Indul a versenyszezon- néhány szóban a lovak felkészítéséről

Indul a versenyszezon- néhány szóban a lovak felkészítéséről

Mi is az, amikor az ember egy 600-700 kg-os állattal versenyzik?

Szabadság, erő, csapatmunka, kommunikáció és még sorolhatnám. Csodálatos és leírhatatlan érzés egy ekkora állattal közös nevezőre jutni és együtt elérni a kitűzött célokat. Nem egy nyelvet beszélve, mégis (egyben) teljes összhangban dolgozni elképesztő eredmény, ami mögött rengeteg verejtékes óra, izomláz, egyet nem értés, kudarc és befektetett energia áll.
Ezek a lenyűgöző négylábú lények alap adottságaikból fakadóan rendkívüli erőre és teljesítményre képesek viszont ez önmagában kevés. Ahhoz, hogy elérjük az adott célt, számtalan edzés szükséges. Fejlesztenünk kell társunkat és önmagunkat is mind fizikálisan mind mentálisan. Sok esetben mentálisan megterhelőbb számunkra egy verseny, hiszen rengeteg külső, új inger éri őket illetve a folyamatos koncentráció, figyelem, mind olyan feladat, amelyhez hozzá kell szokniuk.
Minden sportló esetén, elengedhetetlen, hogy megfelelően, adagoltan, azt elvárt teljesítményre, testsúlyra, életkorra, hasznosítási iránynak megfelelően összeállítva takarmányozzuk.  Emellett pedig fontos hogy minden egyes makro- és mikroelemet illetve vitamint kielégítő mennyiségben pótoljunk, és egyensúlyban tartsuk a szervezet vízháztartását, illetve a tartás technológia is jelentős tényező.
Ezekhez az igényekhez alkalmazkodva alakítottuk ki a Bábolna Sportló Müzlit, amely összetételének köszönhetően tartósan nagy erőkifejtést tesz lehetővé és csökkenti a fáradékonyságot. Egy új technológiai eljárásnak köszönhetően tudjuk növelni az energiatartalmat növényi olajok segítségével, anélkül, hogy ez kockázatot jelentene az állat számára. A növényi olajok emészthetősége kiváló, nagy az energia tartalma és nem terheli az emésztőrendszert. Egyik ilyen olaj az Omega-3 zsírsavakban gazdag lenolaj. Makro- és mikroelem tartalma a magyarországi viszonyokhoz igazodva elégíti ki lovaink igényét, felszívódásukat pedig a szerves-kötésű forma segíti elő. A másik, takarmányunk a közepes és nehéz munkát végző sportlovak számára kialakított Bábolna HP Takarmánykeverék. Magas energiaigényük miatt ezek az állatok sok abrakot fogyasztanak, aminek több hátránya is van, amit a Bábolna HP takarmány magasabb rosttartalma és a benne lévő szójaolaj ellensúlyoz. Ennek az etetésével alacsonyabb gabonabevitel, azaz keményítő mellett, növelhető az energiakoncentráció és csökken a hőtermelésre fordított energia. Ezáltal növekszik az elraktározott, gyorsan mobilizálható energia mennyisége. Mindezek mellett speciális immunerősítő anyagokat és szerves kötésű mikroelemeket tartalmaz, elősegítve a jobb egészségi állapot fenntartását és a nagyobb életteljesítmény elérését. Ezen takarmánykeverékek és a mellé etetett szálas takarmányokkal biztos takarmányozási hátteret tudunk nyújtani a kívánt teljesítmény eléréséhez.
A takarmányozás mellett egy sportló számára a boksznyugalom is nagyon fontos. Ott le tud feküdni, kellően ki tudja pihenni az edzések és versenyek fáradalmait. Mindezek mellett pedig a karámozás, hiszen ne felejtsük el, a lovak igénylik a szabad mozgásteret, friss levegőt, és a legelést.
A lovak olyanok, mint az atléták, minden egyes izomcsoportot mozgatnunk és fejlesztenünk kell ahhoz, hogy pontossággal, sérülés mentesen kivitelezhetőek legyenek a feladatok.

Sajnos sokszor azt látni, hogy a tulajdonosok nem hagynak elég időt lovuknak ahhoz, hogy kialakuljanak a szükséges és megfelelő izomcsoportok, egyáltalán maga a váz rendszer kifejlődjön. Ha túl korán állítjuk munkába és versenyzésbe társainkat, azzal jelentősen lerövidítjük a hasznos élettartamukat. Számtalan elborzasztó történetet hallani arról, hogy „megszakítják” fiatalon lovaikat, túl sokat kérve tőlük, azután egész életük során bajlódnak láb és/vagy idegrendszeri problémákkal. Éppen ezek miatt nem győzöm hangsúlyozni, ha bárki megkérdez a lovakról és a versenyzésről, hogy a lovak nem gépek, nekik is lehetnek rossz napjaik. Rájuk is ugyan úgy leírható a görbe mely szerint a teljesítmény, amikor sokáig növekszik, és a csúcson van, utána jön egy teljesítmény csökkenés, majd utána ismét felfelé ível. Ezeken a „rosszabb” napokon a legfontosabb észben tartani az előbb említett mondatot, fel kell ismernünk mikor fáradt a társunk, mikor mennyit kérhetünk tőle.

A versenyzéssel kapcsolatos kiemelendő stressz faktor társainknak a szállítás. Erre is kellő figyelemmel fel kell készítenünk őket, hozzá kell szoktatnunk. Meg kell tanulnia egyensúlyozni a mozgó lószállítóban, de mindenekelőtt fel kell oda vezetnünk, bizalommal kell, hogy kövessen minket a rámpán be a futóba és már az első szállítástól kezdve fontos, hogy ne féljenek. Ha túlzottan megviseli társunkat a szállítás hogyan is várhatnánk el tőle, hogy kellő teljesítményt nyújtson a versenyen?
Oda értünk a helyszínre, minden rendben, lovunk készen áll, teljes „harci díszben”, bemelegítünk, majd belépünk a pályára. A több évnyi munka ilyenkor egy pár perces pályára koncentrálódik, ahol persze azt várjuk, hogy minden a legtökéletesebben sikerüljön. Ehhez némi szerencse is szükséges, hiszen ahogy írtam számos tényező befolyásolja az adott teljesítményt.
Vége a pályának, először amikor kijövünk, még tombol bennünk az adrenalin, ami szépen lassan alábbhagy. Ekkor kezdhetjük el átgondolni és kiértékelni a produkciót. Miután levontuk a konklúziót ki kell tűzni újabb célokat és haladni tovább előre.

Kovács Fanni
receptgazdálkodási mérnök
Military és díjugrató lovas