2017. március 8-án tartotta Sarlóspusztán, a már hagyományos szarvasmarha road showt a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. „Legfrissebb értékeink, eredményeink…” címmel.
Az első előadó Dr. Tanai Attila a génkezelt növények, és takarmányok aktuális szabályozását foglalta össze. A jelölés általános európai szabálya, amennyiben egy termék 0,9 %-nál nagyobb mértékben tartalmaz génkezelt összetevőt, a fogyasztó számára ezt fel kell tüntetni. A GMO mentes termék jelölésére, a tavaly szeptemberben megjelent FM (61/2016) rendelet ad lehetőséget. Az állati termékekből semmilyen módon nem mutatható ki, ha az állatot génkezelt takarmánnyal etették, így a takarmányokat és az alapanyagokat lehet laboratóriumban ellenőrizni. A borjúnevelés során is a GMO mentes borjútápszereket célszerű használni. A nagyobb tejtermékhányadú és 1 % alatti nyersrost tartalmú készítményeket javasolta az előadó. A szilárd starter keveréktakarmányt 5-7 naposan el lehet kezdeni kínálni, a választásra min. 1,5 kg/nap mennyiséget fogyasszon el a borjú. A bendő papillák növekedésére a tejpótló + gabona alapú tápok (széna nélkül) etetése volt a legjobb hatással. Összefoglalva elmondható, hogy ha körültekintően járunk el a borjúnevelés során, és szem előtt tartunk néhány sarkalatos dolgot, akkor a GMO mentes borjútakarmányozási technológia sem jelenthet plusz terhet a születéstől az ellésig eltelt időszakban.
Éliás Dávid vezető szarvasmarha szaktanácsadó, GMO mentes takarmányozás tapasztalatait foglalta össze, tejtermelő partnereiknél. A GMO mentes élelmiszerek iránt egyre nagyobb a kereslet az egész világon. 2016-ban a FAO meghirdette a hüvelyesek nemzetközi évét, felhívva a figyelmet ezen növények emberi fehérjeellátásban betöltött szerepére. Magyarországon erős politikai támogatást élvez a GMO növények elterjedésének korlátozása. Cél, hogy fehérje szükségletünket mind nagyobb hányadban hazai előállítású, GMO mentes növényekkel elégítsük ki. A szója termesztés ezért került egy magasabb támogatási kategóriába. Bonafarm szintjén is megszületett a döntés, GMO mentes termékpályákat kell kialakítani sertéshús, tej és baromfi vonalakon. A GMO mentes termékpályába illeszkednek a szarvasmarhák részére kifejlesztett védett szója termékek. A SOYZIN full fat szója alapú bendővédett fehérje- és zsírforrás, a SOYZEX extrahált szójadara alapú bendővédett készítmény. 29 tejtermelő gazdaság használja ezeket a termékeket, kielégítve a GMO mentes takarmányozásra vonatkozó előírásokat, költséghatékony, optimális fehérje és energia ellátással biztosítva a jó termelési paramétereket és a szaporodásbiológiai státuszt. A Körmendi Agrár Kft. volt 2015 nyarán, akik üzemi szinten kezdték el használni a védett szója terméket. A Soyzin etetett adagja a telepen 1,5 – 2,0 kg/tehén/nap, más szója terméket és védett zsírt nem használnak. Fejési átlaguk 1,9 kg-al emelkedett az átállást követően tehenenként, míg napi takarmány költségük 90 Forinttal csökkent tehenenként és naponta, jó szaporodásbiológiai mutatók mellett. A Gyulai Agrár Zrt. tehenészeti telepén is sikerült költségcsökkenést elérni a Soyzinnel, a váltás után. A termelési eredmények javulása mellett (7,6 millió liter értékesített tej), kiemelkedő a tejzsírtermelésük (4 % felett) és kiválóak szaporodási mutatóik is. Csanádpalotán az AgrárKer Kft-nél, 430 tehenet tenyésztenek, laktációs termelésüket 2.000 kg-mal sikerült megemelniük 2016-ban és elérni a 11.000 kg-os tehenenkénti átlagos laktációs termelést, 3,8 – 3,9 % tejzsír mellett. A takarmányváltásnál a költségcsökkentés, és a termelés emelésén kívül, szempont volt a GMO mentes takarmányozás megvalósítása is. A 1,5 kg Soyzin, melegen sajtolt repcedara, napraforgódara és kukorica-glutén biztosítja a fehérje ellátást, nagyon jó minőségű tömegtakarmányokkal. Az Alcsiszigeti Mg Zrt. számos beruházást valósított meg az elmúlt években. A fő cél a költségcsökkentés és a tejbeltartalmi értékek növelése volt. A tömegtakarmányaik minőségén is sikerült javítani. Fehérje forrásaik: 1 kg Soyzin, melegen sajtolt repcedara, extrahált repce-, napraforgódara és CGF, védett zsírt nem etetnek. Merész Sándor, a 200 tehenes gazdaságában, a megtermelt napi 5-6.000 liter tejet feldolgozza, és így értékesíti. 2016-ban a havi befejéseik 40 kg/tehén, fejési átlag körül mozgott. A Soyzinre történő átálláskor a konkurens terméknél kedvezőbb ár volt a fő ok, 1-2 kg mennyiségben etetik, melegen sajtolt repcedara, és egy fogadó koncentrátum szerepel még a receptekben. Védett zsírt a fogadó csoportban etetnek. Nemesszalóki Mg. Zrt., elkötelezett a hazai tejtermelés és tejfogyasztás népszerűsítése érdekében. 2016 novemberében azzal a céllal kezdték etetni a Bonafarm-Bábolna védett szója termékét, hogy csökkentsék takarmányozási költségeiket, a tejtermelési szint megtartásával. Két lépésben valósult meg a receptúraváltás, ami 4-5 % megtakarítást eredményezett, a tejtermelési szint megtartásával. Saját telepünkön Csípőtelken, 2016 szeptemberében indult kísérlet fő célja az volt, hogy a GMO mentes takarmány előállításra átállított keverőkben, kiváltásra kerüljenek a vásárolt szója termékeket Soyzin-nel és Soyzex-szel, ami költségcsökkentést tesz lehetővé, a termelés megtartásával. A kísérlet pozitív eredménnyel zárult, így 2016 decemberétől az import szója termékeket felváltották a saját gyártású védett szóják, teheneként napi 1 kg-os mennyiségben.
A védett szójatermékkel elérhető a takarmányozási költségek csökkentése, a termelési mutatók megtartásával-, vagy növelésével, jó tejbeltartalommal és szaporodásbiológiai státusszal, GMO mentes termékpályára vonatkozó előírások betartása mellett.
Dr. Bérdi Petra állatorvos, „Amerikai tapasztalatok adaptálása a borjúnevelésben” címmel tartott előadást. Először a Bóly Zrt. Csípőtelki tehenészetét mutatta be a hallgatóságnak. A borjúnevelés, már a szárazonálló csoportok takarmányozásával, tartásával kezdődik. Az elletés technológiája, a tiszta, higiénikus környezet megteremtése, az ott dolgozók folyamatos oktatása elengedhetetlen az egészséges borjak világra segítésében. Fontos szakasz az újszülöttek életében a kolosztrum menedzsment. A borjak egyedi elhelyezésben, takarmányozásban és állategészségügyi ellátásban részesülnek. A súlygyarapodás monitorizálásával folyamatosan ellenőrzik fejlődésüket. Elemzik a halva ellések, és az első 24 órában történt elhullások számát. A cél, hogy elsőborjas tehenek esetében 9 % alatt, többször ellet tehenek borjai esetében 5 % alatt maradjon a mutató. A borjú elhullásokat 1 – 60 nap (választásig) között, szintén 5 % alatt kell tartani. 3 hónapos korig 2 %, ennél idősebb állatoknál az 1 % alatti elhullást kell célként megfogalmazni. Súlygyarapodás tekintetében az alapszabály, hogy választásig meg kell duplázni a születési súlyt. 3 hónapos korig a napi 1 kg, 6 hónapos korig 0,9 kg/nap, ezután visszafogottabb takarmányozás mellett 0,7 – 0,9 kg/nap közti testtömeg-gyarapodás elérése az elvárt. A kolosztum ellenőrzésére Csípőtelken digitális mérőműszert használnak, nyelőcsőszondán keresztül 3,8 – 4,0 liter kolosztrumot kap minden borjú itatásonként, az első itatásra a születés után max. 1 órán belül kerül sor, a 2. itatás 12 óra elteltével történik. Az igazolt Staphylococcus aureus-szal fertőzött és klinikai tőgygyulladásban szenvedő tehenek föcstejét nem kaphatják a borjak. 2 – 5 napos borjaktól vért vesznek, az immunglobulin szint ellenőrzésére (5g/dl-nél több legyen). A borjak életük első 3 hetét töltik Csípőtelken, utána átkerülnek növendék telepre. Az első 3 hétben tejpótlóval kiegészített teljes tejet fogyasztanak. A teljes tejet 73 °C fokon, 30 percig hőkezelik, tejporral nyáron 14,5 %-ra javítják fel a szárazanyag tartalmát (7 – 9 %-ról), télen 16,5 %-ig emelik a szárazanyag tartalmat. Első héten 2 X 3 litert, 2. héttől választásig 2 X 4 liter az itatott mennyiség. 3 napos kortól tiszta ivóvizet, 5 napos kortól tápot kínálnak az állatoknak, a táp fehérje tartalma 20 %, rosttartalma 7 %. Nyáron elektrolit pótlást alkalmaznak, és homok almolással hűtik a borjakat. Télen szalma almolással és polár kabáttal fűtik a kis állatok szervezetét. 3 hét után Sátorhelyre kerülnek át az állatok, itt tejpótló (24/20) itatás történik választásig és a már említett granulált tápot kapják tovább. Választásra 3,0 – 3,5 kg szilárd tápot fogyaszt el minden borjú. A táphoz lapkázott kukoricát kevernek. A választástól 6 hónapos korig már 6 kg tápot képesek megenni, ehhez fejenként 0,5 kg kukoricát adnak és ad libitum réti szénát kapnak a növendék üszők. 5 hónapos kortól „bocimixet” esznek, ami lucerna szenázsból, fűszénából és a táp dercés változatából áll, majd 7 hónapos kortól kapják a TMR-t.