Platinum Zero – a fenntartható teljesítményért

Platinum Zero – a fenntartható teljesítményért

A terápiás dózisban (2500-3000 mg/kg Zn) takarmányba kevert cink-oxid (ZnO) alkalmazása napjainkban a választott malacok hasmenésének és az E. coli által előidézett ödéma betegség megelőzésének legolcsóbb, leghatékonyabb és legelterjedtebb módja, azonban használata a környezetre kifejtett káros hatása miatt az Európai Unióban csak 2022. június 26-ig lesz lehetséges. A sertéshús-előállító üzemeknek és a takarmányiparnak egyik kiemelt feladatává vált tehát olyan alternatív takarmányozási stratégiák kidolgozása, amelyek a ZnO kiegészítéssel készült takarmányok etetése mellett realizálódó termelékenységet képesek fenntartani a ZnO használatát mellőzve is.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. elmúlt két évének malactakarmányozási fejlesztései is erre irányultak, melynek eredményeként megszülettek Platinum Zero malactakarmányaink és ezekhez kapcsolódóan kidolgozásra került kockázatértékelésen alapuló takarmányozási koncepciónk is, mely a termelőket hivatott segíteni a technológia saját rendszerbe történő adaptálását illetően.
Platinum Zero malactakarmányaink fejlesztése során a legújabb emésztés-élettani vizsgálatok eredményeit figyelembe véve a malacok terápiás ZnO dózist mellőző takarmányaiban első lépésben azok nyersfehérje-tartalmát csökkentettük, mivel ez jelentős mértékben hozzájárul az emésztőkészülék egészségének megőrzéséhez és a stabil bélflóra kialakításához. Továbbá világossá vált az is, hogy a különböző funkcionális szénhidrátforrások (oldhatatlan és fermentálható rostok) is kiemelt szerepet játszanak a bélrendszer egészségét illetően. A stabil bélflóra esszenciális, hiszen a bélbaktériumok összetételében bekövetkező zavar már önmagában számos betegség kialakulását elősegíti, míg más megbetegedések kockázatát jelentősen növeli. A takarmányok táplálóanyag-tartalmát és összetételét érintő eszközökön túlmenően számos olyan takarmány-kiegészítő létezik (pl. védett szerves savak, középhosszú-szénláncú zsírsavak, probiotikumok, prebiotikumok, növényi kivonatok stb.), melyek a bél egészséges baktériumflórájának támogatása révén a termelési eredmények javulását ígérik. ZnO-mentes malactakarmányozási koncepciónk kidolgozása során ezek alkalmazásának lehetőségét is megvizsgáltuk, a tapasztaltakat pedig beépítettük Platinum Zero malactakarmányainkba.

A takarmányozáson túlmenően fontos azonban azt is szem előtt tartani, hogy a bél mikrobióta-összetételét az állatokat körülvevő környezeti tényezők (pl. higiénia, technológia) is jelentős mértékben befolyásolják. A ZnO-mentes takarmányozás bevezetése során ezen tényezők megítélése, feltérképezése és értékelése az esetleges hiányosságok, szabálytalanságok feltárásában, a bennük rejlő kockázatok megismerésében, majd mérséklésében, elfogadható szintre csökkentésében nyújt segítséget. Ez nemcsak a jogszabály bevezetésekor lesz időszerű, érdemes mihamarabb feltárni az adottságokban rejlő kockázatokat, hiszen azok gyors felismerése és mérséklése komoly előnyt jelenthet a sertéstartók részére egy olyan ágazatban, mely a ZnO használatának mellőzése mellett az antibiotikum-felhasználás csökkentése felé is halad.

Kockázatértékelésen alapuló ZnO-mentes malactakarmányozási koncepciónk, és a hozzá kapcsolódó termékek, a Platinum Zero malactakarmányok ezekben nyújtanak segítséget.

Platinum Zero malactakarmány ismertetőnk ITT letölthető.

Hasonló bejegyzések