Töretlen fejlődés SPF tojástermeléssel és innovatív állategészségügyi szolgáltatással

Töretlen fejlődés SPF tojástermeléssel és innovatív állategészségügyi szolgáltatással

A Prophyl Kft. fennállásának 30. évfordulója alkalmából partner interjút készítettünk a vállalat cégvezetőjével dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófiával.
Tudásalapú fejlesztések, zöldmezős innováció, és folyamatos kockázatelemzés mellett kialakított több lábon álló, stabil üzleti modell…  – Ezekkel a fogalmakkal tudnánk jellemezni egy mondatban a Prophyl Állategészségügyi Diagnosztikai Szolgáltató Kft. három évtizedes, két generáción átívelő sikertörténetét. A divatos gazdasági jelzők mögött azonban egy kevesek által ismert, nagyszerű család áll, akik bebizonyították, hogy egy sikeres, töretlenül fejlődő vállalkozást szaktudással, valamint a családtagok összefogásával szinte a „semmiből” is fel lehet építeni.

Prophyl Kft.

Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia – ügyvezető igazgató Prophyl Kft.
Schilli Péter – területi képviselő Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia PhD fokozattal rendelkező állatorvos-ügyvezető igazgató asszonnyal beszélgettünk, aki a vállalkozásuk legfiatalabb és leginnovatívabb egységében, a mohácsi Dr. Marek József Állategészségügyi Laboratóriumban látott vendégül minket.

  • Melyek azok a mérföldkövek a Prophyl Kft. életében, amelyeket szívesen kiemelne és amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy most egy ilyen egyedülálló technológiai háttérrel rendelkező laboratóriumban beszélgethetünk? – kérdezte partnerétől Schilli Péter, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. területi képviselője.
  • Állatorvos szüleim egyetemi-kutatóintézeti és nagyüzemi baromfitartásban szerzett tapasztalatok után 1989-ben egyéni vállalkozásba kezdtek, majd 1991-ben megalapították a Kft.-t.

Munkásságuk során a kezdetektől az állat- és a humán egészségügy szolgálatát tűzték ki célul. Az 1989 és 1997 közötti időszak kezdetén a szüleim nyitottak egy állatpatikát, amelyben a mai napig állatgyógyászati készítményeket forgalmazunk. A vállalkozás első megbízatásai közé tartozott az embrionált, azaz előkeltetett tyúktojások előállítása, amelyeket az akkori Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vakcina-előállításra használt fel. Emellett oltóanyag termeléshez, fejlesztéshez, minőségellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatokat indítottunk, majd biológiai alapanyag termelésbe kezdtünk, amelyet sertéspestis és baromfipestis oltóanyagok, valamint libainfluenza elleni szérumkészítmény előállítására használtak fel.

1998 és 2007 között az SPF tojástermelés elindítása és fejlesztése került a mindennapjaink meghatározó céljává.  – ismertette Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia.

  • Bizonyára Önök számára ikonikus fogalom az SPF tojás – mégis az árutermelő gazdálkodók számára nem biztos, hogy pontosan ismert a jelentése ennek a mozaikszónak. Hogyan tudná bemutatni nekünk röviden a tevékenységük termelési technológiáját?
  • Az SPF (specific pathogen free) tojás olyan tojótyúk állománytól származó termékeny tojás, amely mentes az összes európai gyógyszerkönyv által meghatározott baromfi patogén kórokozótól.

Esetünkben, az amerikai partnercégünk biztosítja számunkra az utánpótlás állományokhoz az SPF státuszú tenyésztojást, folyamatosan minősítik az állományainkat és gondoskodnak az értékesítésről. A mentességet minden állományunk esetén heti rendszerességgel, meghatározott számú és típusú minták vizsgálatával igazolják a laboratóriumaik által.

Ahhoz, hogy ezt a mentességet az állomány teljes életciklusa alatt biztosítani tudjuk, speciális tartási körülményeket kell fenntartani az állományaink számára, amely magas szintű technológiát és minőségbiztosítási rendszert, valamint speciális szaktudást, fokozott járványvédelmet és rendkívüli munkatársi odafigyelést igényel. A feldolgozott, osztályozott SPF tojások egy része azonnal csomagolásra kerül és hűtött körülmények között várakoznak a végfelhasználóhoz történő szállításra – amelyet Európa számos országába a saját, speciális kialakítású teherautóinkkal végzünk. Az osztályozott tojások másik részét keltetőtálcákra rakjuk és meghatározott ideig inkubáljuk, majd szintén elszállítjuk a megrendelőinknek.

  • A fokozott technológiai fegyelem során nagy hangsúlyt kap a takarmányozás is. Hogyan képzeljük el a takarmányozási protokollt SPF körülmények között?
  • Az SPF technológia zárt rendszerre épül és természetesen zárt épületekben folyik a termelés, amely jelenleg három különböző telepen történik évente rotációtól függően 7-8 millió értékesíthető SPF tojás előállítását biztosítja.

Az istállókban a levegőt is több lépcsőben szűrjük és túlnyomást tartunk fent, valamint szigorúan korlátozott a személyi- és anyagmozgás. Az ivóvizet szűrjük és tisztítjuk, valamint hőkezeljük a takarmányt, ami az állatok elé kerül.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-vel, illetve a cég elődjével a vállalkozásunk kezdete óta kapcsolatban vagyunk, hiszen egy részről közel is volt a telephelyeinkhez a vállalat, más részről pedig hosszú évek alatt bizonyította a megbízható partnerkapcsolat feltételeit és a takarmányok minősége is megfelelő volt.  A takarmányt más telepekhez hasonlóan silókban fogadjuk és onnan zárt csőrendszeren keresztül eljut a takarmánykezelő épületünkbe, amelynek van egy fekete és egy fehér oldala. A fekete részbe érkezik a takarmány, ahol 12 kg-os zsákokba töltjük és ezek a zsákok innen felkerülnek az autokláv kocsik polcrendszerére. Az autoklávba bekerülve lefut a hőkezelési ciklus, majd a takarmányt a fehér oldalon húzzuk ki.  A fehér oldal szintén túlnyomásos, szűrt levegővel van ellátva, ahogy az SPF óljaink és ugyanúgy, csak zuhanyzást és hajmosást követően léphet be rajta a személyzet. A fekete részből és a fehér egységbe pedig a takarmány értelemszerűen csak az átadó autoklávon keresztül juthat át a program lefutását követően.

A zsákok kihűlése után a takarmányt betöltjük a belső silókba és onnan szintén zárt csővezetéken keresztül jut a takarmány az ólakba. A hőkezelés miatt a vitamintartalom jelentősen csökken a takarmányban, ezért minden állomány esetében folyamatosan az ivóvízben oldva kiegészítő vitaminpótlást biztosítunk. Mindezekből láthatjuk, hogy ez is nagyon élőmunka-igényes és drága folyamat. A vakcinatojás előállító telepeinken, jelentősen megengedőbb a technológia, ott nincsen hőkezelés, így direkt etetjük ugyanazt a takarmányt, amit egy konvencionális telepen is használnak.

Prophyl Kft. vakcina

Telepspecifikus vakcina

Az SPF tojás termelés egy viszonylag stabil piaci igényt szolgál, mégis ez az üzletág folyamatos kockázatot hordoz, amelyet az állományaink befertőződése és az SPF státusz elvesztése jelent. Egy ilyen eseménynek óriási gazdasági következménye lehet, amely több évre is kihathat a vállalkozásunk eredményességére. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy a szüleim a kezdetektől – illetve immár magam is a több lábon állásra törekedtünk és törekszünk és az SPF tojástermelés mellett párhuzamosan igyekszünk a vállalkozás azon tevékenységeit is fejleszteni, amelyek hosszabb távon potenciált és pénzügyi stabilitást jelentenek.

2006 és 2017 közötti időszakban a fókuszba helyeztük az állategészségügyi szolgáltatás ágazatunkat, amelyben első sorban állatgyógyászati oltóanyagok kutatás-fejlesztéséhez és regisztrációjához szükséges vizsgálatokat végzünk, elsősorban állatgyógyászati oltóanyagtermelő vállalatok számára. Létrehoztunk egy integrált haszonállat-vizsgálati telephelyet, amely Európán belül is jelentős  vizsgálati bázisnak számít és amely telephely rendelkezik az oltóanyagok egyes törzskönyvezési vizsgálatához előírt, GLP (good laboratory practice) minősítéssel is. Magyarországon egyedülálló módon, gazdasági haszonállatok vizsgálatára alkalmas,  3-as biológiai (BSL-3) besorolású egységekkel is rendelkezünk, ahol nagy kórokozó képességű patogénekkel is dolgozhatunk, mint például a madárinfluenza, a baromfipestis, vagy az afrikai sertéspestis vírusa.

Dr. Marek József Laboratórium

Dr. Marek József Állategészségügyi Laboratórium

2016-2018 között újabb jelentős fejlesztést indítottunk el, amely során sikerült egy komplex laboratóriumi egységet megvalósítani. Mindezen belül boncoló, állategészségügyi diagnosztikai egység és egy telepspecifikus vakcinatermelésre alkalmas laboratórium is működik. A komplex laboratórium az egykori Dr. Marek József Mezőgazdasági Szakközépiskola átalakított főépületében valósulhatott meg és tiszteletből a Dr. Marek József Állategészségügyi Laboratórium nevet kapta – itt beszélgetünk most – fűzte hozzá Dr. Szabóné dr. Benyeda Zsófia.

  • Ilyen dinamikusan fejlődő múlt és jelen mellett milyen jövőt és célokat tart szem előtt – mint ügyvezető igazgató és mindemellett négy gyermekes családanyaként? – fűzte személyes hangvételűre a beszélgetést Schilli Péter.
  • A szüleim által indított kétszemélyes családi vállalkozás napjainkban 220 fős cégszerűen működő vállalattá fejlődött.

A képzett, megfelelő kompetenciával rendelkező munkatársak toborzása és megtartása így önmagában is nagy feladat és fontos célkitűzés.

2020-ban részben pályázati támogatásból egy humán- vagy állatgyógyászati vakcinák előállítására is alkalmas tisztatéri gyártóegységgé alakítottuk át a telepspecifikus vakcina termelő egységünket – így szolgáltató és gyártó szervezetként várjuk meglévő- és leendő partnereink megkeresését mind a gyógyszerhatóanyag-gyártás, mind a gyógyszer kutatás-fejlesztés terén.

Édesapámat 2019-ben elveszítettük, így a személyes tragédián túl a cég életében is új korszak kezdődött: elveszítette a vállalkozás szellemi atyját, támogatóját. Azonban édesapám, Dr. Benyeda János személyével olyan örökséget kaptunk, amellyel életre szóló és generációkon átívelő szemléletmódot és tudást adott nekünk. Ezeket az értékeket igyekszem őrizni, tovább adni ügyvezetőként – és édesanyaként is szeretnék példát mutatni négy gyermekem számára. Bízom benne, hogy egyszer majd úgy segíthetem őket a vállalkozás átadásában, ahogyan édesapám tette velünk annak idején.

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.