Koronavírus okozta megbetegedések háziállatokban

Koronavírus okozta megbetegedések háziállatokban

Koronavírusokat az emberen kívül háziállatokból és vadon élő állatokból is izoláltak. A koronavírusok többsége fajspecifikus, azaz egy adott vírus csak meghatározott fajban képes szaporodni, betegséget előidézni. Háziállataink közül a vírus megbetegítheti a sertést, a szarvasmarhát, a kutyát, a macskát, a baromfit, a pulykát.
A vírus fogékony állományokban általában gyorsan terjed, többnyire fiatal állatokban okoz súlyos tünetekben megnyilvánuló betegséget. Vakcinás védekezésre / megelőzésre van lehetőség szarvasmarha -, baromfi állományokban, de létezik vakcina kutyák és macskák részére is.
Szarvasmarhákban valamint kutyákban, jellemzően fiatal állatokban okoz súlyos hasmenéses tünetekben megnyilvánuló betegséget, sokszor egyéb baktériumokkal vagy vírusokkal együtt, ami a legyengült, kiszáradt állat elhullásával végződhet. Mindkét állatfaj részére rendelkezésre áll vakcina a betegség megelőzése érdekében.
Sertésállományokban a vírus hasmenéssel, köhögéssel járó tömeges megbetegedést okoz, ami bármely életkorú állatot érinthet, de újszülött malacokban okoz tömeges elhullást.
Csirkékben súlyos légzőszervi tüneteket, míg tojótyúkokban a petevezetőt érintő elváltozás miatt tojáshéj rendellenességet, tojáshozam csökkenést idéz elő. Fiatal pulykaállományokban gyorsan terjedő súlyos bélgyulladást okoz.
Macskák koronavírus fertőzése során a többi állatfajtól némiképp eltérő tünetegyüttes figyelhető meg. Általában fiatal macskákban kezdeti enyhe tünetek (hasmenés, légúti tünetek) után az ún. „nedves” forma esetében hashártyagyulladás jellegzetes tüneteként a hasüregben savós izzadmány halmozódik fel, hasterime növekedés figyelhető meg, vagy ún „száraz” forma esetében idegrendszeri és szemtünetekben nyilvánul meg a betegség. Kórjóslata kedvezőtlen, a betegség nem gyógyítható. Rendelkezésre áll orrba csepegtethető vakcina, ennek hatékonysága vitatott.

A humán koronavírus járvány kapcsán sokszor felmerül a háziállatok fertőzésközvetítő szerepe. Az IDEXX Laboratories, Inc. (állatorvosi diagnosztika termékeket gyártó cég) több ezer vizsgálati anyagában nem talált pozitív kisállat-eredményt az emberekben légzőszervi tüneteket okozó koronavírusos betegségért felelős koronavírus törzsre (COVID-19). Kutyák fertőzésközvetítő szerepét, valamint a vírus szaporodását kutyában vizsgálatok nem tudták alátámasztani. A fertőzés egyetlen bizonyított terjedési módja az ember-ember közötti érintkezés.
A humán járvány kapcsán számos korlátozó intézkedés nehezíti mindennapjainkat, de előfordulhat, hogy ilyen körülmények között is fel kell keresni az állatorvosi rendelőt. Az állatorvosi rendelőkre a 15 óra utáni boltzár nem vonatkozik, továbbá az állatpatikák is kivételnek minősülnek a nyitvatartási korlátozása alól.

Abban az esetben, ha fel kell keresni az állatorvosi rendelőt, mindannyiunk védelme érdekében pár fontos szempont hozzá tartozik a rendelői etiketthez:

–        lehetőség szerint előzetes egyeztetés alapján időpontra érkezzünk, megelőzve a várakozást,
–        csak indokolt esetben keressük fel a rendelőt, a halasztható beavatkozásokat (pl. felnőtt állat védőoltása) a járványhelyzet utánra időzítsük (Itt fontos megjegyezni, hogy az Országos Főállatorvos közleménye alapján a rendszeresen oltott állatok oltásának elmaradása szankcióval nem jár!)
–        humán koronavírusos megbetegedés tüneteit mutató állattartó (láz, száraz köhögés) ne menjen a rendelőbe, ilyenkor kérjünk meg valakit,
–        a felesleges tömeg kialakulását megelőzendő, egy állatot egy ember kísérjen, a kezelőbe mindenképpen csak egy valaki lépjen be az állattal.

A humán járványhelyzet idejére segítség lehet az állategészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos tájékozódásban a www.covidvet.hu honlap, ahol a vészhelyzet idején is nyitva tartó szolgáltatók aktuális információi, elérhetőségei megtalálhatók.

Állatorvosi rendelő látogatása NEBIH

Hasonló bejegyzések