„ …Nálam a Mercedes AZ AUTÓ , Bábolna A TAKARMÁNY ! …”

„ …Nálam a Mercedes AZ AUTÓ , Bábolna A TAKARMÁNY ! …”

A Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet lábánál, Városlőd környékén gazdálkodik Nemeskéri Kiss Tivadar, aki közel fél évszázada foglalkozik juhtenyésztéssel. Még a hetvenes évek elején vásárolta első jószágait a vaszari tsz leselejtezett állományából, 800 forintért darabját.

Azóta sok év telt el és a juhtenyésztés is nagyban változott, véleménye szerint főleg a felvásárlók és a kereskedők lettek sokkal fifikásabbak.   „ – Ha az ember nem figyel, nagyon nyomott áron akarják elvinni a bárányt, ami ugye csak növekszik időközben, úgyhogy az idő a kereskedőnek dolgozik, ezért alaposan meg kell gondolni, mikor, mit csinál az ember.„- vallja Nemeskéri Kiss Tivadar.
Jelenleg 600 -as anyajuhlétszámmal dolgozik a Veszprém megyei gazda, de korábban volt már 800 körüli állománya is. Mivel érzi, hogy nem lesz már fiatalabb és munkaerőt pedig igen nehéz találni erre a feladatra, így ma már kisebb állománylétszámmal dolgozik.  Más juhtenyésztőkhöz képest abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy itt 200 hektáros földterülettel rendelkeznek és némi legelővel. A szemestakarmányból a kukoricát, búzát és árpát megtermelik, a széna és szalma is elegendő mennyiségben rendelkezésre áll. Manapság bérleménnyel és csak vásárolt takarmánnyal igencsak vékony lesz a haszon a tenyésztő szerint.

„ A megfelelő segéderő megtalálása elég nehéz feladat, de ez önmagában kevés is volna, hiszen emellett nem árt, ha jó genetikájú az állomány és szükséges egy hozzáértő állatorvos, no meg igencsak fontos a megfelelő takarmány.”  – mondja Nemeskéri Kiss Tivadar.
Arra törekszik, hogy a tenyésztői munka minden eleme a helyén legyen. Szerinte nagyot hibázik az, aki becsapja magát azzal, hogy nem figyel a részletekre és nem minőségi állományt tart és azzal nem jó minőségű takarmányt etet. – A napi odafigyelés mellett az ugyan várhatja a jó eredményt sokáig! – fűzi hozzá.
Véleménye szerint nem véletlen az a régi magyar mondás, mely szerint: „…Olcsó húsnak, híg a leve !…”   – „ Ezért én azt szoktam mondani mindenkinek: ”…Nálam a Mercedes AZ AUTÓ, Bábolna A TAKARMÁNY” –   állítja Nemeskéri Kiss Tivadar.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és Nemeskéri Kiss Tivadar közötti partneri kapcsolat már régen kialakult, a több évtizedes juhtenyésztői munkája során sok tapasztalatot szerzett. – „Tudom, hogy a Bábolna Takarmánynak több megoldása is van a bárányok takarmányozására. Jó lenne, ha az anyajuhok ellése egy időben történne, és nem húzódna szét, akkor tudnám a bárányaimat a Lambex starterrel indítani, majd utána átállítani a Lambex hizlalóra, de mivel ez nálam másként alakul, a bárányok közt van kisebb is, nagyobb is, ezért én a Lambex egyfázisú báránytakarmányt vásárlom évek óta, megelégedésemre.
Van olyan juhász ismerősöm, aki tavaly alig 18 kg takarmánnyal felnevelte a bárányát a 20-24 kg kategóriáig, igaz ehhez kellett egy nagyon jó tejű anyaállomány is. Hallottam már dicséretet a Lambex fogadó báránytakarmányokra felvásárlótól is, ami pedig nem kis dolog.

Mivel nem vagyok már fiatalember nagy terveim nincsenek a jövőre nézve. Szerencsére az egészségem rendben van, dolgozni tudok, ami nekem kell, előteremtem. Az állatoknál, a földek művelésében segít a család, van már két unokám is, akik életrevaló, igazi gézengúzok. Bízom benne, hogy valamelyikük tovább viszi majd a juhászatot. – zárja a beszélgetést Nemeskéri Kiss Tivadar.

Hasonló bejegyzések