Robotizáció a szarvasmarha-tartásban

Robotizáció a szarvasmarha-tartásban

Napjainkban egyre több helyen találkozhatunk automatizált mezőgazdasági üzemekkel, legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről. A robot szóról elsőként nem az állattenyésztés és a tejtermelés juthat eszünkbe, viszont a téma aktualitása mégis jelentős e területen is, hiszen évtizedekkel ezelőtt az állattenyésztés esetében csak az emberi, kézi munkaerő jöhetett szóba, melyet mára a gazdák igyekeznek lecsökkenteni. Ezt alapvetően a munkaerőhiányban szenvedő ágazat, valamint a kevés, megfelelő szakképesítéssel és odaadó hozzáállással rendelkező munkavállaló eredményezi. Ellenben a gépesítés hatására a munkafolyamatok felgyorsulnak, precízebbé, kiszámíthatóbbá válnak, ami pozitív hatást gyakorol a profit termelésére, mindeközben a tejmennyiség, a tejminőség növekedésnek indul anélkül, hogy az állat stresszhatást élne át.

A titok a takarmányozásban, a megfelelő menedzsmentháttérben és a technológiában rejlik. A Bonafarm-Bábolna Takarmánynál Kft.-nél célunk, hogy az általunk összeállított receptúrák megfeleljenek a tehenek táplálóanyag igényeinek, ezzel optimalizálva az egészségi állapotukat és a tejtermelést.

Az eddigi gyakorlatban a teljes takarmánykeverék, a TMR (Total Mixed Ration) volt használatban, amelyet a hagyományos tehéntartás során alkalmaztak, még a robotfejés fejlesztésével a PMR-re (Partial Mixed Ration) való átállás a cél.

Kisalföld Mg istálló

A hagyományos fejési, tartási rendszer esetében a napi 1-2 kiosztás, valamint a fejésre hajtás és a sok várakozás mellett a tehén akkor vett magához takarmányt, amikor adagolták neki, így a tápanyagtartalom, a pH-érték folyamatosan ingadozott az állat bendőjében. Ellenben a robottechnológia esetén akkor táplálkozik, amikor szeretne, és abba a fejőállásba áll be és akkor, amikor szeretne. Így az állatot sokkal kevesebb stresszhatás éri és magasabb tejhozammal reagál.

Lényeges szempont, hogy PMR etetése során is folyamatosan friss takarmány álljon a tehén rendelkezésére elérhető távolságban, ezért javasolt a naponta többszöri takarmányfeltolás. Ezzel biztosítani tudjuk az egyenletességet mind a tehénforgalomban, mind a robotok terhelésében. Ennek következtében nincs sorban állás a teheneknél, így több időt fordítanak pihenésre, kérődzésre.

A PMR, mivel magasabb arányban tömegtakarmányokból áll, etetése esetében érdemes különösen nagy figyelmet fordítani az összetevők minőségére, a keverék homogenitására, emészthetőségére. Táplálóanyag tartalma meghatározó a tejtermelés és a szárazanyag-felvétel szempontjából, valamint az eltérő csoportkialakítások során is. Míg a hagyományos rendszerben a laktáció száma, stádiuma és a termelési szint a meghatározó csoportosítási szempont, addig a robotos technológia esetében ez leredukálódik a laktáció száma szerinti csoportosításra. Ennek eredményeként ugyanazt a PMR-t kapja a laktáció elején, közepén és a végén lévő tehén is. Emiatt a tömegtakarmányok minősége kiemelten fontos, mivel nem megvalósítható az esetleges gyengébb minőségű tömegtakarmányok etetése a laktáció végén lévő tehenekkel. A megfelelő tömegtakarmányok készítése tehát még hangsúlyosabb jelentőségű, mint a hagyományos fejési rendszerekben, érdemes minden olyan technológiát és adalékanyagot alkalmazni (pl. silózási adalékanyag), amely például erjesztett tömegtakarmányok esetében elősegíti az erjedési folyamatok minél kedvezőbb és biztonságosabb lefolyását.

A PMR egy adott termelési szintre van optimalizálva, ami közel 5-7 liter tejnek megfelelő energiamennyiséggel kevesebb kell, hogy legyen, mint a TMR esetében. Ezt egy úgynevezett csalogató, granulált robottáp egészíti ki. Így takarmányozási szempontból 8-13%-kal növelhetjük a termelésünket, hiszen sokkal kiegyensúlyozottabb eredményt kapunk a bendő pH értékeiben.

A csoport eltérő laktációs stádiumú egyedeinek eltérő takarmányigényei miatt, valamint a szabad választás rendszere mellett, ahol a fő cél, hogy az állat magától menjen be a robotba, fontos a PMR összetétele. Kiemelt szerepet kap egy többlépcsős robottáp, mely eltérő energiatartalommal bír, és amihez nem fér hozzá máshol, csak a robotban. A legfontosabb, hogy a csalogatótáp a tehén számára ízletes, jó minőségű, jó struktúrájú legyen – ezért jelentős szerepet kapnak az aromaanyagok és a melasz –, valamint hogy termeléséhez igazított beltartalommal rendelkezzen. Adagolását mindig telephez és a tehenek termeléséhez igazítva határozzuk meg. Bizonyos termelési szint – 50 liter tej/tehén/nap – felett vagy laktáció kezdetén pedig egyéb, a robotban egyedileg kiadagolható, folyékony takarmánykiegészítőkre támaszkodhatunk, hogy a tehén igényeit ki tudjuk elégíteni.

A takarmányok mellett nem elhanyagolható az állategészségügy, a menedzsment és az állatjólét sem, hiszen a beteg tehén nem fog termelni a gazda számára. Szerencsére a robot erre vonatkozólag is biztosít számtalan adatot, információt. Itt kell kihangsúlyozni, hogy ezen adatok kiértékelése és az adatokból a megfelelő döntések meghozatala továbbra is emberi feladat marad, sőt, a telepi menedzsment szerepe emiatt még jelentősebb. Az AMS (Advanced Management System) másféle értelmezése szerint a robotfejés sikerének kulcsa a megfelelő menedzsmentháttér. Tehát a korábbi fizikai munkások helyett képzett szakemberek kellenek, ugyanis hiába a legjobb robot, ha nincs mögötte ember, aki ki tudja értékelni, jól tudja értelmezni az adatokat.

Kisalföld Mg adatelemzésKisalföld Mg adatelemzés

 

 

 

 

 

 

Bár a robot szó hallatán elsőre nem az állatjólét jut az eszünkbe, de valójában nagyon is sokat tesz hozzá, hiszen a lehető legnagyobb mértékben kell biztosítani a nyugalmat.  Lényegesen kevesebb stresszel jár eme technológia, mivel szemben a hagyományos rendszerrel, itt nem kell felhajtani az állatokat, nem kell hosszú órákat az előváróban tölteniük, nem kell hosszú utat megtenni a fejőházig és még a fenntarthatóság is könnyebben megvalósul.

Itt főként az állatgondozóknak van nagy szerepe, mégpedig a botok, segédeszközök mellőzésével és a hangtalan, nyugodt munkával!

Szintén nagy csökkenést okoz a termelésben bármily nemű átcsoportosítás, főleg a nagytejű egyedek esetében. Érdemes tehát a csoportosítást a laktáció számának megfelelően alakítani, hogy a rangsorátalakulással járó stressz ne törje meg a termelést. Fontos, hogy betelepítést követően az apasztásig ugyanabban a termelőcsoportban maradjon az állat.

A pihenőboxok megfelelő kialakítása, mérete szintén fontos, hiszen pihenés közben termel a tehén! 10 órán felüli kérődzés óránként plusz 1 l tejet jelenthet.

Pár éve még a robottechnológia elterjedése kezdeti stádiumban állt Magyarországon és a környező országokban. Azonban az elmúlt időszakban a robotfejést alkalmazó és a folyamatban lévő fejőrobot-beruházást végző tehenészetek száma ugrásszerűen megemelkedett, emiatt egyre több sikeres gyakorlati tapasztalattal rendelkezünk ezen a területen. Szaktudásunkkal és az egyedileg kialakított robottápokkal, a telepi adottságokat figyelembe véve állunk rendelkezésére minden gazdálkodónak.

Szakmai segítség és ajánlatkérés esetén keressen bennünket bizalommal, a megoldás a kezünkben van!

Molnár Szilvia
                                                                                              szarvasmarha szaktanácsadó-fejőrobot specialista
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések