500 felett a Bábolna Takarmánnyal

500 felett a Bábolna Takarmánnyal

A brojlercsirke hizlalási ideje drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedekben, 6 hét alatt kelési súlya vágóérett korra 50-szeresére nő. 1,5 kg testtömeget az ’50-es években 120 nap alatt, manapság kevesebb, mint 30 nap alatt éri el az intenzív szelekciós tevékenység eredményeként.

Az Európai Unióban összesen 15,2 millió tonna baromfihúst állítottak elő a termelők 2018-ban, amelynek 3,5%-át Magyarországon termelték. Az utóbbi években óriási növekedés történt az EU baromfitermelésében, 2010 és 2018 között 3,2 millió tonnával emelkedett az előállított baromfihús mennyisége.
Ma egy brojlercsirke genetikai képességeinek kibontakoztatásához sokkal magasabb igényeket támaszt a nevelési környezet minden tényezőjével szemben, mint elődei akár 20-30 évvel ezelőtt. A piaci verseny folyamatosan megköveteli a termelési paraméterek javulását a szigorodó állategészségügyi előírások mellett. Ez a takarmánygyártó cégeket is ösztönzi a folyamatos innovációra és megújulásra.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a precíziós takarmányozás kritériumait szem előtt tartva etetési javaslatok kialakításával és korszerű takarmányozási programjaival lehetővé teszi az intenzív növekedési erélyű hibridek hizlalása során folyamatosan változó táplálóanyag-szükségleti értékek pontos kielégítésén keresztül a genetikai potenciál teljes körű kihasználását a környezet terhelésének csökkentésével. Ehhez a klasszikus takarmányozási ismeretek mellett elengedhetetlen a kapcsolódó tudományterületek technológiai fejlesztéseinek alkalmazása a gyártástechnológia és minőség-ellenőrzés területén belül is.

Az Aviagen Kft. minden év decemberében jutalmazza a 400 feletti indexet elérő termelőket. A 2019 decemberében megrendezett eseményen a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. több partnere is részt vehetett, amelyek közül kiemelkedik 2019 júliusában telepített turnusával Svéger György Veszprém megyei pénzesgyőri partnerünk 505-ös brojler indexes eredményével, amelyet PLATINUM brojler takarmánysorunkkal ért el (a brojler index egy olyan, több termelési mutatóból kiszámított érték, mely jól mutatja a turnus eredményességét). Ez a termelési mutató volt a legmagasabb érték, amelyet ezen a rendezvényen bemutattak. Az eseményen az indexszámítás ugyanarra a vágáskori testsúlyra lett korrigálva, a lenti táblázat az eredeti brojler indexszámítást tartalmazza.

Platinum brojler baromfi takarmányAz eredményt Ross 308-as ellenivar kakassal, 34 g-os naposkori átlagsúllyal, a nevelés során minimális elhullással érte el. A 2019-es év adatait átlagosan 23 667-os telepített darabszám, 2,66 kg/db leadott átlagsúly, 39 átlagos nevelési nap, 1,61%-os elhullás mellett, 1,41 kg/kg fajlagos takarmány-felhasználás és 464 brojler index képezte.
Fejlesztési célunk takarmányaink folyamatos korszerűsítése a legújabb hazai, nemzetközi kutatási eredményeket követve és gyakorlati tapasztalataink alapján. A Bábolna Takarmány célja, hogy olyan takarmányt állítson elő, amivel a partnereink egyre jobb eredményeket érhetnek el, és a jelen húspiaci áringadozások mellett is stabil, kiegyensúlyozott nyereséggel tudjanak termelni.

Hasonló bejegyzések