Csemő lovasa nyerte a jubileumi Vágtát

Csemő lovasa nyerte a jubileumi Vágtát

Hazánk számos tradícióval és hagyománnyal büszkélkedhet, az egyik ilyen jelentős rendezvény a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta. Cégünk méltán büszke, hiszen az idei rendezvény győztes befutó lova Bábolna lótakarmányokat, müzliket fogyasztott a felkészülés ideje alatt.

2017 leggyorsabb lovasa címet Petrik Tamás érdemelte ki, aki Vicces nevű lovával elsőként ért célba a 10. Nemzeti Vágtán. Tamással arról beszélgettünk, hogy milyen érzésekkel, élményekkel gazdagodott ezen a rendezvényen és milyen út vezetett ehhez a győzelemhez.

 • Tamás, milyen érzés volt a Hősök terén vágtázni?
 • A Hősők terére lóháton belépve azt éreztem, hogy jó a lovam, bízok benne, továbbá bíztam a rendezésbe, a jó és különleges pályában, hiszen ez a helyszín a rendezőket és a lovasokat is kötelezi a minőségre és a korrektségre. Éreztem, hogy valami jónak kell történnie velem is!
 • Mondhatjuk, hogy ez egy rajt-cél győzelem volt. Mikor érezted azt, hogy már biztosan Te érsz célba elsőként?
 • Talán annyit mondanék, hogy eddig 10 startunk volt 2016 és 2017-ben, ebből 9 rajt-cél győzelem és egy rajt-2.helyezés. A Jubbileumi Vágta győzelmi pillanatai, amikor áthaladtunk a célvonalon, ekkor voltam biztos  a győzelemben, de a start nagyon jó volt és ezután éreztem végig, hogyha nem hibázunk, akkor ez jó lehet akár a győzelemre is.
 • A győzelemhez ereklyék is „jártak”: babérkoszorú, huszárkard, huszárszobor, vázák, aranypatkó, aranysarkantyú, stb. és mi volt a lovad ajándéka, jutalma?
 • A lovam kapta a díjkiosztéskor Lázár Zoltán Úr átadásában azt a csodálatos 10. Jubelumi Nemzeti Vágta feliratú lótakarót. Tőlem és családomtól még több figyelmet, törődést, finom jutalomfalatokat és a kemény felkészítő munka és versenyek után, szabadságot a legelőn. Továbbá Vicces is részt vehetett a Csemői győzelmi ünnepségen is.
 • Beszéljünk egy kicsit a lovadról. Úgy tudjuk, hogy csak véletlenül lett „Vicces” a neve.
 • Vicces! Tényleg véletlen, de találó név. Gondolom pár embert „megviccelt” a teljesítményével, mivel származása, kinézete alapján nem a legnagyobb képességű lovak közé tartozik, de iszonyatos teherbírása, szorgalma, jó takarmányozása a döntő futamokra is kiváló „talponállást” ill. teljesítményt hozott.
 • Ezt a szép győzelmet komoly felkészülés előzte meg. Ebben az időszakban hogy teltek a napjaitok?
 • A felkészűlés nehéz volt. Edzésterv alapján 2015-ben kezdődőtt és 2016 januárban fejeződött be a belovaglása, melyet páromnak Majnár Anitának köszönhetünk. Utána a további folyamatos idomító munka mellett megkezdödött a fizikai felkészítése Viccesnek és saját magamnak is. A lovam és én egymásra találtunk, mindekettőnk célja egymás kiegyensúlyozása, lessük egymás kérelmét, mottónk a munka, kitartás, teljesítmény.
 • Hogyan alakult Vicces táplálása a felkészülés idején? Mire kellett odafigyelni?
 • Az edzésterv mellet pontos takarmányozási terv is készült. Alapszabály, hogy egy lóval annyit lehet etetni, amennyit le is lehet dolgozni. Vicces hazai ( saját ) tenyésztésű ló és én mindenben a hazait szeretem, így hosszú tapasztalások után a Bábolnai takarmányok mellett döntöttem. A Bábolnai takarmányoktól jobbat és tartalmasabbat ló nem kivánhat. Vicces sok Bábolna HP versenylótápot, Bábolna Sportló Műzlit, Zabmentes Lómüzlit és Pegavitot fogyasztott el. A lótáp az alapokat adta, a műzli és a Pegavit (vitamin és nyomelemek) gyors felszívodású és iszonyatos energiabázis a keményebb edzésekhez és versenyekhez, és még van 10 féle kiegészítő apróság, mint pl. répa, alma, virágpor, melasz stb. Tehát nagyon kell figyelni, hogy a ló teljesítményének az eléréséhez a megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányokat a kellő időben megkapja. Egy versenyzésre szánt lovat már csikókórban jól kell tápláni (akár egy gyereket), hogy késöbb jó élettani mutatókkal rendelkezzen.
 • Hallhatunk a jövőbeli tervekről?
 • Jövőbeli terveim a múlt folytatása annak tudatában, hogy a Nemzeti Vágtán évről évre erősebb a mezőny. Most már van tartalék lovam is, a neve: Marokkó és 4 telivér kanca hordoz a hasában kisbéri méntől származó Vágtára alkalmas csikót.