Egy sikeres Baromfi Road Show margójára

Egy sikeres Baromfi Road Show margójára

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szakmai rendezvénysorozatának első napján  baromfitartó partnereit fogadta Lajosmizsén. A Baromfi Road Show napjának útravaló üzenete az volt, hogy az állattartóknak megéri nyitni az újdonságok irányába, hiszen az újítások lendíthetik őket előre.

A szakmai előadások előtt Lajtos Lajos értékesítési igazgató köszöntötte a cég hazai és a Horvátországból első alkalommal idelátogató partnereit, valamint a közelmúltban Bonafarm Csoporthoz csatlakozó Hungerit Zrt. szakembereit. – Elmondta, hogy az idei évre tervezett előadásokban ezúttal a brojler és a pulykaágazatra fókuszálnak.

Dr. Sándor Gergely

Dr. Sándor Gergely
főállatorvos
Turkey Kft.

„Állategészségügyi kihívások a pulykanevelés során „ – címet adott szakmai összefoglalójának Dr. Sándor Gergely  főállatorvos, a Turkey Kft. –től, aki húsz éves tapasztalatát foglalta össze. Előadásában szólt a pulyka faji sajátosságairól és a genetikai potenciál kihasználásáról, valamint tájékoztatást adott a járványhelyzet és járványvédelem kérdéseivel kapcsolatban. Beszámolt a betegségek megelőzési és a gyakorlatban alkalmazott kezelési lehetőségekről.

Piotr Skalij

Piotr Skalij
terüleri igazgató
Hendrix Genetics

A második előadásból többek között megtudhattuk, hogy milyen szinten mozog a napos pulykák letelepítése Lengyelországban. – Piotr Skalij, a Hendrix Genetics területi igazgatója arról számolt be, hogy az utóbbi 5-6 évben  a letelepítések száma rohamtempóban emelkedett, ugyanis 31 millióról közel 48 millióra növekedett a  napos pulyka letelepítés. –  Ezt a hatalmas emelkedést az exporttal magyarázta az igazgató, ugyanis a lengyel exportigények évről évre növekednek.
A lengyel baromfiágazat egy ideje azon dolgozik, hogy az unión kívül próbál újabb piacokat szerezni.  Réspiacokat céloznak meg, ezért már sok éve az antibiotikum nélküli és GMO mentes brojler és pulykatermelésen dolgoznak.  – A pulykatermelés változásaival példaképpen említette, hogy Franciaországban 15-20 évvel ezelőtt 2,5 millió volt a heti letelepítés a pulykapipék esetében addig ma 700-800 ezer körüli, így most a hiányzó mennyiségek pótlásában a lengyelek sikeresnek bizonyulnak.
A harmadik előadásban már hazai eredményekről hallhattak a résztvevő partnerek a Bonafarm–Bábolna Takarmány Kft. Horváth Szabolcs baromfi szaktanácsadójától.  Összefoglalta, hogy a tavalyi évben megújult baromfitakarmányokkal az eltelt idő alatt milyen eredményeket sikerült elérni és ismertette fejlesztési terveiket a brojler, valamint pulyka takarmányok vonatkozásában. A piaci igények kielégítésére irányuló törekvés és folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sikerült a brojlercsirkék esetében országos szinten kiemelkedő eredményeket elérni különböző körülmények között.
Beszélt a genetikai előrehaladás gyorsaságáról és a piaci elvárások változásairól. Megemlítette, hogy a brojler takarmányok esetében megkezdték az egész szemű búza adagolását a granulátumokhoz a jobb fajlagos mutatók elérése érdekében. –  Emellett az emésztést javító adalék anyagokat is használják takarmányaikban. A pulykatakarmányok befejező fázisában energiaszintek emelésével és az etetetési javaslatok pontos betartásával érnek el minél jobb eredményeket. – hangzott el az előadásában.

Dr. Molnár Györgyi

Dr. Molnár Györgyi
mezőgazdasági titkár Baromfi Termék Tanács

A nap második felében Dr. Molnár Györgyi,  a Tojásszövetség titkára, mezőgazdasági titkár, a Baromfi Termék Tanács nevében a legfrissebb információkat ismertette az állatjóléti támogatásokkal kapcsolatban.

Dr. Farle Csaba

Dr. Farle Csaba
főállatorvos
Hungerit Zrt.

A következő előadásban Dr. Farle Csaba főállatorvos – Hungerit Zrt. – Az antibiotikum használatának visszaszorításáról beszélt részletesen, de előtte röviden bemutatta a cég múltját és jelenét.
A záró előadásban Csontos Bence termékfejlesztő – Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. – két problémakörre hívta fel a figyelmet.  Elsőként a baromfifajok keringési rendszerét érintő problémákról szólt, majd a kelést követő takarmányozás fontosságát fejtette ki. Megjegyezte, hogy a felmerülő problémák elkerülése érdekében került kifejlesztésre a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését szolgáló BlueVital nevű termék és a napos baromfikat segítő Hydrogel néven futó speciális takarmánykiegészítő.  – A két termékkel elért eredmények részletes felvázolásával zárult a 2019- es Baromfi Road Show.

Természetesen a fejlesztések nem állnak meg a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. életében, jövő évben minden bizonnyal ismét újabb eredményekről tudunk beszámolni partnereinknek!

Hasonló bejegyzések