Fókuszban a generációváltás – partnertalálkozó Kecskeméten

Fókuszban a generációváltás – partnertalálkozó Kecskeméten

Az idei „Szakma Napja” partnertalálkozóra november 20-án került sor Kecskeméten. Az esemény témájául a generációváltást választottuk, hiszen számos partnerünk családi vállalkozásként működik. A hazai családi vállalkozások jelentős részének problémát okoz a generációváltás. A sikeres működés érdekében szükséges a tudatos tervezés és szembe kell nézni azzal, hogy a cég és a világ is változott az elmúlt években, évtizedekben. Különösen fontos kérdés, hogy a generációváltás milyen módon valósul meg a mezőgazdaságban. Az AgroStratéga kutatása szerint a megkérdezettek 88 %-nál nem történt meg a gazdaság átadás-átvétele az elmúlt 5 évben. Fontos megjegyezni, hogy a válaszadók négyötöde tervezi a munkavégzést vagy még dolgozik a nyugdíjkorhatár elérése után is.
A rendezvényen a közönség három olyan nagyszerű előadó prezentációját hallgathatta-nézhette végig, akik szintén érintettek a témában.

Szentirmay Péter

Szentirmay Péter – ügyvezető
Credit Management Group

Kürti Tamás, a KÜRT Akadémia tulajdonosa, kiemelte a családi vállalkozások szerepét, melyek a nemzetgazdaság gerincét adják. Második generáció szemszögéből és a nemzetközi trendek alapján közelítette meg a témát.„Tanuló családok, agilis vállalkozások” című előadásában beszélt még a fenntartható irányítási struktúrákról és a családi alkotmány fontosságáról is.

„Generációváltás: esély vagy veszély” frappáns címet választotta Szentirmay Péter, a Credit Management Group ügyvezetője. Előadásában történelmi és földrajzi áttekintést nyújtott a családi vállalkozásokról. Elmondta, hogy az első tömeges generációváltás zajlik ma hazánkban és ez a változás egybeesik a digitális forradalommal is és a staféta botot átvevő utódok egy teljesen új generációt képviselnek más nyelvezettel, kommunikációval, attitűddel.

Bárány László, a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa „Generációváltás – avagy felkészülés egy változó világra” című előadásában kiemelte, hogy mennyire fontos az összhang, a következetesség és a közösen (szülő és az utódok által) lefektetett alapszabályok betartása.  Elmondta, hogy jó menedzser bárkiből válhat az iskolái elvégzése után, de jó tulajdonos csak az lehet, akit a család a maga értékrendje alapján évek, évtizedek alatt erre tudatosan felkészít. Mint szülő, tapasztalatait megosztva, jó néhány tanáccsal látta el az alapítókat és nem titkolta el azt sem, hogy a generációváltás (még ha jól csinálják is) hosszú és fájdalmas folyamat.

A program zárásaként köszönetet mondtunk azon partnereinknek, akikkel generációkon át együttműködünk!

Szakma Napja partnertalálkozó