„ … Tapasztalatunk folyamatosan nő, de elkötelezettségünk állandó!…”

„ … Tapasztalatunk folyamatosan nő, de elkötelezettségünk állandó!…”

Székesfehérvár szélén, a diszkont áruházak és különböző telepek között bújik meg a Fehér Patkó Lovasudvar, a Gelencsér família saját lovardája. Igazi családi vállalkozásként közösen hozták meg a döntést a telep létrehozásáról és ténykednek nap mint nap mások és maguk örömére a telepen.  A  Lovasudvar szakmai vezetőjét,  Gelencsér Zsanettet kérdeztük múltról, jelenről és a jövőről.

BBT:  –   Mesélne nekünk arról, hogyan jött létre a Fehér Patkó Lovasudvar?
Lovasudvar : – Kisgyermekként minden lovas arról álmodik, hogy egyszer majd lesz egy saját lovardája. Én azon szerencsés emberek közé tartozom, akinek mindez megadatott. Itt vagyok 26 évesen és az álmom valóra vált! 2015 végén ültünk össze szüleimmel és testvéremmel egy családi kupaktanácsra.  A lovas világ tagjaként régóta látjuk a lehetőségeket, sok mindent megtapasztaltunk már és mindezeket összegezve hoztuk meg a nagy döntést: Építsünk lovardát!  Tudtuk, hogy nem kis feladat, amibe belevágunk, de nekem ez az életem, nagy terveim vannak a jövőmmel kapcsolatban, s ebben a családom teljes körű támogatását élvezem már a kezdetek óta.
BBT: –   Hogyan jött  a névválasztás és mikor nyitottak?
Lovasudvar : –  Miután a döntés megszületett és sikerült egy tökéletes fekvésű helyet találnunk Székesfehérváron, a Kiskút útja 1. szám alatt, jött a kérdés : „ … mi legyen a lovardánk neve ?…” Tanítványaimmal éppen egy sikeres lovasversenyről hazafelé jövet – nagy nevetgélések közepette – elkezdtünk gondolkodni, hogy mi is lehetne e legmegfelelőbb elnevezés. Kizárólag olyan nevet szerettem volna, melynek hallatán az embereknek egyből a lovak jutnak az eszükbe, illetve valahogy tudassuk azt is, hogy Székesfehérvár az otthonunk. Hát, így született meg a Fehér Patkó Lovasudvar, mely már 2016. augusztus 1. óta várja látogatóit.
BBT: – Tapasztalt lovasként mi a koncepció, mi határozza meg a mindennapok arculatát?
Lovasudvar: – Többéves versenyzői és oktatói múlttal rendelkezem, ezenkívül gyógypedagógia szakos hallgatója is vagyok az ELTE-nek. A Fehér Patkó alapításánál ezek a dolgok kulcsfontosságúak voltak, ezen tapasztalataimra és képességeimre alapoztuk a Lovasudvart.  Kezdetekben mindössze 30 lovassal indultam, mostanra viszont az állandó lovasaim száma a sokszorosára emelkedett. Jelenleg több, mint 250 gyermek és 30 körüli felnőtt jár hozzánk . Kezdők-haladók, gyermekek-felnőttek,  hobbilovasok  és versenyzők egyaránt alkotják  népes csapatunkat. A viszonylag nagy szám ellenére igazi családot alkotunk, hiszen közös nyelvet beszélünk mindannyian, melynek középpontjában álomszép lovaink állnak.
BBT: – Mondana néhány adatot az adottságokról és lehetőségekről!
Lovasudvar :   – Számos lehetőséget biztosítunk az iskola lovagoltatáson kívül, úgymint tereplovaglás, lovastúrák , havonta megrendezésre kerülő háziversenyek, lovastáborok, lovasfejlesztések, lovaskocsikázás és állatsimogató telis-tele gyönyörű pónikkal, bárányokkal…

Akit a bértartás érdekel, annak egy 21 fős istálló áll rendelkezésére, melyet modern, új technikákkal építettünk fel. 3×4 m-es bokszainkban a lovak speciális gumiszőnyegen állnak, melynek kitűnő vízáteresztő képessége van, s az alatta kialakított mosórendszer hatékonyabbá teszi a hely takarítását és tisztántartását. Az istállóban tágas folyosók fogadják a betérőket, lovaink kényelmét pedig belső patamosó és kényelmes boxok biztosítják. A stílusosan megépített nyerges helység csak fokozza a hely praktikusságát és szépségét. Minden ló számára biztosított a karámozási lehetőség és az aszfaltozott utakon rossz időben is sármentesen jutnak el látogatóink mind a melegedőnkhöz, mind istállóinkhoz és pályáinkhoz. Ezenkívül gondoltunk a kényeztetésre is, így a Lovasudvarunkon belül egy minden igényt kiszolgáló masszás szoba okleveles gyógymasszőrrel várja a látogatókat, ahova előre bejegyzett időpontban hétfőtől szombatig lehet érkezni.
BBT: – Milyen pályák állnak a lovasok rendelkezésére?
Lovasudvar: – A telepen található  2 db homokos pálya (20×40 m, illetve 30×35 m), 1 db füves pálya  (35×55 m),  2 fedeles pálya (12×25 m és 25×62 m)  , melyen kényelmesen elfér mindenki. Igény esetén színes ugrópark és 6 férőhelyes jártatógép is rendelkezésre áll, s mivel a város szélén vagyunk, így tereplehetőségeink is adottak. Változatos táj és remek, homokos talaj vesz körbe Bennünket.  Mozgás után pedig melegedőinkben ital és snack automaták, illetve. öltözőinkben zárható szekrények és zuhanyozási lehetőség várja a lovak szerelmeseit.
BBT: – Látva, hogy milyen sok energiát fordítanak lovaik elhelyezésére,  gondolom az sem mindegy mivel etetik őket?
Lovasudvar: – Mivel mind a bértartott, mind a saját lovaink kondíciója és egészsége kiemelten fontos, ezért kizárólag minőségi táplálékot kapnak lovaink. Gondos gazdaként  – a lovak mindenkori terhelésének megfelelő takarmányozására odafigyelve –  biztosítjuk számukra a napi adagot, melyhez a Bonafarm-Bábolna Takarmány zsákos késztakarmányai adják a biztos hátteret.  A BÁBOLNA TAKARMÁNY által kínált müzli keverékek (SPORTLÓ és ZABMENTES) közül mi a ZABMENTESET használjuk, mivel biztosítják lovaink számára a jó emészthetőséget, a remek íz hatást és alkalmasak más abraktakarmányok feljavítására is. Ezek mellett vásárolunk a granulált ló takarmányokból is, a STANDARD, a HP és LG márkatermékek is nagyon kedveltek lovaink körében, hiszen a melasszal ízesített, makro-  és mikroelemekkel és vitaminokkal dúsított termékek jó erőnlétet és elegendő energiát biztosítanak akár a sportlovak, akár a kancák és csikóik részére. Ezek mellett jó véleménnyel vagyunk a PEGAVIT takarmány-kiegészítőről is, amelynek segítségével zab és réti széna etetése esetén is biztosítható a jó kondíció és velük megelőzhetőek a különböző hiány- betegségek.
BBT: – Végezetül megtudhatnánk valamit a közeljövő  tervekről?
Lovasudvar: – Célunk, hogy minél színvonalasabb lovardává, majd versenyhelyszínné váljunk. Tervünk még egy változatos terepakadályokkal teli pálya, a későbbiekben pedig szállás lehetőség . Oktatótermünk tökéletes helyszín előadások, továbbképzések lebonyolítására, s tervezünk egy fejlesztő helység létrehozását is , ahol gyógypedagógiai  munka folyna.

Bár még nem sok idő telt el a nyitás óta, de úgy vélem, sokat fejlődtünk ezen idő alatt is. Azt mondják, minden kezdet nehéz, de mi hiszünk benne, hogy a kitartó munka meghozza gyümölcsét. Ahogy édesapám szokta mondani: „ … Tapasztalatunk folyamatosan nő, de elkötelezettségünk állandó !…” A  Fehér Patkó Lovasudvar  (Székesfehérvár) már most egy fantasztikus hely, s szeretnénk ha minél több ember megismerhetné és megtapasztalhatná megvalósult álmunkat.

Hasonló bejegyzések