Tavaszi kullancsveszély – így óvjuk Kedvencünket!

Tavaszi kullancsveszély – így óvjuk Kedvencünket!

Ahogy melegszik az időjárás, egyre több időt töltünk a szabadban. A tavaszias idő sajnos a kullancsokat is előcsalja, ami nem csak a kutyára, hanem a macskára nézve is veszélyes, mivel könnyen fertőző betegségeket kaphatnak tőlük. Mit okoznak az állatoknál és hogyan előzhetjük meg?
A kellemes idő kedvező hatással van az élősködők szaporodására. Hazánkban több, mint negyven kullancs faj létezik és szinte mindenhol megtalálhatóak: fűszálakon, bokrokon, fákon.

Hogyan óvjuk Kedvencünket a megbetegedés ellen?Kutya kullancs
Mint számos más betegségnél, itt is a legfontosabb a megelőzés. Hatékony megoldást jelenthet a védőoltás, valamint kullancs szezonban a tabletták, spot-on készítmények, illetve nyakörvek rendszeres használata. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltás nem a kullancs ellen véd, hanem az általa terjesztett bizonyos kórokozók ellen (Lyme-kór egyes kórokozói). Nagyon fontos, hogy Kedvencünk bundáját-szőrét rendszeresen, alaposan vizsgáljuk át.
Cicák esetében az élősködők kedvelt helyei a fülek, a tarkó és a fej. Kutyánkat az alábbi helyeken érdemes tüzetesen átvizsgálni: fülek, nyak (nyakörv alatt is!), szemkörnyék, szemhéj, száj, mancsok, végtag hajlatok, végbél tájék.

Miért veszélyesek a kullancsok?
A kullancsok közel kétszáz fertőző betegség terjesztésében játszanak szerepet, a fertőzött kórokozót vérszívás útján juttatják az állat testébe. Az élősködő nyála, ürüléke és teteme is tartalmazhat fertőző kórokozót.

Milyen betegséget terjesztenek?
1. Babéziózis
Az egyik legveszélyesebb fertőzés a kutyáknál. Hazánkban nem létezik ellene védőoltás, a tünetek a csípés után 2-7 nappal jelentkeznek: magas láz, étvágytalanság, szomjúság, súlyvesztés, előrehaladottabb esetben kávézacc szerű véres vizelet, majd a következményes veseelégtelenség miatt elhullás is bekövetkezhet. Sok esetben a tünetek nem ennyire tipikusak, így általános étvágytalanság, bágyadtság esetén – főleg ha a kutyában találtunk kullancsot, vagy nem védekezünk ellene megfelelő rendszerességgel – mindenképpen keressük fel állatorvosunkat!  Kezelés hiánya, vagy a megkésett kezelés a beteg halálához vezethet!
2. Lyme-kór
A leggyakoribb betegség, nem csak az állatokra, hanem emberre is veszélyes. A jó hír az, hogy létezik ellene védőoltás. Az első tünetek –  szőrrel gyéren fedett testtájakon látható bőrpír, enyhe láz, étvágytalanság, bágyadtság, egyik-másik ízület duzzanata, fájdalmassága – a csípést követően 1-4 héttel később jelentkeznek, de kutyában gyakori a tünetmentes kórokozó hordozás. A tünetek megjelenésük után csillapodhatnak, vagy elmúlhatnak majd hetek (hónapok) alatt több ízületre kiterjedő idült ízületgyulladás jöhet léte.  A betegség diagnosztizálása, a kórokozó kimutatása nehéz, sokszor a fertőződéshez képest jóval később derül fény rá. Korai stádiumban felismerve hosszan tartó antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.
3. Agyvelő(agyburok)gyulladás
Kutyában a  tünetek a fertőzés után általában gyorsan jelentkeznek. A betegség legtöbbször gyors lefolyású, a kezdeti általános tüneteken túl hányás, étvágytalanság, magas láz, valamint az agyvelő érintettségének megfelelő idegrendszeri tünetek – görcsrohamok, mozgászavar, tudatzavar – figyelhető meg.  A vírus okozta betegségnek specifikus gyógyszere nincsen, a beteg tünetei csillapíthatók, de a kórjóslat sajnos általában kedvezőtlen.
4. Hemobartonellózis
A betegség lappangási ideje 7-14 nap, tünetei: láz, étvágytalanság, fáradékonyság, esetleg sárgaság. A betegség vérszegénységhez vezethet, hosszantartó gyógyszeres kezeléssel a fertőzés visszaszorítható.

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk Kedvencünkben?
A különféle házi praktikákat- mint például olaj, zsír – ne használjunk és kerüljük az éles, szúró eszközöket is.  Az élősködő eltávolításának egyik legegyszerűbb módja, ha kullancscsipeszt használunk. Óvatosan húzzuk ki a bőrből, vigyázzunk arra, hogy ne préseljük össze és a fej ne maradjon az állatban. Ha mégis beszakadt a kullancs feje, nincs ok pánikra, ugyanis az állat szervezete kilöki azt.
Tippek a csipesz használatához:
– a fej végénél, a bőrhöz legközelebb fogjuk meg a kullancsot
– tekergetés nélkül, határozott mozdulattal húzzuk ki a parazitát
– a csípés helyét fertőtlenítsük és alaposan mossunk kezet
– a biztonság kedvéért a csípés helyét pár napig ellenőrizzük

Fontos tudni, hogy a késlekedés Kedvencünk életébe is kerülhet!