Sertés Road Show a Bábolna Takarmány szervezésében

Sertés Road Show a Bábolna Takarmány szervezésében

Április első hetében tartotta meg a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. szokásos rendezvénysorozatát. A Sertés Road Show napján az előadásokat követően a sertéstartók megtekinthették a Bonafarm Mezőgazdaság újonnan épült Mocsai sertéstelepét.

A rendezvényen Lajtos Lajos értékesítési igazgató köszöntötte a szép számban megjelent partnereket, köztük a Romániából érkezőket is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az előadások több témakört érintenek, de a program fő érdekessége a teleplátogatási lehetőség. Tóth Zoltán vezető sertés szaktanácsadó az első előadás bevezetéseként elmondta, hogy 2022-ben egy új időszámítás kezdődik a sertéstartók életében, hiszen addigra betiltják a cink-oxid használatát a sertéstakarmányokban, valamint az antibiotikumok használatát is korlátozni fogják. Megjegyezte, hogy a tavalyi évben a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. is elkezdte a kísérleteket ebben a témában.

Vida Orsolya termékfejlesztő mérnök, „Mentesség A-tól Z-ig – Antibiotikumoktól a ZnO-mentes takarmányokig” címmel tartott előadást. Elmondta, hogy a felkészülés komoly kihívás és összetett feladat, nem csupán takarmányozási oldalról. Bemutatta a tavalyi év malactakarmányozással kapcsolatos fejlesztéseit és felvázolt számos kísérletet. Előadásának végét azzal zárta, 2022-től még inkább limitáló tényező lesz a takarmányozás, az állategészségügyi státusz, a technológia és a higiénia, valamint a menedzsment szerepe. Ezek együttesen fogják meghatározni mennyire tudnak a sertéstartók eredményesek maradni.

Gerencsér Gábor

Gerencsér Gábor
sertés szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

A második előadásban Gerencsér Gábor sertés szaktanácsadó foglalta össze a szuperszapora fajták fiaztatói menedzsmentjének tudnivalóit. Előadását egyes költségek, naturális mutatók felvázolásával kezdte, majd célkitűzésként legalább a 30 választott malac/koca/ év – 28 értékesített hízó elérésére mutatott rá. A vemhes koca takarmányozás egyes pontjaira is kitért mielőtt részletezte a fiaztatatói protokollt és a fialás körüli teendőket. Ismertette a PigCare termékek felhasználási javaslatait, majd beszélt az etetőhigiéniáról és szólt a szoptató kocák takarmányozásáról is. Harmadik előadóként Tóth Zoltán vezető sertés szaktanácsadó foglalta össze mi történik akkor, amikor „találkozik” a genetika, a technológia, az állategészségügy, a telepi menedzsment és a takarmányozás. Bemutatott néhány dán hizlaldai átlagot és ezzel párhuzamosan három sertéstartó partner telepi eredményeit, amelyek megerősítik azt, hogy a hazai körülmények között is hozhatók az áhított eredmények. Előadását azzal zárta, hogy nem az a kérdés tudnánk-e jobb eredményeket elérni, a fő kérdés milyen áron. A legfontosabb, hogy minél több pénz maradjon a sertéstartók zsebében és ehhez szükséges a jó telepi menedzsment, a megfelelő genetika és takarmány, valamint állategészségügyi státusz.

Csala Károly

Csala Károly
ellátási lánc igazgató
MCS Vágóhíd Zrt.

Az utolsó előadásban az ASP feldolgozó iparra gyakorolt közvetlen és közvetett hatásait foglalta össze Csala Károly, a MCS Vágóhíd Zrt. ellátási láncának igazgatója.
Megemlítette az élősertés körüli problémákat, ami egyrészt abból adódik, hogy a német jegyzés nem tükrözi a hazai piaci helyzetet, másrészt a szomszédos ASP fertőzött országok hektikus árai rángatják a szabadpiaci árakat.

Bonafarm Mezőgazdaság Mocsai sertéstelep

Bonafarm Mezőgazdaság
Mocsai sertéstelep

 

Az előadások után a partnerek megtekintették a 2,8 milliárd forintos beruházásból megvalósult sertéstelepet, ahova 1050 kocasüldő kerül betelepítésre június elejével és rá 8 hétre még további 550 kocasüldő érkezik a telepre.

 

 

A Szakmai Napon elhangzottak bebizonyították, hogy a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. megfelel a XXI. század állattartási kívánalmaknak, kihívásoknak és folyamatosan azon dolgozik, hogy ez megmaradjon.

 

Hasonló bejegyzések