Lambex – a gazdaságos bárányhizlalás

Lambex – a gazdaságos bárányhizlalás

Magyarországon a juh megbecsült haszonállatként volt a köztudatban és a gazdák körében, mivel hármas, hús, tej és gyapjú hasznosítású. Hazánkban a Merinó fajtájú juhokat részesítik előnyben, mint például a Magyar Merinót (igaz ez hármas hasznú, de a húshasznosítása miatt tenyésztik), a német húsmerinót.
Ezek a fajták jól tűrik a helyi időjárási viszonyokat. De a legtöbb gazdaságban a húshasznú fajtákat (Német feketefejű húsjuh, Suffolk, Ile de France) találhatjuk meg. Magyarországon a sűrített elletés az elterjedt.  Ezekben a tenyészetekben előállított bárányokat exportra értékesítik (Olaszország, az arab világ, Törökország, Horvátország) a három fő szezonra, húsvétra, Ferragosto-ra és karácsonyra, illetve a nyári szezonban a tengerparti fogyasztások emelik a bárány felvásárlási igényeket. Jelenleg a 20-24 kg pecsenye bárány a legkeresettebb a piacon. Magyarországon több felvásárló cég foglalkozik bárány felvásárlással, valamint az elmúlt években létesültek bárány hizlaldák ahol az összevásárolt bárányokat hizlalják. Sajnos az anyajuhok száma folyamatosan csökken hazánkban, ennek egyik fő oka a munkaerő hiánya, nem találnak már megbízható, jó juhász szakembert a gazdák, a másik probléma a legelő területek elvesztése.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott Lambex bárány takarmány termékek meghatározó szerepet töltenek be a hazai bárány takarmányozásban, mind a pecsenye bárány, mind a törzsállományok előállításában.  A Lambex termékek sikeressége a jó alapanyagoknak, az optimális összetételnek és a kiváló beltartalomnak köszönhető, ezért a Lambex báránytakarmányok etetésével a hizlalási idő lerövidül és gazdaságosabb lesz a bárány hizlalás.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. báránytakarmányainak legfőbb előnyei:

 • A Lambex báránytakarmányok beltartalma a bárányok táplálóanyag-igényéhez maximálisan igazodik.
 • A tág Ca:P arány segít a húgykövesség megelőzésében.
 • A Se- és E-vitamin-tartalom megakadályozza a szív- és vázizom-elfajulást.
 • Emelt vitamintartalom biztosítja a folyamatos és törésmentes gyarapodást.
 • Íz- és aromaanyag-tartalma kedvező hatású a bárányok takarmányfelvételére.
 • A hasmenés megelőzésére a Lambex egyfázisú és hizlaló báránytáp vadgesztenye kivonatot tartalmaz.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az alábbi bárány takarmányozási programot ajánlja:

 • Korai választásnál, akár már 2 hetes kortól etethető a Lambex starter takarmánykeverék jó minőségű fűszénával és folyamatos ivóvíz ellátással, még a gyengébben tejelő anyajuhoknál is. Azoknál az állományoknál, ahol a starter takarmánnyal kezdik etetni a bárányokat és bőven tejelők az anyák, ott már a 4. héttől válthatunk a Lambex Hizlaló takarmányra.
 • A Lambex Bárány egyfázisú nevelő takarmánykeveréket is lehet már etetni 2-3 hetes bárányokkal és a hizlalás végéig adható, azoknál az állományoknál, ahol az anyajuhok erősebb kondícióban vannak és erősebben tejelnek. Az egyfázisú nevelővel egy időben már etethető jó minőségű lucerna széna és a folyamatos ivóvíz ellátás itt is fontos.
 • Azoknál az állományoknál, ahol legelőről kerülnek be a bárányok a hizlaldára, illetve azoknál a bárányhizlaldáknál, ahol a bárányokat összevásárolják, ott a Lambex fogadó takarmánykeveréket ajánljuk OTC kiegészítéssel. Természetesen itt is fontos a megfelelő ivóvíz ellátás és a jó minőségű fűszéna etetése.
 • A bárány takarmányaink mellé ad libitum ajánljuk a natúr és szelénes nyalósóinkat is, amelyek 5 kg kiszerelésben kaphatóak.

Referencia telepeink és eredményeik:

Partnereink magas szintű, több évtizedes tenyésztői munkáinak és a Lambex Bárány egyfázisú nevelő takarmány optimális összetételének köszönhetően törzstenyészetekben az alábbi eredményeket értek el:

 • Barcsik Gabriella Kecskemét, tenyésztett fajták: Suffolk, Ile de France
 • Hajnal János Ballószög, tenyésztett fajta: Suffolk

Lambex báránytakarmány*2017. évi tenyésztési eredmények

Törzstenyészetek mellett számos pecsenye bárány előállító tenyészetekben használják a Lambex termékeket, mint például a Magyar Juhtenyésztők Szövetségének minta gazdaságában az Agrowitt Kft. 1000 anyajuhos gazdaságában, a Dél-Alföldi Juhászati Kft. több integrációs Partnerénél, a Doki Trade Kft.-nél.

Dudás György
területi képviselő
Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések