Genetika specifikus takarmányozás a Villányi Szársomlyó Kft.-nél

Genetika specifikus takarmányozás a Villányi Szársomlyó Kft.-nél

A cég az 1950-es évek óta foglalkozik sertéstenyésztéssel. 1989 és 2014 között tenyészkan előállító telepként működtek. Napjainkban évi 30000 hízót állítanak elő, mindezt két telepen, emellett szántóföldi növénytermesztéssel és szőlőtermesztéssel is foglalkoznak.

A nagyobbik – vajszlói – telepen 12 istálló található, ahol 7250 hízóférőhely került kialakításra. A kisebbik telepen 9 istálló található, ahol 2600 jószág fér el, a téli időszakban csak 2250 (a kifutók lezárása miatt). 15–25-ös csoportokban kerülnek betelepítésre az ólak. A 2016-os évben kezdődött közös szakmai munka a genetika specifikus takarmányozásban csúcsosodott ki, ahol a szintetikus pietrain terminál kan utódainak igényeihez alakítottuk ki takarmány sorunkat. Ebben a sorban 3 fázis különült el, Malac, Hízó 1 és Hízó 2.

Genetika specifikus takarmányozásTapasztalataink alapján az első fázisban a takarmányfogyasztás 50–55 kg között, a további két fázisban pedig 100–100 kg körül alakult. Medikációt a malac fázis esetén alkalmaztunk, mégpedig Doxycyclint tartalmazó malacnevelőt, malaconként 8 kg mennyiségben, amit később Amoxicillin váltott hatásosan, a további fázisokban szükség esetén egyedi injekciós kezeléseket alkalmaztak.

A hizlalási idő közepén egyszeri itatásos féreghajtást kaptak a malacok. 2016 februárjától 2017 júliusáig vizsgált időszakban jelentős előrelépések tapasztalhatóak. Az ivánbattyáni telepen ez idő alatt 4 turnust értékeltünk ki, a számok magukért beszélnek. Az induló testtömeg és a záró testtömeg terén jelentős különbség nem volt a hizlalási turnusok között, ami igaz a telepítési sűrűségre is, egy téli hizlalást nem számítva, amikor a kifutók hiánya miatt 20%-kal kevesebb jószág települt. A leglátványosabb eredményt a napi tömeg-gyarapodásban értük el, ami a kezdeti 922 g-ról 963 g-ra emelkedett. Ezt a takarmány-költség optimalizálást úgy sikerült elérni, hogy a takarmányhasznosítás nem romlott.

Fontos megemlíteni, hogy a kiváló telepi menedzsment és a sertés szaktanácsadói gárdánk szoros együttműködésének és gyors reagálásainak köszönhetően sikerült az elhullást is 1% alá csökkenteni. A Streptococcus suis által okozott kiesések megelőzésére fogadáskor lecserélésre került a Doxycyclin, helyette Amoxicillin alkalmazása vált be. Jól működő rutinná vált a telepek havi egy alkalommal történő látogatása telepi konzultációval összekötve, valamint a turnusokat záró közös kiértékelés.

Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján elmondható, hogy sikerült előrelépni a hizlalás több területén is, fokozott figyelemmel a fajlagos takarmányköltség csökkentésére és az elhullási szint redukálására.

 

Gerencsér Gábor
s
ertés szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Schilli Péter
területi képviselő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.