Van jövője a sertéstenyésztésnek

Van jövője a sertéstenyésztésnek

Előadásokkal, szakmai eszmecserével és élményszerű teleplátogatással egybekötött sertés szakmai nap a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-nél.

Nyár végén Sertés Road Show-ra, a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazattal közös rendezvényünkre a kánikula és a nyári idénymunkák ellenére a sertéstenyésztők szép számban elfogadták meghívásunkat. Az első nap estéjén az ország legnagyobb sertéstenyésztői egy „kerekasztal-beszélgetés” keretében oszthatták meg gondolataikat a piaci körülményekről, valamint a saját helyzetükről. A takarmányozás mellett szó volt többek között a hízóértékesítésről, a vágóállat-előállításról és a sertéshúsfogyasztás alakulásáról is.

A szakmai napot Ádám János, a Bonafarm Mezőgazdaság vezérigazgatója nyitotta meg. Köszöntőjében ismertette a Bonafarm Csoport terveit, célkitűzéseit, jelenlegi helyzetét a mezőgazdasági piacon, keretet adva ezzel a nap hátralévő részének.

Balog László, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. sertéstakarmányozási divízió vezetője bemutatta a divizíós működést, illetve beszélt a kísérletekről, fejlesztésekről, a negyedik generációs malactakarmányokról. A gyakorlati munkákról, illetve a kocatakarmányozás lehetőségeiről, tartalékairól Tenke János, a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazati takarmányozási vezetője számolt be az érdeklődőknek. János a kocatakarmányozás aspektusából világított rá a termelési paraméterek javítási lehetőségeire és elmondta: „A tudás a legfontosabb erőforrásunk, amellyel fel tudunk készülni a jövő kihívásaira. Ha kérdéseket fogalmazunk meg, azzal problémaköröket azonosítunk és megoldási lehetőségeket vázolunk fel. A lehetséges megoldások hatásait megmérve képesek vagyunk a leghatékonyabb kiválasztására és rendszerszintű gyakorlattá tudjuk azt tenni. A sikeres fejlesztés egyik fő kulcsa a mérés, mert amit nem mérünk meg, azt nem tudjuk menedzselni.”

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. malactakarmányozási programját, fejlődését, eredményeit Tóth Zoltán vezető sertés szaktanácsadó mutatta be. Zoltán ismertette a sertéstartókkal a Bábolna Takarmány legújabb malactakarmány fejlesztését, a Platino Zero prestartert és az erre épülő Zero starter 15%-os koncentrátumot. Ennek a malactakarmányozási koncepciónak a használatával biztonságos és eredményes lehet a malacnevelés. Ennek jobb bizonyítéka nem is lehetne, mint a kiváló eredményekkel zárult etetési kísérletek:

  • Mosonmagyaróvár: a választást követő 12-13 napban (prestarter) 40 dkg-mal nagyobb malac.
  • Szarvas: 15-20%-kal nagyobb napi testtömeg-gyarapodás a battérián.
  • Tiszaszentimre: 68 napra folyamatosan 30 kg fölötti kiadási súly.

Ezt követően Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke tartott előadást a húságazat aktualitásairól. Kiemelt hangsúlyt kaptak prezentációjában a felvásárlási árak és a húspiaci trendek alakulásai, valamint beszélt az ágazat jelenlegi és jövőbeli kihívásairól is.

Az előadások sorát Mátyus Ferenc, a Bonafarm Mezőgazdaság sertéstenyésztési értékesítési vezetője zárta. A közép-európai sertéstenyésztés jövőjével kapcsolatosan beszélt a magyar és az európai állományok létszámalakulásáról, valamint a cégcsoport süldő- és szaporítóanyag-értékesítésének alakulásáról és jövőjéről.

A délutáni program a Bonafarm Mezőgazdaság felsőleperdi süldőtelepének meglátogatásával folytatódott. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhettek a teleppel, az ott megvalósuló beruházásokkal és fejlesztésekkel.

Köszönjük ezúton is a megjelent sertéstartóknak, hogy ilyen nagy számban elfogadták meghívásunkat a rendezvényünkre!

 

Gurmai Tamás
sertés takarmányozási szaktanácsadó
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések