„A jövő elkezdődött” – Szarvasmarha Road Show

„A jövő elkezdődött” – Szarvasmarha Road Show

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. tavaszi rendezvénysorozatának szarvasmarha szakmai napján számos érdekes témával találkozhattak a partnerek. Hazai és külföldi előadók egyaránt osztottak meg olyan információkat, amelyek segíthetik a magyar tejtermelőket.

Szarvasmarha szakmai napunkon Lajtos Lajos értékesítési igazgató megnyitója indította útjára az előadások sorát. Elmondta, hogy a szervező stáb mindig jóval több ötlettel és anyaggal rendelkezik, mint ami egy ilyen rendezvény időkeretébe belefér, ezért bízik benne, hogy a nagy számban megjelent érdeklődők meg fogják találni a számításukat ebben az esetben is.
A Szarvasmarha Road Show az idei évben tematikailag két részre oszlott: az elsőben saját kollégáink felkészült előadásait hallgathatta meg a közönség. Szó esett a megújult borjútakarmányainkról és tejpótlóinkról, illetve a fejlesztés jövőbeni irányairól is hallhattunk. A második részben inkább gyakorlatias jellegű előadások hangzottak el, részben USA-beli, részben hazai előadók részéről.

A borjútakarmányozás elmélete és gyakorlata

Az előadások sorát Halász Róbert szarvasmarha szaktanácsadó nyitotta, aki részletesen szólt a borjak állatfaji sajátosságairól, melyet az alkalmazott termékek kialakításánál és használatánál figyelembe kell venni. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a tejelő tehenek tejtermelése szoros összefüggést mutat a borjak tejpótlótápszer- és szárazanyag-felvételével, valamint súlygyarapodásával.
A modern, intenzív felnevelést lehetővé tevő takarmányokkal szemben támasztott igények kielégítésére valósította meg cégünk ezen termékkör megújítását. A cél egyértelműen az volt, hogy a borjak genetikája adta lehetőségeket sikeresen kiaknázhassuk.

A növendék üsző felnevelés kapcsolata az ellést követő termelési mutatókkal

Dr. Hoffmann Dénes

Dr. Hoffmann Dénes
ágazat igazgató
Bonafarm Mezőgazdaság

A Bonafarm Mezőgazdaság képviseletében Dr. Hoffmann Dénes szarvasmarha ágazat igazgató következett, aki előadásában elmondta, hogy a csípőtelki telep megindulása óta eltelt időben 3000 db saját nevelésű vemhes üszőjük ellett le a telepen. Bemutatta, hogy az elléskori testtömeg milyen szoros összefüggést mutat a magas tejtermeléssel. Az első elléskori életkor átlagosan 22 hónap körül alakul és ez 620 kg-os élőtömeggel párosult. Ezek a számok országos viszonylatban és szélesebb összevetésben is kiváló munkát jeleznek a telepi kollégáktól. Számításaik szerint az a számukra legkedvezőbb kombináció a felnevelés során, ha nagy élőtömegű állatokat nevelnek és elletnek be és mindezt gyorsan, azaz magas súlygyarapodás mellett teszik.

Védett fehérje takarmányaink – Jelen, jövő…

Dr Tanai Attila fejlesztési vezető azzal kezdte előadását, hogy röviden áttekintette az elmúlt öt év történéseit a szarvasmarha fehérje takarmányok fejlesztésében. A korábbi időszakban a GMO-mentes alapanyagok kidolgozása történt meg, ezzel biztosítva megfelelő hátteret a magas szintű tejtermelés igényeihez. Beszámolt a GMO-mentes takarmányozás alapjain termelt nyerstej feldolgozásával készülő tejipari termékek piaci megjelenéséről. A fogyasztói igények egyértelműen ebben az irányban fejlődnek. Jelezte, hogy a fehérje takarmányok fejlesztése a továbbiakban az extrahált darák felhasználásán és azok speciális kezelésén fog alapulni.

A szenázsok alkalmazásának evolúciója Magyarországon

Dr. Orosz Szilvia

Dr. Orosz Szilvia
takarmányozási igazgató
ÁT Kft.

Dr Orosz Szilvia az ÁT Kft. takarmányozási igazgatója összefoglalta az elmúlt másfél évtizedben történt fejlődést, bemutatva, hogy a korábban egyeduralkodó lucerna szenázs mellett mely növények kerültek be a takarmány termesztésbe, hogyan alakultak, változtak a technológiák mind a betakarítás idejét, mind a készítendő takarmányféleség jellegét illetően. A magas szintű tejtermelés legfontosabb eleme a minőségi takarmány előállítás. Tematizáló előadása iránymutatást adott a termelők számára, hogy a nagy választékból ami a növényféleségeket jelenti, mit, hogyan, mikor?!

A BST (szarvasmarha növekedési hormon) használata nélküli eredményes tejtermelés tapasztalatai és előnyei

Arnie Gruenes

Twin Spruce Farms
Minnesota

Magyarországon soha nem volt lehetséges hormont használni a hozamok emelésére. Arnie Gruenes előadásában azért hallhattunk minderről, mert ő a tengeren túlról, Minnesotából érkezett feleségével és egy kiterjedt tevékenységi körrel rendelkező állattenyésztő vállalkozás tulajdonosa, melyben a fő bevételi forrás a tejtermelés. Az USA-ban is egyre több farmer hagy fel a BST alkalmazásával és ebből jött a párhuzam, hogy a csökkenő termelés ellensúlyozására tett lépéseik a hazai telepek számára is használható ötleteket adhatnak a tejtermelés fokozására. Nincs új a nap alatt: minőségi tömegtakarmányok készítése, szaporodási mutatók javítása, tehénkomfort, menedzsment javítása és genetika. Így lehet röviden összegezni az elmondottait, de mindezt napi 24 órában és folyamatosan!

A robotfejés alkalmazásának telepi tapasztalatai és előnyei

Steve Middendorf

Middendorf Dairy
Minnesota

Steve Middendorf egy kisebb, családi üzemeltetésű 200 tehenes farm tulajdonosa feleségével. A semmiből indultak: Steve előbb alkalmazott volt egy farmon, majd negyven évvel ezelőtt vásárolta első 12 tehenét. Ma egy modern, klimatizált istállóban tartja állatait, melyek körül a legkeményebb fizikai munkát robotok végzik. Az ember feladata ezzel nem szűnt meg, sőt felértékelődött. A napi rutinban is nagyon fontos az állatok figyelése, a szükséges intézkedések, kezelések, termékenyítések időben történő elvégzése. Az ember továbbra is nélkülözhetetlen még egy robotizált farmon is, sőt szakértő munkája még inkább felértékelődik.

A XXI. század telepe Magyarországon – egy beruházás a tervektől a megvalósításig

Mezőhegyes mindig is a magyar mezőgazdaság kiemelkedő bázisa volt, már az előző századokban is. Neve nem csak a lótenyésztéssel, hanem a tejelő szarvasmarha magas szintű tenyésztésével is egyet jelent. Dr Totthné Dr Polner Antónia és munkatársai már sokszor letették névjegyüket a szakmában és most ismét bizonyítaniuk kell. 2016. óta a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ismét állami tulajdonban van és ez a változás megadta a lehetőségét, hogy Magyarország legmodernebb telepét építsék fel a jelenleg is üzemelő korábbi mellé. Magasra került a mérce, hiszen hallhattuk, hogy az elvárások alapján 2025-re a világ legjobbjai közé várják őket mind genetikai, termelési, mind ökonómiai paramétereik alapján!

Kívánjuk,hogy a hallottakból találják meg a „home message-t”, vigyék haza a szakmán belüli legfrissebb információkat és használják, hasznosítsák saját gazdaságaikban a mindennapokban!

Hasonló bejegyzések