Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Sertés Road Show

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Sertés Road Show

„Változó igények, új megoldások” mottóval került megrendezésre 2017. március 29-én szakmai rendezvényünk, melynek keretein belül a XXI. század sertéstakarmányozásának, -tartásának, és sertéshús-előállításának legnagyobb kihívásaival, ezek megoldásaival foglalkoztunk.

Vida Orsolya, termékfejlesztő mérnök a korszerű sertéshibridek egymástól eltérő táplálóanyag-igényének optimálisan, költséghatékonyan történő kielégítéséről tartott előadást. Elmondta, hogy a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft-nél a 2015-2016-os években beállított kísérletek alkalmával a DanAvl genetika speciális igényei kerültek előtérbe. A nemzetközi tenyésztővállalatok ajánlásaira illetve saját kísérleti eredményekre alapozva egy új komplett premixsor került kialakításra, melyek felhasználásával ideális aminosav ellátást biztosító takarmányok állíthatóak össze, a költségek és termelési eredmények optimalizálásával alacsonyabb nyersfehérjeszintek mellett.

Tóth Zoltán, vezető sertés szaktanácsadó a nemzetközi tenyésztővállalatok ajánlásain alapuló modell felvázolásával összehasonlította a különböző genetikák hizlalásának várható takarmányozási költségeit. Előadásában láthattunk a gyakorlatból, Partnerektől származó termelési eredményeket is, melyek nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is példaértékűnek számítanak.

A gyakorlatot S. Nagy Csaba előadása hozta még közelebb, aki az Agrogáz Kft. tulajdonosaként a DanAvl genetika termelésbe állításával kapcsolatos tapasztalatairól számolt be. Az Agrogáz Kft. 260 kocás telepe 2016 óta tagja a Bonafarm Csoport sertésintegrációjának. Idén a kocalétszám 520-ra történő bővítését tervezik. A tulajdonos bemutatta működési tevékenységüket a kocasüldők fogadásától egészen a hizlalásig. Előadásával megerősítést nyert, hogy megfelelő telepi menedzsmenttel, a genetikára optimalizált takarmányok etetésével kiváló termelési eredmények érhetőek el hagyományos telepi körülmények között is Dr. Fábián János, K+F Igazgató a GMO-mentes sertéstakarmányozás gyakorlati megvalósításainak lehetőségeit mutatta be. Elmondta, hogy a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. megfelel a GMO mentes állati termék előállítás takarmányozási feltételeinek, jelenleg is gyárt genetikailag módosított szervezetet nem tartalmazó sertéstakarmányokat. Ennek alapja a Magyarországon termelt szójabab hazai feldolgozása valamint a sertések aminosav igényének alacsonyabb nyersfehérje szinttel, egy vagy több melléktermék (DDGS, extrahált napraforgódara, extrahált repcedara) egyidejű felhasználásával történő kielégítése. Erre a Bonafarm Mezőgazdaságnál az utóbbi években számos kísérletet irányult.

Dr. Dan Bysted dán állatorvos gyakorlati példákon keresztül mutatta be a sertéstelepeken leginkább jelentkező, komoly termeléscsökkenést okozó problémákat (pl. hasmenés, gyomorfekély stb.) illetve felvázolta azokat a megoldási lehetőségeket, melyek a problémát takarmányozási oldalról közelítik meg.

Kiss László a Pick Szeged Zrt. felvásárlási és húsbeszerzési vezetője a mohácsi vágóhídról és az ehhez kapcsolódó közös kihívásokról tartott előadást. Bemutatta a vágóhidat, mely 569 főnek nyújt munkahelyet, vágási kapacitása 3200 db hízósertés és 400 db nagysúlyú szalámi sertés/műszak, vágási sebessége 500 állat óránként. Közös kihívásként ismertette a napi beérkeztetések lebonyolításával kapcsolatos, az állattartókat is érintő legfontosabb tudnivalókat illetve a minőséggel kapcsolatos elvárásokat.

Szakmai rendezvényünk rendkívül nagy érdeklődésre tett szert, közel 150 főnek tudtunk a jelen sertéstakarmányozási megoldásaival és a jövő kihívásaival kapcsolatosan információt szolgáltatni.

Hasonló bejegyzések