A sikertörténethez négy szereplő kellett: két családi vállalkozás, kiváló genetika és megfelelő takarmánygyártó

A sikertörténethez négy szereplő kellett: két családi vállalkozás, kiváló genetika és megfelelő takarmánygyártó

Példaértékű együttműködésben termel a Green-Divízió Kft, a PU-LI-KA Kft., az Orvia Magyarország Kft. és a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Kutni Józsefet, a Green-Divízió Kft. ügyvezetőjét szólítottuk meg elsőként és kértük, hogy mutassa be nekünk cégüket és fő tevékenységüket.

  • Vállalkozásunk, a Green-Divízió Kft. a kezdetektől baromfitenyésztéssel és termeléssel foglalkozott Orosházán. Elsősorban libatenyésztést, keltetést, neveltetést, hizlalást, valamint az utóbbi időben a vágást és kereskedelmet is mi végezzük. Mára megvalósítottunk egy zárt termelési láncot, amely rajtunk kívül három másik vállalat szoros együttműködésével működik.
  • 2006-tól már fel is tudjuk dolgozni az általunk felnevelt és integrációban felneveltetett baromfit. Sokáig a hízott liba volt a fő profilunk, majd ezt követően a hízott kacsa is bekerült a rendszerbe.
  • Green Divízió kacsaJelenleg 450 ezer hízott liba és 900 ezer hízott kacsa az éves kibocsátásunk és elkezdtünk nagytestű sovány kacsát is vágni, mert több partnerünk is inkább ezt igényli a töméses hizlalással előállított kacsa termékek helyett. A sovány kacsa ágazatunk kihelyezésre került a PU-LI-KA Kft.-hez integrációban és ezzel a szintén családi vállalkozással nagyon jól együtt tudunk működni. A nagytestű sovány kacsa-termelésünk 400 ezer darabos éves kibocsátást tesz lehetővé számunkra. Az így előállított, állatjóléti szempontok figyelembevétele mellett tartott jószágok termékeivel a svájci és dán piacokra is tudunk szállítani. Az organikus tartási körülményekhez hasonló technológiával termelt kacsák 4 kg feletti átlagsúlyt érnek el 56 napra. A genetikát az Orvia Magyarország Kft. biztosítja, akik a francia anyavállalaton keresztül a legújabb vonalukat bocsátották használatba részünkre ST5 LOURD kacsa néven. Az ST5 LOURD kacsát nagyon jó eredménnyel termeli a PU-LI-KA Kft. – és itt fontosnak tartom kiemelni, hogy az ő gondos és szakmailag megalapozott tevékenységük mellett a genetikai igényeket jól kielégítő takarmány is lehetővé tette azt, hogy messze a tenyésztő-anyavállalat által megadott tojásdarabszám felett tudtak produkálni ezek az állatok. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy bizonyíthatóan rendkívül jól vizsgázott a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kacsa szülőpár-, valamint kacsa növendék termékpalettája.

Kicsit nehéz helyzetben vagyunk, mert gyakorlatilag nekünk ez az első pekingi típusú kacsa törzsünk. Ráadásul ennek a genotípusnak ez volt a premierje, hiszen nem tartották még sem Magyarországon, sem külföldön ezt a genotípust. Ilyen értelemben nincs összehasonlítási alapunk – azonban a technológiában megadott tojásdarabszámokkal lényegesebben nagyobb – tehát 15%-kal jobb eredményeket értek el a PU-LI-KA Kft.-nél a Bonafarm-Bábolna szülőpár takarmányával.

Azért is nagy büszkeség ez az eredmény számunkra, mert a genotípus premierje miatt a francia anyavállalat is folyamatosan szemmel követte az első törzsünk eredményeit és termelését. Immár a második törzsnél tartunk és a PU-LI-KA Kft. szakemberei meglepetten tapasztalták azt, hogy több produktumra voltak képesek a madarak, mint amit a tenyésztő anyacég előre vetített nekünk.

A takarmányigények esetében a francia receptúrát a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. részéről tökéletesen sikerült legyártani, így az ő professzionális munkájuknak is köszönhetjük, hogy az anyavállalat elvárásait sikerült felülmúlnunk.

A közös sikertörténetünk úgy gondolom, hogy nagymértékben köszönhető annak is, hogy partnerünk, a PU-LI-KA is családi vállalkozás, hozzánk hasonló hitvallással és célokkal. Szerencsés a találkozásunk a megfelelő minőségű takarmánnyal – hiszen a takarmánykeverők felelőssége a szülőpár állományok takarmányozásában óriási. Itt ugyanis nem szabad tévedni, egy adott tétel problémája megpecsételheti a teljes termelési ciklus sikerét és gazdaságosságát.

Az első állományunk 52 hét helyett még a 70. héten is termelt, problémamentesen. Úgy gondolom, hogy ezek a számok önmagukért beszélnek.
Mindezek tükrében bizakodva állunk a jövő előtt – és javaslom, hogy a PU-LI-KA Kft. vezetősége részéről is hallgassuk meg a beszámolójukat a közös „sikertörténetünkről”.

Pintér Kristófot, a PU-LI-KA Kft. ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan működik a dunántúli telep, mely fő pillérekre épül a termelési rendszer.

  • 1993-ban vásároltuk a kaposszekcsői telepünket és mindig víziszárnyas keltetéssel foglalkoztunk családi vállalkozás formájában. A szüleim teremtették meg a víziszárnyastelep alapjait, jómagam már 25 éve dolgozom itt – és bízom benne, hogy egyszer két tinédzser fiam is élvezheti majd azt, amit felépítettünk.

Vannak a 80-as évekből megtartott és felújított épületeink, valamint 2010-ben és 2018-ban építettünk teljesen új istállókat is.
Ideális környezetben dolgozunk, ugyanis távol esünk Bács-Kiskun megyétől, amely gócpontnak számít és a környezetünkben nincsen baromfitartó telep, ezért viszonylag védett területnek számítunk a madárinfluenza szempontjából.

A Green-Divízióval 2017-óta dolgozunk szoros együttműködésben, integrációban. Kezdetekben szürke- és fehér libákat keltettünk közös megelégedéssel, majd 2019-ben kezdtünk komolyan tárgyalni arról, hogy integrátorunk számára a kacsatermelést kellene erősítenünk.PU-LI-KA kacsa

A megállapodások értelmében együttműködésünk sikeresen elindult, amelyhez –harmadik szereplőként – az Orvia Magyarország Kft. is társult. Ők biztosítják számunkra a szakmai hátteret, valamint a szülőpárok naposkacsa-ellátását. A szakmai együttműködésünk negyedik, szintén alapvető fontosságú szereplője a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., akik megbízhatóan kiváló minőségű takarmányt biztosítanak számunkra.

A kacsa keltetés és előnevelés olyannyira a fókuszba került számunkra, hogy már a fejlesztéseinket, beruházásainkat is erre építjük. A korábban említett új istállóink egyikét a kacsa szülőpár előnevelésre felkészítve berendeztük egy teljesen automata etetőrendszerrel. Ezeknek az állatoknak a felnevelése során nagyon fontos, hogy grammra pontosan azt a takarmányadagot egyék meg, amit a technológia előír. A másik új istállónkban egy fiatal kacsaállomány tojik, amelyek decemberben kezdtek el termelni. Jelenleg 4 ezer négyzetméteren, a keltetéstől a napos-fogadáson át a tojatásig mindent meg tudunk valósítani a telepen – a genetikai igények maximális kiszolgálása mellett.

Tevékenységünk fő pilléreinek bemutatásakor vissza kell térnem a takarmányozás témaköréhez, hiszen az esetünkben létfontosságú a megbízható takarmányellátás. „Megbízhatóság” alatt azt értem, hogy nem csupán időben, gördülékenyen történik a megrendelt takarmányok szállítása, hanem ugyanolyan fontos, hogy a takarmány állandóan, tűpontosan ugyanaz a kiváló minőségű keverék legyen, amit a technológia kíván. Ugyanis, ahogy a takarmány összetétele, vagy minősége változik, az a tojástermelési görbén szinte azonnal meglátszik.PU-LI-KA tojás

Először más takarmánykeverővel próbálkoztunk, de sajnos nem tudtak állandó beltartalmi minőséget biztosítani. Majd szerencsére a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-re esett a választásunk, akikkel nagyon elégedettek vagyunk. Most már másfél év távlatában kijelenthetem, hogy jó döntés volt mellettük letenni a voksot, nagyon megbízható a gyártásuk és kiváló minőséget biztosítanak számunkra.

Fontos továbbá számomra az ügyfélközpontúság és gördülékeny kiszolgálás. Mi Schilli Péter üzletkötővel tartjuk a kapcsolatot és nagyon jó viszonyban vagyunk, mindig számíthatunk a segítségére.

A termelésünkön is meglátszik a kiváló takarmány hatása. Példaként szeretném kiemelni, hogy az egyik tojó állományunk 70.hete tojik úgy, hogy a termelési görbén soha nem volt megbicsaklás – és ez valódi kuriózumnak számít. Ez a tojástermelés is bizonyítja a takarmány folytonosan kiemelkedő minőségét.

  • Kutni Józsefnek és Pintér Kristófnak köszönjük szépen az interjút és gratulálunk a termelők számára példaértékű összefogásban megvalósított sikeres termeléshez.

 

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések