Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Fiaztatói menedzsment (2. rész)

Kiadványunk előző számában elsősorban a fialó tenyészállatokkal, azok elhelyezésével, takarmányozásával foglalkoztunk. Ebben a számban az újszülött malacok kerülnek a fókuszba, mivel a fiatal állatok újszülöttkori növekedési periódusa (egészen a választásig) kritikus időszak a sertéshústermelésben.

A genetikai előrehaladás eredményeként nagyságrendileg megnőtt az élve született malacok száma (ez a „szuperszapora fajták” esetében eléri, sőt meg is haladja a 16-17 darabot). A magas malacszám viszont számos új problémát is felvet: egyre szórtabbak az almok, nő a relatíve kis testtömeggel született malacok száma. Nagy létszámú almok felneveléséhez csupán a koca, illetve az alomkiegyenlítés önmagában nem elegendő, egyéb technológiai és takarmányozási megoldásokra is szükség van. Ezen szempontokat figyelembe véve születtek meg a PigCare Malacmentő Programunk termékei, melyeket a mai modern genetikáknak megfelelő irányelvek szerint, egyedi módon, saját vizsgálati eredményeinkre alapozva fejlesztettünk ki. A Malac panír, a Cremolit elektrolitpótló, a Platino Milk+ tejpor és a Platino Baby malactakarmány egyaránt azt a célt szolgálja, hogy az élve született malacok közül minél több eljusson a választásig.

A fiaztatói munka során az egyik legfontosabb szempont a megfelelő higiénia! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ennek milyen óriási jelentősége van. Csak néhány, ebből a szempontból fontos feladat:

  • kéz- és lábfertőtlenítők elhelyezése, folyamatos használata,
  • a fialás során gumikesztyű alkalmazása,
  • a fiaztatóban használt eszközök (pl. emaszkulátor) folyamatos fertőtlenítése stb.

A koca nyugtalansága, a csecsekből csepegő tej, a pératájék duzzadt állapota, a horpasztájékon észlelhető méhösszehúzódások jelzik, hogy a koca rövidesen fialni fog. Az újszülött malacoknak száraz, meleg környezetbe kell érkezniük, ezért alomporral (Malac panírral) fel kell szórni a fiaztatót, elsősorban a melegítő lapot. Ez nem csak a száraz környezetről gondoskodik, hanem segít a malacok felszáradásában is. Utóbbinak azért van kiemelt jelentősége, mert a malacoknak nagy energiabefektetésébe kerül a magzatburok „eltávolítása”. A Malac panír alkalmazásával ez az energiaveszteség lényegesen kisebb lesz. További előnye, hogy illóolaj tartalmának köszönhetően antibakteriális hatással is rendelkezik, így a fialás körüli higiéniai viszonyok javítására is szolgál.

A fertőzési forrásokat a lehető legnagyobb mértékben minimalizálni kell. Ide tartozik, hogy pl. a koca bélsarát azonnal el kell távolítani (az újszülött malac ne szennyeződjön a bélsárral), de ide sorolható a köldökzsinór megfelelő módon történő eltávolítása is. Ez emaszkulátor segítségével történik. Olyan hosszúra kell vágni a köldökzsinórt, hogy a malac ne tudjon rálépni, a végét pedig piochtaninba történő merítéssel fertőtleníteni kell.

A malacok első és legfontosabb „takarmánya” a föccstej. Ez nem „csak” táplálékforrás, hanem a benne található immunanyagoknak köszönhetően nagyon fontos az újszülött állatok ellenállóképességének kialakításában is. Ezért fontos, hogy minden malac hozzájusson a fialás végétől számított 3-4 órán belül. A fialó kocák csecsszáma azonban korlátozza ezt a nagyobb létszámú almok esetén. Ebben az esetben nyújt segítséget a megosztott szoptatás, vagy ahogy sokan ismerik, a „ládázás”. Ennek lényege, hogy a szoptató koca alatt mindig csak a működő csecsek számának megfelelő darabszámú malac van. A többi malacot egy ládában a melegítő lapra kell helyezni, és óránként cserélgetni kell őket. Fontos, hogy a legkisebb malacok folyamatosan a koca alatt legyenek, és a nagyobb malacokat cserélgessük.

Fiaztatói menedzsment-2A kocák termelt tejmennyisége sok esetben kevés. Ennek pótlására, kiegészítésére fejlesztettük ki a Platino Milk+ tejporunkat. Kialakításánál az elsődleges szempont az volt, hogy összetételében minél jobban hasonlítson a kocatejre, de arra is figyeltünk, hogy alkalmazása minél „felhasználóbarátabb” legyen. A  termék speciális összetevői (pl. probiotikum, MCFA, immunglobulinok) segítenek kialakítani és fenntartani a bélflóra stabilitását, miközben gátolják a káros mikroorganizmusok elszaporodását (pl. E. coli, Salmonella, Clostridium) és erősítik az immunrendszert. Termékünk felhasználhatóságát segíti, hogy kézmeleg vízzel (40-42 °C-os) nagyon homogénre keverhető. Egyszerre mindig akkora mennyiséget érdemes keverni, amelyet a malacok viszonylag rövid időn belül el tudnak fogyasztani, és ezt lehetőleg napjában 3-5 alkalommal meg kell ismételni. Itatását a 10. nap környékéig javasoljuk, de a dajka- vagy kisebb malacokat tartalmazó almok esetén érdemes a választásig folytatni. További felhasználási lehetősége még, hogy a választást követően a battérián a kisebb súlyú malacokat tartalmazó csoportoknál is itatjuk még legalább egy hétig. Abban az esetben viszont, ha hasmenés lép fel, itatását azonnal be kell fejezni. Ekkor – a kiváltó ok megszűntetése, kezelése mellett – az állatok rehidratálása és az elektrolitok pótlása is elengedhetetlen. Az említett problémák kezeléséhez nyújt megoldást a Crémolit elektrolitpótló, mely optimális összetételének köszönhetően nemcsak a szükséges elektrolitokat tartalmazza, hanem könnyen felszívódó energiaforrást is biztosít a malacoknak. Probiotikum tartalma segít helyreállítani a bélrendszer mikroflóráját, míg vitamin- és szerves mikroelem tartalma a malacok általános állapotát és az állatok immunrendszerét támogatja.

A sikeres választás egyik kulcsa, hogy a választott malac addigra megtanuljon enni és meg tudja emészteni a szilárd takarmányt. Ehhez a jó minőségű malactakarmányt már a fialást követő 8-12. naptól érdemes felkínálni. Itt is nagyon fontos, hogy naponta több alkalommal, egyszerre kisebb mennyiségekben, az első napokban alkalmanként 1-2 marokkal adagolva szoktassuk a malacokat a szilárd takarmányhoz. A malacok etetésének időpontját a kocaetetésekhez kell időzíteni: a baby vagy prestarter takarmányokat a kocák etetését követően kell kiadagolni, amikor a kocák már lefeküdtek. Telepi tapasztalataink alapján a Platino Zero prestarter takarmányt nagyon hamar elfogadják, és szívesen fogyasztják már 8-10 napos koruktól kezdve a malacok. Ez a takarmány a ZnO-mentes takarmányozási koncepciónk legfontosabb láncszeme, kialakításánál az egyik legfontosabb követelmény volt, hogy etetésével egészséges bélflórát alakítsunk ki a fiatal malacoknál.

A korszerű fiaztatói menedzsment ma már elképzelhetetlen dajkásítás nélkül. Ennek számos formáját alkalmazzuk, ha erre szükség van:

  • Az előhasi kocák alá mindig 14+1 nagy méretű malacot rakunk.
  • vagy 3. ciklusú, kicsi csecsméretű kocákat választunk dajkának apró malacoknál (ilyen malacot soha ne rakjunk előhasi vagy 5. ciklusú koca alá).
  • ciklusú koca alá nagyméretű malacokat rakunk működő csecsszám + 1 darabra.
  • Az apró almokat működő csecsszám + 2 darabra hagyjuk maximum.

A fiaztató a sertéshús-előállítás egyik legfontosabb pontja, mert hízó csak a megszületett és felnevelt malacból lesz. Egy – sajnos már „odafönt” kondáskodó – kolléga régi kedves mondása volt, hogy: „Ha malac van, minden van”. A sertéstartás folyamatosan változik, fejlődik, de ez mindig igaz marad.

Tóth Zoltán
vezető sertés-szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

 

 

 

Hasonló bejegyzések