Tojások kódolva – mit jelentenek a számok?

Tojások kódolva – mit jelentenek a számok?

„Egyforma, mint két tojás”  – mondja a közmondás. Csupán látszólag igaz ez, a jogszabályi előírások alapján az étkezési tojásokat kötelező jelölésekkel kell ellátni.
A NÉBIH tájékoztatója szerint kereskedelmi forgalomban „A” minőségű termékekkel találkozhatunk, melyeket méretük és súlyuk alapján négy kategóriába sorolnak:
„S” – kicsi: 53 gr-nál kevesebb
„M” – közepes: 53 és 63 gr között
„L” – nagy: 63 és 73 gr között
„XL” – óriási: 73 gr felett

Nézzük, hogy pontosan mit is jelentenek a számok:
Első rész – állattartási technológia
1 – szabadtartás
Szabadtartásban az állatok szabad területen nevelkednek, kapnak napfényt, friss levegőt. Az éjszakát kis ólakban töltik és itt raknak tojást is. A hazai tojástermelés 1%-a származik szabadtartásból.
2 – alternatív tartás
Az alternatív tartás istállós vagy mélyalmos tartást jelent, az állatok fedett területen, mesterséges fénynél nevelkednek. A hazai tojóállomány 15%-át teszi ki.
3 – ketreces tartás
A ketreces tartás az egyik legelterjedtebb tartásmód, a tojástermelés 84%-át teszi ki. A madarak ketrecben, napfény nélkül nevelkednek.
0 – ökológiai tartás
A biotartás annyiban különbözik a szabadtartástól, hogy az állatokat biotáppal etetik. Cégünk termékpalettáján megtalálható a bio premix, mely kiváló táplálékot biztosít az ökológiai tartásban nevelkedő tojótyúkok számára. Részletekért keresse kollégáinkat.

Második rész – országkód
A hazai termelésből származó tojásokon a „HU” jelölés olvasható.

Harmadik rész – megye vagy a főváros kódja
Ez a szám 1 és 20 között mozog (01-Baranya, 02-Bács-Kiskun, 03-Békés, 04-Borsod-Abaúj-Zemplén, 05-Csongrád, 06-Fejér, 07-Győr-Moson-Sopron, 08-Hajdú-Bihar, 09-Heves, 10-Komárom-Esztergom, 11-Nógrád, 12-Pest, 13-Somogy, 14-Szabolcs-Szatmár-Bereg, 15-Jász-Nagykun-Szolnok, 16-Tolna, 17-Vas, 18-Veszprém, 19-Zala, 20-Budapest.

Negyedik rész – állat-egészségügyi kerület sorszáma

Ötödik rész – tojótyúk jelölés „T”

Hatodik rész – állattartó telep sorszáma az adott területen

Hetedik rész – istálló száma

Tojás jelölése

Forrás: NEBIH

Ha a tojáson a 3HU0607T01/7 jelölést látjuk, akkor az azt jelenti, hogy tojás ketreces tartásból, Fejér megye 7. kerületének 1. állattartó telepéről származik, a telep 7. istállójából.
A fentieken kívül a tálcás és a dobozos tojásokon további információk is olvashatóak. Például megtaláljuk rajta a csomagoló központ számát, a termék minőségi besorolását, a minőség-megőrzési időt – mely a tojásrakástól számítva legfeljebb 28 nap lehet – és a tárolási előírásokat.
Piacon vásárolt tojásoknál előfordulhatnak jelölés nélküliek is, mivel a jogszabály szerint a jelölési kötelezettség csak azokra a termelőkre vonatkozik, akik 50-nél több tojótyúkot tartanak.

Hasonló bejegyzések