Bővülő genetikai választék – új genetikaspecifikus takarmányok

Bővülő genetikai választék – új genetikaspecifikus takarmányok

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. hízótakarmányozási stratégiáját az egyes hibridek eltérő szükségleteihez igazodó, genetikaspecifikus takarmányozás jellemzi.  Fontos számunkra, hogy a partnerkörünkben leggyakrabban előforduló Danbred, Topigs, stb. állományok mellett az ezektől eltérő, Magyarországon kisebb populációval rendelkező genetikák menedzselésével, takarmányozásával kapcsolatosan is naprakész információkkal rendelkezzünk. Így vezetett utunk Franciaországba, ahol a Choice genetikával kapcsolatban gyűjtöttünk gyakorlati tapasztalatokat.

A francia Choice genetikának Németországban, Lengyelországban, az Amerikai Egyesült Államokban, Brazíliában, Vietnámban és Kínában is vannak leányvállalatai, tenyészállatokat pedig a világon 36 országba (többek között Magyarországra is) értékesítenek. Ahhoz, hogy a hazai telepeken a genetikában rejlő potenciált maximálisan ki tudjuk használni, mind annak menedzselésével, mind takarmányozásával (kiemelten a süldőnevelést és a kocatakarmányozást) kapcsolatban szerettünk volna információt gyűjteni. Erre egy 1500 kocás, Choice genetikával dolgozó telep megtekintése során nyílt lehetőségünk. A telep heti rotációban dolgozik, összesen 6 fővel és 42.000 malacot bocsájt ki évente. A malacokat átlagosan 21 naposan választják, majd két hét battériás nevelés után helyezik ki őket a hizlaló telepekre. Mind a vemhesítőben, mind a fiaztatóban példaértékű precizitással találkoztunk. Az egyes épületeken belül elhelyezett nagy táblák lehetővé teszik a napi feladatok valamint az állománnyal kapcsolatos adatok azonnali regisztrálását, mindenki pontosan tudja, mikor, mi a feladata. Ez így van már 10 éve, azóta nem történt a személyi állományban változás a telepen.

Lehetőségünk nyílt a telepet takarmánnyal ellátó, Garun Paysanne cég technikai igazgatójával is egyeztetni. A vállalat két telephelyen összesen 365.000 t takarmányt állít elő évente. A termelés állatfaji megoszlását illetően 54%-ban sertés, 34%-ban szarvasmarha, 12%-ban pedig baromfi takarmányokat állít elő, tehát nagy tapasztalattal és széles partneri körrel rendelkezik sertéstakarmányozás, ezen belül a Choice genetika takarmányozása terén. A találkozó során konkrét receptúrákat is megosztottak velünk, melyek megerősítették, hogy a francia koncepciók illetve a hazai, általunk összeállított receptek között (az alapanyagbázisból eredő minimális eltéréseket leszámítva) nincs különbség.

Szakmai programunkat a Choice központjában történő egyeztetéssel zártuk, melynek során részletes tájékoztatást kaptunk a nemrégiben frissített takarmányozási ajánlásokkal kapcsolatban.
A Franciaországban eltöltött pár napunk rendkívül hasznos volt, hozzásegített Bennünket ahhoz, hogy a telepen illetve a szakmai egyeztetéseken szerzett tapasztalatainkat beépítsük takarmányainkba tovább bővítve ezáltal a genetikaspecifikus sertéstakarmányaink sorát.

Vida Orsolya
termékfejlesztő mérnök
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések