„Befejezni csak a csúcson érdemes!…”

„Befejezni csak a csúcson érdemes!…”

A magyar-szlovák-osztrák hármashatártól nem messze, a csöndes, nyugodt kistelepülés, Bezenye-Paprét határában áll Peidl Attila pulyka előnevelő telepe. Belépéskor már látszik, hogy gondos, precíz ember birtokára léptünk, hiszen mind az állattartó épület, mind a mellette kialakított „szabadidős részleg” igényesen, esztétikusan lett kialakítva, valószínűleg sok pénz és még több munka árán.
A házigazda szívélyesen, nagy mosollyal fogad bennünket, amit részben a több éves régi kapcsolat, részben a remek időjárás, de főleg a jelenlegi „gondtalan” állapotának tulajdonít. A „gondtalanság” abból fakad, hogy jelenleg üres az ól, nincs állomány, így nincs vele munka se.

Bábolna : – Köszönjük, hogy fogadtál bennünket és kérlek, vázold életed, általad legfontosabbnak vélt momentumait!

Peidl Attila

Peidl Attila

Peidl Attila : – 1959-ben születtem Siklóson, majd mivel édesapám foglalkozása miatt sok helyen laktunk, már a Győr-Moson-Sopron megyei Péren jártam ki az általános iskolát. A szakmunkástanulói éveimet Győrben töltöttem, s itt is helyezkedtem el 1976-ban az akkori Győr-Sopron megyei Élelmiszer Kiskereskedelmi Vállalatnál, élelmiszereladóként. Mint akkoriban sokan, korán megnősültem, majd profilt váltva a ruházati iparban, a Centriköt vállalatnál helyezkedtem el. Munkám révén targoncás vizsgát tettem, s ezután néhány évet dolgoztam a Graboplast egyik áruházában is, Győrben.

Bábolna : – Mikor találkoztál először pulykákkal?

Peidl Attila : – 1988-ban egyik barátom révén kerültem kapcsolatba a pulykákkal, mivel ő karbantartóként járta az alföldi fóliás pulykatelepeket és megemlítette, hogy ezzel mennyi pénzt lehetne keresni. Bár igazából hárman terveztük az állattartást, de mire oda került a sor, hogy indulna a vállalkozás, egyedül maradtam.

Bábolna : – Akkor ez volt a kezdet?

Peidl Attila : – Majdnem, bár a tényleges kezdet 1989. március 6-án történt, amikor is a Zalabaromfi-val egyeztetve elkezdtem az első pulykautónevelést 2.200 db állattal, Győrben az Ikrényi úti állattartó telepen, ahol Hatos Kálmán barátom, aki sajnos ma már nincs közöttünk, nagyon sokat segített. Ezt az ún. „utónevelést”-, de mondhatnám hizlalásnak is, 3 évig folytattam, majd 1991 végén -, a volt feleségem unszolására – mivel sokszor rossz minőségű előnevelt pulykát kaptam – vágtam bele az előnevelésbe. Azaz, akárhogy is nézzük, 30 éve nevelek elő pulykákat, ami nem kis idő !…

Bábolna : – Akkor elmondhatjuk, hogy ezen a bezenyei telepen már 30 éve folyik az előnevelés?

Peidl Attila : – Nem teljesen, hiszen az első években (1991-től 1993 őszéig a mosonszentmiklósi termelőszövetkezet egyik marhaistállójának emeletén) bérelt telepen dolgoztunk, majd 1994 tavaszán jött a lehetőség a bezenyei telep bérlésére. Ez akkor a Lajta-Hanság tulajdona volt, melyet 10 évig bérlőként használtam, majd 2004-ben, egy szerencsés lehetőség következtében megvásároltam. Azóta pofozgatjuk, javítgatjuk, alakítjuk a magunk stílusára és örömére, amiben nagy segítségemre volt Benkő Béláné kolléganőm is, akivel azóta is együtt dolgozunk mind a mai napig a bezenyei telepen.

Bábolna : – Ezen nem kis idő alatt kikkel dolgoztál együtt?

Peidl Attila : – Természetesen a hosszú idő alatt sok takarmányossal, felvásárlóval és vágóhíddal működtünk együtt, többek közt a Zalabaromfi-val, a Sága-val, a Kövesi Csoporttal , majd legvégül, most már tíz éve (2011 óta) az újkéri Dózsa Népe Agrár Kft.-vel, akinek azóta neveltünk elő – turnusonként 14 ezer – madarat.

A turnus 2021. július 27.-én települt 14.420 db pulykapipe a Branco szlovákiai keltetőből 72 g-os átlagsúllyal, amit a Dózsa Népe Agrár Kft.-nek nevelt elő, Platinum pulyka takarmányunkkal! Az állomány összkép egyöntetű, elhullás minimális, meg is állt 2,20%-on. A felnevelés során antibiotikumra nem volt szükség, csak a szokásos preventív programját alkalmazva nevelte fel az állományt. A gazdasági helyzet végett a Dózsa Népe Agrár Kft.-nél sajnos túltartás miatt csúszott az áttelepítés, ezért Peidl Atillának is tovább kellett tartania pulykáit. Az első szállítás 46 életnaposan, az utolsó szállítás 60 naposan volt, így 53 nap lett az átlag hizlalási életnap.

A turnus adatait az 1. táblázat foglalja össze!

Peidl Attila értékelés

1. táblázat Platinum pulyka előnevelés turnus értékelés

Bábolna : – Gratulálok ehhez a nagyon hosszú és – gondolom – sikeres, több mint 30 évhez! Volt olyan pont, amikor azt gondoltad, hogy abbahagyod, vagy hogy jó lenne ezt még nagyobb méretben csinálni?

Peidl Attila : – Hajajj, de volt ám! Volt egy olyan turnusom, amikor a szállítás előtti éjszakán fulladt le az egész állomány, mert a telepi dolgozó a műszak végén véletlenül az elektromos főkapcsolót kapcsolta le a világítás helyett, így nem indultak el a ventillátorok, s reggelre az összes madár megfulladt… Nagyon régen volt ez, az ATEV több napig hordta az elhullott madarakat, s a kár meghaladta a tíz millió forintot… Azt nagyon nehéz volt feldolgozni!
S nagyon érdekes, hogy mi volt az, ami miatt sikerült felállnom innen is! Akkoriban volt egy nagy árvíz, s a róla készült felvételen egy idős bácsi siratta a házát, ami élete munkája volt, s elvitte a víz… Ekkor azt mondtam magamnak: Attila, szegény bácsinak már nincs esélye, de Te még fiatal vagy, van még időd pénzt keresni!…

Ami pedig az ideális méretet illeti, azt mindenkinek magának kell megtapasztalni, hogy mi az a létszám, amit erővel, szaktudással, no és főleg anyagiakkal elbír látni tisztességesen!

Bábolna : – Így, 30  éves pulyka előnevelői tapasztalattal, mit tanácsolsz, mire kell figyelnie annak aki pulykákkal dolgozik ?

Peidl Attila : – Régi pulykatartói mondás : „ … A pulyka az az állat, amelyik egész életében azon gondolkodik, hogy hogyan tudna megdögleni!…” Ennek megfelelően nagyon fontos az ól felszereltsége, annak szellőztetése, padozata és fűthetősége. Kulcskérdés a napos is, amit kap az ember, hiszen gyenge minőségű alapanyagból nehéz jó előneveltet előállítani. Na és ne feledkezzünk meg a takarmányról sem, hiszen attól fejlődik és növekszik meg az állomány a kellő időre és méretűre. Jó magam már régóta bábolnai késztakarmányokat használok, a PLATINUM és a GOLD kész pulykatakarmányokat, melyek segítségével most az ősszel életem legjobb turnusát sikerült megcsinálnom. Ilyen jó takarmány fajlagom és ilyen súlygyarapodásom régen nem volt. Mivel ebben az évben ez volt az utolsó előnevelésem, úgy látszik, hogy sikerült a csúcson befejeznem, aminek igencsak örülök, hiszen így némi tartalékkal vágok neki a télnek…

Bábolna : – Hogyan tovább ?

Peidl Attila : – 62 éves vagyok, hál’ Istennek jó egészségnek örvendek, de a pulykaelőnevelést valószínűleg ebben az évben befejezem. Sajnos a jelenlegi körülmények, mind a takarmány és az energiaárak, mind a felvásárlási árak úgy alakulnak, hogy akármilyen jól végzi is az ember a munkáját, csekély haszon marad utána. Egyenlőre várok, meglátom mi lesz, de úgy nézem, hogy sajnos a régi szép időknek vége…

Bábolna : – Köszönjük az őszinte és érdekfeszítő beszélgetést, reméljük hogy a pulykatartás jelenlegi gondjai csak átmenetiek és jönnek még jobb idők az állattartókra! További jó egészséget kívánunk!

Kóbor Lajos
területi képviselő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések