Vadtakarmányozás télen

Vadtakarmányozás télen

A dámszarvas takarmányozása sok tekintetben megegyezik vagy hasonló a gíméhez. Lényeges különbségnek talán azt lehet tekinteni, hogy a dám inkább „legelő típusú” állat, ellentétben a gímmel. Fontos különbséget tenni a szabadterületi, valamint a zárttéri dámtakarmányozás között.
Szabad területen vegetációs időszakban nem szorul a dám különösebb kiegészítő takarmányozásra (kivéve, ha aszály van vagy a terület túlhasznált). Ugyanakkor télen elengedhetetlen a jó minőségű tömegtakarmány és abrak kiegészítés (szemes takarmány, vadtáp). Ezeket az állatokat is érdemes tenyészállatként kezelni és valóban első osztályú takarmánnyal ellátni (penészes, toxinos takarmányt ne adjunk semmilyen állatnak).
Zárttéri dámtartás esetén a jellemzően nagy egyedszám miatt szinte teljes éven át etetnünk kell a vadat. Különböző tenyészidejű pillangósok (lucerna, herefélék) és fűfélék (perjék, csomós ebír, csenkesz) legelőit folyamatosan kaszálva tudjuk biztosítani a jól emészthető rost állandó elérhetőségét (amit télen lédús szenázsok formájában tudunk a vadnak kijuttatni), mindezt egész éven át abrakkal kiegészítve. Amennyiben lehetőség van rá, érdemes télen egyéb lédús takarmányokat is kijuttatni, pl. káposztaféléket, tököt, gyümölcsöket és törkölyt de fontos, hogy egyszerre legfeljebb 1-2 nap alatt elfogyó mennyiséget adagoljunk ki, mert az el nem fogyasztott takarmány megfagy és ezek későbbi fogyasztása emésztési problémákat okozhat.
A téli intenzív etetés mellett az agancsfejlődést támogató takarmányt már jóval az agancshullajtás előtt érdemes elkezdeni, dámszarvas esetén már januártól javasoljuk. Egy 7-10 napos szoktató etetést követően napi 1-1,5 kg agancsos vadtápot juttassunk ki egyedenként az ismert vagy becsült állomány nagyságot figyelembe véve. Így amire az agancsnövekedés beindul, addigra a szervezet kellő mértékben feltöltődik. A Bábolna Takarmány termékei megfelelő energia és fehérjeforrást jelentenek a dámok számára, ásványi anyag (ideális Ca:P arány), mikroelem és vitamin-tartalmával nagyban hozzájárulnak az intenzív agancsfelrakáshoz és nemcsak méretben, hanem súlyban is jó eredményeket érhetünk el használatukkal. A megfelelő aromáknak és a jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően a vad szívesen fogyasztja, viszont az optimális rostbevitelnek köszönhetően többletfogyasztás mellett sem kell tartanunk bendőacidózistól.
A takarmány kijuttatása lehetőség szerint a dám igényeihez igazított speciális, tetővel ellátott szarvasetetőkbe történjen, ahol lehetőség van a nyalósó elhelyezésére is.

Schilli Péter
területi képviselő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések