Fenntartható megoldás a sertéságazat szereplői számára

Fenntartható megoldás a sertéságazat szereplői számára

„Fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében” című pályázatával a Bonafarm Mezőgazdaság nyerte a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár  szakmai nagydíját az állattenyésztési kategóriában.

A kiemelkedő elismerésről Czompó Krisztiánnal, a Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. értékesítési igazgatójával Ko­vács-Igric Dominika beszélgetett az ünnepélyes díjátadó után.

Szívből gratulálunk a kiállítás nagydíjához. Szeretnénk, ha bemutatná a pályázat szakmai hátterét és azt az utat, amely idáig vezetett.

Alföldi Állattenyésztési Napok díjkiosztó 2022

Czompó Krisztián – Bonafarm Mezőgazdaság Takarmányágazat értékesítési igazgatója
Bakó Gábor – Bonafarm Mezőgazdaság Sertéságazat igazgatója
Forrás: www.allattenyesztesinapok.hu

Köszönjük a gratulációt, rendkívül büszkék vagyunk a nagydíjra – különösen a szakmai zsűri értékelésére, akik kiemelték a pályázati modellünk komplexitását, gyakorlati hasznát. A nagydíjhoz vezető utat a Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazatának genetikaváltásának bemutatásával kezdeném, amelyet 8 évvel ezelőtt hajtottunk végre. A holland genetikáról áttértünk dán genetikára, és ezzel párhuzamosan professzionális tudású sertéstakarmányozási szakemberek kezdtek fejlesztői munkába a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft-nél. Mindezek hatására gyorsan kialakult egy rendkívül jó együttműködés a sertés-, valamint a takarmányozási ágazataink között. Az elmúlt 6 évben olyan takarmányozási technológia kidolgozása valósult meg, amely már nem csak az ökonómiai hatékonyságot, hanem az ökológiai szempontokat is a legfontosabb célkitűzések között kezelte.

Piackutatásainkból gyorsan kiderült, hogy a vállalatunk által előállított húskészítmények fogyasztói igényei messze túlmutatnak azon a szinten, ahol az akkori aktuális magyarországi állattenyésztés színvonala helyet foglalt.

 

 


A fogyasztók komoly igényeket fogalmaztak meg már évekkel ezelőtt is az állatjóléttel, a termékek nyomon követhetőségével kapcsolatban és bizony a minél kisebb ökológiai lábnyom irányába is.

Mindezek tükrében úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk a saját üzemi eredményeinket más szemszögből is. Az új genetikának és a genetika kiszolgálása céljából használt új takarmányozási technológiának köszönhetően egyértelműen javultak az ökonómiai mutatóink, így hatékonyabb, gazdaságosabb és magasabb profitot eredményező termelést tudunk most már megvalósítani. Komplex vizsgálataink eredményeként sikerült arra is rávilágítanunk, hogy a hatékonyságnövelésből eredően kisebb lett az ökológiai lábnyomunk is.

A nagydíjas pályázati anyagunkban ezt a sikeres modellt írtuk le, amely gyakorlatilag rámutat a fenntartható sertéstermék-előállítás kulcsszerepére: attól, hogy valami ökonómiailag hasznos, az nem biztos, hogy ökológiailag káros.

Sikerült bemutatnunk egy jó példát arra, hogyan valósítható meg hatékonyabb termelés úgy, hogy ezáltal a környezeti lábnyomunkat is sikerül csökkenteni. Ennek révén ebben a kritikus helyzetben lévő ágazatban is meg tudunk felelni a gazdasági és a fogyasztói elvárásoknak egyaránt.

Bízom benne, hogy sikerült bemutatnunk, milyen egy jól működő gazdasági modell, amely reményeink szerint az ágazatunk társadalmi megítélését is javítani tudja majd. Hiszünk benne, hogy a sok ilyen pozitív példa hatására a fogyasztók a negatívumok helyett a kedvező hatásokat látják majd az ipari termelésben. Mi ezt szerettük volna megmutatni, és ahhoz, hogy a fogyasztókhoz is eljusson ez az üzenet, az első és legnagyobb lépés megtörtént: a szakmai közönség elismerte a munkánkat és törekvéseinket.

Más gazdaságok is tudják kamatoztatni a pályázatban leírt gazdálkodási modell technológiáit?

Igen, ez egy olyan tanulmány, ami egy működő gazdálkodási rendszert mutat be és bárki számára elérhető, valamint az integrációs partnereinknél is ugyanezt a rendszert üzemeltetjük tovább.
Szeretnék egy gyakorlati példát is kiragadni a technológiánkból. A hízósertéseink napjainkban sokkal étkesebbek, mint azt megelőzően. A nagy takarmányfelvevő képességnek köszönhetően 1 kg takarmányra vetítve nem szükséges már olyan magas táplálóanyag-tartalmat kialakítani a takarmányban, ezért alacsonyabb energia- és aminosav-koncentrációjú alapanyagokból is össze lehet állítani a diétát. Ez azért is fontos, mert így kevesebb szóját használunk – márpedig a szójának van az egyik legnagyobb ökológiai lábnyoma, hiszen Dél-Amerikából érkezik Európába. A szóját részben helyettesíteni tudjuk a bioethanol- és biodízelgyártás melléktermékeként képződő DDGS-sel, CGF-fel, repcedarával, illetve – a kedvező hazai termőadottságoknak köszönhetően – napraforgódarával.

Mára a múltbeli szójadara-felhasználásunk több mint kétharmadát ki tudtuk váltani ezekkel az alternatív lehetőségekkel.
Fontosnak tartjuk továbbá, hogy megfelelő technológiai színvonalon termeljünk, ez ugyanis az ökológiai célok eléréséhez is elengedhetetlen. A lehető legkevesebb földterületen megtermelt alapanyagokból gyártunk takarmányt az állatok számára, és ezáltal is érdemben csökkenthető az állati produktum előállításának környezeti lábnyoma.

Malacok

Szeretnék röviden kitérni a malactakarmányozásban alkalmazott cink-oxid használatra is, amely az E. Coli enteritis megelőzésére szolgál. A cink nehézfémként felhalmozódik a talajban, közvetve hozzájárul az antibiotikum-rezisztencia kialakulásához, ezért az Európai Unió úgy döntött, hogy 2022 nyarától kivezeti a cink-oxidot a malactakarmányozásból. Eddig a cink-oxid egyfajta védőernyőként funkcionált a sertéstenyésztésben, elfedett több telepi menedzsmentből fakadó hibát és lehetővé tette, hogy a takarmánynak magas tápanyag tartalma legyen, és ezáltal a választott malacok nagy tömeggyarapodás mellett biztonságosan, alacsony elhullási számmal voltak nevelhetők.

A cink-oxid helyett olyan alternatívákat kellett keresnünk, amelyek alkalmazásával még mindig szépen gyarapszik az állat, viszont a bélflóráját egészséges egyensúlyban tudjuk tartani, így meg tudjuk védeni a diszbakteriózistól. Az utóbbi három évben ebbe a projektbe fektettük a legnagyobb kutatás-fejlesztési energiáinkat a sertéstakarmányozás terén. Mindezek eredményeként ma Magyarországon, ilyen nagy állatlétszám mellett antibiotikum-mentes malacot csak a mi vállalatunk állít elő. A partnereink számára ugyanígy adott a lehetőség arra, hogy a mi rendszerünk alkalmazásával megoldják az antibiotikum-mentes malactakarmányozást. A prémium minőségű takarmányt, a technológiát és a kiváló szakembereket is biztosítjuk ahhoz, hogy a tudást és tapasztalatot átadhassuk a sikeres és fenntartható termeléshez.

Összefoglalva tehát, azon állattartó telepek számára, ahol az elmúlt években fejlesztettek, korszerűsítettek és így megfelelő technológiai körülmények állnak rendelkezésre az állatok neveléséhez, azok számára mi tudunk megfelelő genetikát és takarmányt szállítani, valamint biztosítjuk a magas színvonalú szaktanácsadást is.

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

 

Hasonló bejegyzések