Nem volt leányálom, de sikerült! – Egy fürjtojás termelő története

Nem volt leányálom, de sikerült! – Egy fürjtojás termelő története

Betegség, út az ismeretlenbe, küzdelem a bürokráciával, szorgalom, kreativitás, kitartás. – Ezekkel a szavakkal foglalhatnánk össze fürjtojás termelőnk történetét, amelyből reméljük, hogy sokan tudnak erőt meríteni.

Budai Attilával beszélgettünk, aki 80%-os rokkantsággal, 28 műtéttel a háta mögött éli mindennapjait Dunavecsén  a családjával – azonban a komoly fizikai korlátok ellenére, mára hazánk legnagyobb fürjtojás termelőjévé vált. Attila munkája- és az elért eredményei kiválóan mutatják be, hogy a mezőgazdaságban is fel lehet építeni egy sikeres vállalkozást – szó szerint a semmiből, azonban ehhez átlagon felüli szorgalomra, kitartásra és támogató családi közegre van szükség.

  • Honnan indult a vállalkozás és miért éppen a fürjtartásra esett a választás annak idején? 
  • Évek óta egy számítástechnikai cégnek dolgoztam otthonról, amikor 2015 őszén kórházba kerültem – majd az utókezeléssel kapcsolatban speciális étrendre szorultam. Az ajánlott ételek között szerepelt a fürjtojás is, amire nagyon kíváncsi lettem, ezért vettem gyorsan egy ketrecet 10 darab madárral, egy idős bácsitól. Az új szerzemények meglepetésként érkeztek meg hozzánk – a feleségemnek és a gyermekemnek sem szóltam előre, hogy mire készülök.

Amikor a saját madarainktól származó tojásokat először megkóstoltuk, akkor ettünk életünkben először fürjtojást. Azonnal magával ragadott minket az íz-élmény.

Budai Attila

Budai Attila és családja

A családunk számára bőven elég lett volna 10 fürj, azonban az élethelyzetem és az akkori szerény fizetésem miatt arra gondoltam, hogy meg kellene próbálni egy kis jövedelem-kiegészítést szerezni a fürjtartásból. Körbenéztem az akkori hazai piacon és azt láttam, hogy fürjtojással-, illetve fürj termékekkel hivatalosan, a szükséges engedélyek birtokában szinte alig foglalkozik valaki.

Találtam egy nagyon idős, japán származású szakembert, aki szépen lassan megtanított nekem mindent, amit a kis- és nagyüzemi fürjtenyésztésről tudni kell. Mindeközben nagyon-nagyon sok energiámba és időmbe tellett, mire beszereztem minden szükséges engedélyt és bizonyítványt ahhoz, hogy hivatalosan termelő fürjtartó telepet létesítsek. Sokszor éreztem úgy, hogy a bürokrácia- és a sokféle hatóság útvesztőjében elveszek – és sokszor bosszankodtam azon, hogy a saját befolyásomon kívül eső tényezők hátráltatnak.
Néhány évvel ezelőtt sikerült elérnünk a fürjekkel azt az üzemméretet, amit már fő tevékenységként tudok folytatni.
Mostanra 3 ezer madárral termelünk és az ország legnagyobb fürjtartó gazdasága vagyunk.
Azonban meggyőződésem, hogy ezt a teljesítményt csak megfontoltan, lépésről-lépésre haladva lehet elérni. Nagy áruházláncokba is bekerültünk, a Fürjészkert.hu névre keresztelt webáruházunkon keresztül is sok tojást értékesítünk és beszállítói vagyunk állatkerteknek, oktatási intézményeknek is.
Két évvel ezelőtt úgy láttuk, hogy érdemes lenne a túl kicsi-, túl nagy-, vagy hófehér héjú – ugyanakkor kiváló táplálóanyag tartalmú – tojásainkat is hatékonyan értékesíteni, ezért egy kiváló partnerünkkel a tésztagyártásba is belevágtunk. Nyolcféle 32 fürjtojásos tésztát gyártatok, amelyek minősége – hivatalos vizsgálatok szerint is – az egyik legjobb az országban.
A tészták beltartalmára vonatkozó 7 adatot hivatalos laborban kell bevizsgáltatnunk: ilyenek például a telített zsír, cukor, rost, fehérje. Ezen vizsgálatok is igazolták, hogy a termékeink magas minősége kategóriájukban, az ország élvonalába tartoznak.
Natúr főtt- és füstölt fürjtojást is készítünk, amely csemegéket nagyon szeretik a vásárlóink.

Büszke vagyok rá, hogy elértük azt a szintet, hogy egy állandó alkalmazottnak is tudunk munkát adni, valamint nagy beruházásba kezdtünk, amely egy otthonunktól külön álló fürjtelep építése. Rögös út vezetett minket eddig, ugyanis fürjtartó telep létesítésére eddig önálló szabályozás nem vonatkozott – ám itt is sikerült kitaposnunk az utat és elindult az építkezés.

Szeretném, ha a jövőben a fürjtenyésztők is kaphatnának állatjóléti támogatást, vagy eredményesen pályázhatnának – a tyúktartókhoz hasonlóan – ugyanis jelenleg az STÉ (Standard Termelési Érték) kalkulátorban a fürj nem létezik haszonállatként. A tyúk adataival kell kalkulálnom a pályázati felületen, amely állatfaj értékbeli különbségei miatt, több kisgazdaság számára egyébként elérhető támogatási formából én kiszorulok.

  • Takarmányozás terén hogyan sikerült megtalálni a legjobb tápot a madaraknak és mi az, ami tökéletesen bevált a fürjek számára? 
  • Évekig tartott, amíg letettem a voksomat a gazdaságom számára leginkább hatékony Bábolna Takarmány fürj tojótápja mellett.

A takarmányozás kérdését egy saját üzemi kísérlettel döntöttem el. 5 különböző fürjtáp termelésre gyakorolt hatását vizsgáltam meg tojócsoportokon, egy szintén általam beállított kontroll csoporttal szemben. A vizsgálatokban 100 darab kontroll fürj és 100 darab kísérleti fürj szerepelt. A vizsgálatok takarmány-fajtánként 5 hétig tartottak. A kísérlet ideje alatt naponta feljegyeztük a tojástermelést, a tojássárgája színét, a tojások méretét és az elhullást.

A vizsgálatok eredményeként toronymagasan végzett első helyen a  Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. fürj tápja. De a termelés során, üzemi szinten is ezt az eredményt tapasztaltam az elmúlt évek során, ugyanis folyamatos gazdasági számításokat folytatok a fenntarthatóan nyereséges tojástermelés érdekében.

Nagy előrelépés számunkra, hogy 2021 tavaszától külön számunkra gyárt GMO-mentes fürj tojótápot a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.– és erről havonta igazolást is kapunk. Így a tojás csomagolására ráírhatjuk hogy GMO-mentes termelésből származik és az állataink GMO-mentes takarmányozásban részesültek.

  • Milyen célokért dolgoznak most és melyek a legfontosabb tervek a jövő tekintetében? 
  • Mindig keressük az új lehetőségeket és nem félünk belevágni az ismeretlenbe. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy amit eddig felépítettünk, azt ugyanezen a magas színvonalon, prémium minőségben fenn tudjuk tartani.
  • Személyes küldetésemnek érzem, hogy a rokkantságom és alacsony testmagasságom ellenére nagyszerű dolgokat vigyek véghez és a fájdalmas, vagy kihívásokkal teli napokon is csak arra gondolok, hogy példát akarok mutatni több százezer mozgássérült Többet kell dolgoznunk és nehezebb utat kell bejárnunk, mint az épen született társainknak, de mi is képesek vagyunk elérni a céljainkat és megvalósítani az álmainkat, ha nagyon akarjuk és teszünk érte.

A családommal már nagyon várjuk, hogy elkészüljön az otthonunktól teljesen különálló fürjtartó telepünk, így az új beruházás átadásával számunkra egy új korszak kezdődhet. Az önálló telepre tőlünk függetlenül is bejárhat az alkalmazottunk és hosszú évek után végre privát családi életet élhetünk. Még az is lehet, hogy – 10 év szakadatlan munka  után – talán újra elmehetünk néhány napra nyaralni…

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.