Hatalmas károkat okoz a madárinfluenza

Hatalmas károkat okoz a madárinfluenza

Az Ács melletti pulykatelep után Hajdú-Bihar megye egyik kacsatelepén is kimutatták a madárinfluenza H5N8 törzs jelenlétét. Az első telepen 53 ezer, míg a másiknál 115 ezer állatot kellett elpusztítani. A hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, így a gazdaságok körül 3 km-es védőkörzetet, illetve 10 km-es megfigyelési körzetet jelöltek ki.
A betegség legutóbbi, 2016-2017-es magyarországi megjelenésekor 2,6 millió madarat öltek le, a kár több milliárd forintra tehető.

A madárinfluenza a házi- és a vadon élő madarak vírusos betegsége. Olaszországban mutatták ki először a XX. század elején, de ma már a világ minden táján megtalálható.
A fertőzött madarak a vírust testváladékkal és bélsárral ürítik.  Ezek a vírusok természetes vizekben 1-2 hétig életképesek maradnak. A fertőzés érintkezéssel, a vírus belégzésével, a szennyezett takarmány felvételével, ivóvízzel terjedhet.
A betegség lappangási ideje 1-3 nap, a vírus laboratóriumi vizsgálatokkal, immunológiai módszerekkel mutatható ki. Madárinfluenza ellen védőoltás alkalmazása hazánkban tilos.

Milyen tüneteket okoz a vírus?

–        étvágytalanság
–        bágyadtság
–        csökken a mozgási igény
–        hasmenés
–        légzőszervi tünetek: orrfolyás, tüsszögés, kötőhártya-gyulladás
–        hirtelen elhullás

Nyolc bevált módszer, amivel védekezhetnek az állattartók a madárinfluenza ellen:

–        állatállomány zárt, fedett helyen való tartása, etetése és itatása
–        higiéniai szabályok fokozott betartása, kiemelten fontos a kéz- és lábfertőtlenítés
–        telepi munkaruha használata
–        biztonságos helyről történő takarmány és ivóvíz, azok fedett helyen tartása
–        gondozásnál használt eszközök tisztán tartása
–        betelepítés előtt istállók fertőtlenítése
–        vadmadarak távol tartása
–        új állomány vásárlásakor azok elkülönítése

Az országos főállatorvos 1/2020 számú határozatában  a baromfik zártan tartását írja elő Magyarország teljes területén. A rendelkezés célja, hogy a vadon élő madarakkal való érintkezés lehetőségét csökkentsék, így mérsékelve a baromfiállományok vírusos fertőződését.
Három ország – Hongkong, Japán, Szingapúr – importtilalmat rendelt el a fertőzött területekről származó baromfitermékekre, hat ország – Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, Izrael, Kína, Tajvan – pedig Magyarország egész területére kiterjesztette a tilalmat.

A Nébih tájékoztatása szerint a H5N8 vírus emberekre nem veszélyes, a baromfitermékek emberi fogyasztásra alkalmasak.

Nebih madárinfluenza védekezés

Hasonló bejegyzések