetartalmának minőségét az esszenciális és nem esszenciális aminosavak által meghatározott biológiai érték, illetve az aminosavak emészthetősége határozza meg. Az esetleges limitáló aminosavak szintetikus kiegészítése lehetőséget biztosít a nyersfehérje-tartalmak csökkentésére és az emészthető aminosavak lizinhez viszonyított ideális arányának kialakítására. Ebben a folyamatban nagy segítség, hogy az elmúlt években újabb és újabb szintetikus aminosavak használhatóak fel a takarmánygyártásban. A korábban széles körben alkalmazott metionin, lizin és treonin, valin és triptofán mellett lehetőség van más aminosavak, elsősorban az izoleucin és arginin felhasználására is. Az AMINO pulykatakarmányok esetében ezek az újonnan felhasználható aminosavak is alkalmazásra kerülnek. Az új aminosavak felhasználása a gazdaságos takarmányozás egyik feltétele, mivel a pulykahizlalás összköltségének több mint kétharmadát kitevő takarmányozási költségek mérséklését a takarmánykeverékek fehérje- és aminosav-tartalmának optimalizálásával érhetjük el. Ezen túl a szükségtelen fehérje többlet vagy aminosav egyensúlytalanság az állat intermedier anyagcseréjét terheli, és a környezet N-terhelését is növeli.

A pulykahizlalásnál a jó takarmány mellett nagyon fontos az előnevelt súlya. Az előnevelés fő célja, hogy jó minőségű pulyka kerüljön az utónevelőbe. Ezért a takarmány jó emészthetősége mellett fontos, hogy a madár szilárd vázszerkezetet tudjon kialakítani. Ez nagyban hozzájárul a későbbi növekedési szakasz sikeréhez, mikor nagy tömeget szed fel magára a pulyka.

Az AMINO pulykatakarmányokkal az egyik első kísérleti etetésünket a Three-B Farm Kft. bérbaltavári telepén kezdtük meg. A telepen precíz nyilvántartást végeznek és évek óta jó szakmai kapcsolatot ápol egymással a két cég.
A kísérleti turnust, 19.920 db Converter napos pipét 2021. február 19-én telepítették. Az előnevelés folyamán nem merült fel állategészségügyi probléma. Az állomány súlygyarapodása a turnus során a technológiának megfelelő volt. A madarak szépen fejlődtek, végig élénkek, mozgékonyak voltak.
A turnust 44,5 átlagos nevelési napra, 2,63 kg/db átlagsúllyal szállították át az utónevelőbe. A nevelés végén a tojók 2,47 kg/db, a bakok 2,84 kg/db átlagsúlyúak voltak. A fajlagos takarmányfelhasználás 1,67 kg/kg volt, az elhullás 4,01%-os volt. Az elért termelési eredmények bizonyították, hogy a termékek fejlesztése elérte a célját. A legfontosabb visszajelzés a partnerünk véleménye, ebben az esetben a Three-B Farm Kft. is maximálisan elégedett volt az elért eredménnyel.

Összefoglalva, az új fejlesztésű AMINO pulykatakarmánysor a válasz a jelen és a jövő kihívásaira. A takarmánysor egyedülálló szintetikus aminosav tartalmával, összetételével, táplálóanyag tartalmával gazdaságos takarmányozási megoldást nyújt a pulykatartók részére a jelenlegi takarmányárak mellett is. Az új szintetikus aminosavak felhasználása pedig igen jelentős potenciált jelent az pulykatartók számára, amelyet minél nagyobb mértékben ki kell használni az ágazat versenyképessége és a környezetvédelmi szempontok miatt is.

Horváth Szabolcs
baromfi szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések