Mit tehetünk cink-oxid nélkül?

Mit tehetünk cink-oxid nélkül?

A cink-oxid (ZnO) malactakarmányokban történő terápiás dózisú felhasználásának létjogosultságát a választás körüli hasmenéses kórképek megelőzésében játszott szerepe indokolja, globális felhasználását illetően azonban átléptünk egy olyan határt, mely környezetvédelmi szempontból hosszútávon nem fenntartható. Erre reagálva az Európai Unió 2022-ben jelentős korlátozásokat léptet érvénybe, a ZnO nagy dózisú felhasználását tiltani fogja. Ez a jelenlegi telepi, állategészségügyi adottságokat illetően az antibiotikumok felhasználásának növekedését vonná maga után. Nagy kérdés, ezt hogyan tudjuk elkerülni?

Mi lesz 2022-ben? Mit tehetünk?
A fentiekre kerestük a választ a 2019. június 17 és 18. között Koppenhágában megrendezésre kerülő Zero Zinc Summit konferencián is. A két napos rendezvényen több, mint 450 állatorvos, takarmányozási szakember és kutató vett részt a világ minden tájáról. Az előadások hat témakör köré csoportosultak, kitértek a ZnO hatásmechanizmusára, az alternatív cinkforrásokra, a választást követő időszakban jelentkező hasmenéses kórképekre, a takarmányok táplálóanyag-tartalmának újraértékelésére, a különböző takarmány-adalékanyagokra, a vakcinázásra, zárásként pedig egyéb stratégiákkal, gyakorlati megoldásokkal ismerkedhettünk meg.
A témában nemcsak az előadások során tájékozódhattunk. A kiállítótérben 13 ország több, mint 50 posztere adott tájékoztatást a különböző egyetemek, takarmányozással foglalkozó kutató központok és vállalatok (közöttük a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.) aktuális eredményeiről. A publikálók sorában cégünk egyedüli magyar résztvevőként képviseltette magát és mutatta be a tavalyi év fejlesztésének eredményeit.

Az előadások és a külföldi szakemberekkel folytatott beszélgetések rendkívül inspirálóak voltak, és megerősítettek bennünket abban, hogy a ZnO kiváltásával kapcsolatosan is a nemzetközi trendeket követjük, jó irányba tartunk.
A beszámoló teljes anyaga ITT érhető el.

Vida Orsolya
termékfejlesztő mérnök
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések