A Bábolna Takarmány különdíjasai az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

A Bábolna Takarmány különdíjasai az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szakmai kiállítást és vásárt Hódmezővásárhelyen 2022. május 5-én.
Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy megfelelő szaktudás szükséges ahhoz, hogy az agrárágazat szereplői „életben maradjanak”, hogy megfelelően tudjanak reagálni a kihívásokra. A versenyképesség megőrzése, az aktuális kutatási eredmények és a modern technológia alkalmazásával lehetséges.

Főszervezőként Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket – és kiemelte, hogy idén több mint 400 kiállító érkezett 27 országból a háromnapos rendezvényre.

Közel három évtized alatt a kiállítás a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává nőtte ki magát – amely nemcsak hazánkban, de nemzetközi viszonylatban is számtalan érdeklődőt vonz. Az eseményen az állattenyésztés nyolc ágazata, szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, baromfi, díszbaromfi, nyúl, halászat, vadászat, illetve az állattenyésztés és a növénytermesztés képviselői mutatkoztak be.

Pénteken látványos tenyészállat bemutatónak, valamint showbírálatnak lehettek szemtanúi a kiállítás látogatói.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az idei évben három kategóriában ítélt oda különdíjat.

A legszínvonalasabban felkészített Holstein-fríz fajtájú tenyészállat utódcsoport bemutatásáért a különdíjat a derecskei KASZ-FARM Kft. ügyvezetője, Szombati István vette át. A Holstein a leggyakoribb marhafajta, Észak-Amerikában nemesítették és hazánkban negyven éve van jelen a szarvasmarha ágazatban.

KASZ-FARM különdíjSzombati Istvánnal a különdíj kapcsán a gazdaságuk történetéről- és a szakmai fejlődés lehetőségeiről beszélgettünk.

„A gazdaság, amelyben nap-mint-nap dolgozunk 2006-óta a családunk tulajdona. Holstein fríz szarvasmarha tenyésztés a fő profil, 650 tehenünk van, plusz a szaporulat. Szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozunk, amely során igyekszünk megtermelni az állatok takarmányát.
Gazdálkodásunk célja az árutermelő tejtermelés: 11900-12200 közötti laktációs átlaggal dolgozunk.
Franciaországból vásárolunk magas genom-értékű embriókat, amelyeket a saját állományunkban ültetünk be és genomtesztek alapján a legmagasabb genetikai értékű állatainkat hagyjuk meg. Termőföldterületek tekintetében nem tudunk tovább fejlődni, ezért fontosnak tartjuk, hogy a 700 tehén körüli termelő állatlétszámunk minősége minél magasabb szinten termeljen. A tenyésztés színvonala az, amiben fejlődni tudunk és ebben szeretnénk az élvonalban teljesíteni.
A hódmezővásárhelyi kiállításon minden évben részt veszünk és kategóriánkban általában szép eredményeket, díjakat érünk el – nemrégen, Legszebb tőgy-elismerést is kaptunk. Ezek a visszajelzések megerősítenek bennünket az igényes tenyésztői munka folytatásában.

Nagy elismerés volt számunkra idén Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. különdíja, amelyre egyáltalán nem számítottunk. Már évek óta kapcsolatban vagyunk a takarmányfejlesztő- és gyártó vállalattal tejpor- és egyéb takarmányok tekintetében és nagyon örülök, hogy most ilyen elismerés keretein belül próbálhatjuk ki a borjú startertápot.”

A legszínvonalasabb hústípusú juh növendék csoport bemutatásáért Barcsik Gabriella kapott különdíjat, melyet Sándor Krisztina, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség tenyésztésvezető helyettese vett át.Barcsik Gabriella különdíj

Barcsik Gabriella 2004-óta foglalkozik juhtenyésztéssel Kecskeméten. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által odaítélt különdíj kapcsán készített interjúnkból megtudtuk, hogy Gabriella suffolk törzstenyésztőként kezdte a tevékenységét, de 2006-tól már Il de France törzstenyészettel is büszkélkedhet. 2021-ben a kecskeméti sárgafejű berke magyar fajtával is elkezdett komolyabban foglalkozni a szakember, kedvező anyai tulajdonságai-, szelíd vérmérséklete és a tudatos tenyésztői munka során jól javítható húsformái miatt.

„Szeretem a kihívásokat és úgy érzem, hogy a tenyésztői munkára ösztönzően hat a kiállításokon való megmérettetés. Idén Hódmezővásárhelyen egy Il de France és egy Suffolk növendék csoportot is bemutattam, amelyek harmadik helyezést értek el és nagyon büszke vagyok arra, hogy az egyik suffolk jerkém fajtagyőztes lett.

Nagy meglepetés és igazán megtisztelő volt, hogy a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. különdíját kiérdemelhettem. Az értékes takarmány-utalványnak pedig kifejezetten örülök, hiszen a kezdetektől a Lambex termékeket etetem.”– nyilatkozta Barcsik Gabriella.

A legszebb Magyar Lapály kocasüldő bemutatásáért Fekete József részesült különdíjban.

Fekete József különdíjA gyanógeregyei tenyésztőt munkásságáról és az elmúlt évek eredményeiről kérdeztük.

„Több sertésfajtával is foglalkozunk, de a magyar lapály a fő profilunk, amellyel már az 1990-es évektől foglalkozom. A magyar lapály fajtával 2001-ben lettünk ellenőrzött-, majd 2003-ban törzstenyészet Vas megyében. Jelenleg 120 kocás magyar lapály törzstenyészetünk van, valamint tartunk 20 kocás pietrain- , valamint 20- 20 darab duroc és hampshire kocás törzstenyészetet is.

Nagyon sok kiállításon részt veszünk és amire a legbüszkébbek vagyunk, az, hogy egymás után immár az ötödik alkalommal sikerül elnyernünk a kiállítás nagydíját. Rendkívül fontosak számomra a vásárlóink visszajelzései, amelyek nagyon jók és arról tanúskodnak, hogy elégedettek a tenyészállatainkkal. Magasak a szaporasági mutatóink: tavaly például a lapály állományunknak az egy ellésre jutó élve született malacszáma átlagosan 17,8 volt.

Nagy hangsúlyt és komoly energiákat fordítunk a tenyésztésre, így Európa legjobb nukleusz tenyészeteiből végezzük a vérfrissítéseket. Minden fajta esetében nagyon magasra helyezzük a mércét, így tudjuk elérni, hogy például az életnapi tömeggyarapodásunk átlagosan megközelíti a 900 grammot. De nem ritka az 1200-1300 g közötti hizlalási súlygyarapodás sem. A kiállítások szakmai elismerései mellett nagyon büszke vagyok arra, hogy külföldi vásárlóknak is nagy sikerrel értékesítünk: Hódmezővásárhelyen Szlovéniába, Ausztriába és Németországba is eladtunk tenyészállatokat.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. nekünk ítélt különdíja – amilyen meglepetés volt, olyan nagyon örültünk neki! Ez az elismerés fontos visszaigazolás számunkra és bizonyítja azt is, hogy érdemes folytatnunk a magas követelmények szerint végzett tenyésztői munkánkat.” – fűzte hozzá Fekete József.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok nagydíjas tenyésztői

Szarvasmarha-tenyésztés 

A húshasznú szarvasmarha kategóriában 55 tenyészet 115 állattal jelent meg. A charolais tenyészállatok bírálatát a cseh Jitka Hatláková , a francia Dominique Loulergue, a limousin tenyészállatok bírálatát a francia Gilles Lequeuex és Rikke Benoit, a blonde d’ aquitaine tenyészállatok bírálatát a francia Jean Blanc, a magyartarka tenyészállatok bírálatát Vágó Barnabás, az angus, murray grey, szürkemarha, tenyészállatok bírálatát Dr. Stefler József végezte.
A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a tenyésztési nagydíjat Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete, Budapest kapta, MINDJÁRT nevű magyarszürke felnőtt tenyészbikájáért. A tenyészbika tartója és felvezetője: Fási Konrád.

Baromfitenyésztés 

Az ország minden tájáról 15 kiállító 60 kiállított csoporttal, illetve hibriddel vett részt a kiállításon. A bemutatott csoportokat Prof. Dr. Mihók Sándor, Bögréné Bodrogi Gabriella, Látits Miklós és Dr. Benk Ákos értékelte.
A baromfitenyésztés nagydíját a Bábolna Tetra Kft. kapta annak elismeréseként, hogy a kiállításon a hazai tenyésztést, a genetikai fejlesztőmunka eredményét kiváló genotípusok sorával mutatta be.

Juhtenyésztés 

A kiállításon a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség 31 tenyésztője 61 tenyészállat csoportban mutatja be a Szövetség tenyésztési programjában szereplő 15 juhfajtát és 1 kecskefajtát.
A kiállítás nagydíját Holló Mátyás uszódi tenyésztő érdemelte ki ile de france, berrichon du cher és magyar merinó tenyészállataiért.

Sertéstenyésztés 

A kiállításon a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete 17 kocasüldő csoporttal, 9 kansüldővel, 5 hízó csoporttal, 1 koca 15 malacával és 1 óriássertéssel vett részt.
A kiállítás Sertéstenyésztési Nagydíját Fekete József, gyanógeregyei tenyésztő nyerte 79-es katalógusszámú Pietrain X Duroc kansüldőjével.

Lótenyésztés 

A 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a Furioso-North Star – ra, a Gidránra és a Nóniuszra összpontosult, kiegészülve a magyar hidegvérű fajtával.  Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a Furioso-North Star volt.

A lótenyésztés nagydíját Nonius XIV-13 „Berta” nevű, pej színű nóniusz kanca kapta. Tenyésztő: Mezőhegyesi Állami Ménes Lóteny. és Ért. Kft., Mezőhegyes. Tulajdonos és kiállító: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., Mezőhegyes.

A díjazottak teljes listája ITT megtekinthető.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Hasonló bejegyzések