Aktualitások télen

Aktualitások télen

Gondozás, táplálás

Szélsőséges hideg idő az állatok szervezetét is megviseli, ennek elkerülése érdekében érdemes a megelőzésre kiemelt hangsúlyt fektetni. A szabadban tartott állatok számára alapvető fontosságú, hogy az időjárás viszontagságai ellen megfelelő védelmet nyújtó hőszigetelt fekhely, pihenési lehetőség álljon rendelkezésükre. Az állatok pihenőhelyét az uralkodó szélirány figyelembe vételével, szélvédett helyen kell kialakítani. Célszerű a padozatát a talajtól kissé megemelni, és kívülről vízzáró réteggel ellátni. Mivel az állat a saját testének melegével „fűti be” a házát, ezért annak méretét úgy kell megválasztani, hogy ne legyen túl nagy, de abban kényelmesen fel tudjon állni, le tudjon feküdni, és meg tudjon fordulni.
A bunda szárazon tartása, átnedvesedésének megakadályozása alapvető fontosságú. A hideg, zord körülményekhez a kölyök, illetve az idős, beteg állatok sokkal nehezebben tudnak megfelelően alkalmazkodni, részben hőháztartásuk instabilitása, részben még nem eléggé fejlett vagy épp legyengült immunrendszerük miatt.
Az elhelyezésen, tápláláson túl nem szabad megfeledkezni a megfelelő, iható állapotú ivóvízről sem. A víz, eledel kihelyezésekor célszerű a műanyag etető, itató edényeket előnyben részesíteni a fém edényekkel szemben.
Azok az állatok, melyek tartósan ki vannak téve a hideg időnek, 2× – 3× több energiát igényelnek, mint enyhe időjárás esetén. A többlet energiaigényüket elsődleges a takarmány zsírtartalmából fedezik, így ebben az időszakban magasabb zsírtartalmú, energiadúsabb tápra (pl. az Authentic Gold termékcsalád) van szükségük.
A lakásban tartott állatok esetében az ilyen irányú takarmányváltásra általában nincs szükség, sőt legtöbb esetben pont az ellenkezőjére. A nappalok megrövidülésének következtében kialakult hormonális változások hatására ilyenkor az anyagcsere változik, lelassul, és a szervezet raktározni kezd. Mivel ilyenkor általában a séták mennyisége, hossza is csökken, ezért az állatok kevesebbet mozognak, így ezek a hatások együttesen – változatlan etetés mellett – testsúly gyarapodást eredményeznek. Az állat testtömegének megőrzése érdekében – a napi mozgástól függően – ilyenkor éppen, hogy csökkenteni érdemes a táp mennyiségét.

Kültakaró sérülései

A téli hideg időben elsősorban a rövidszőrű fajták egyedei illetve a szőrrel gyéren / nem fedett testtájak vannak a leginkább kitéve a hideg, szeles idő okozta károsodásnak.
Enyhe fokú fagyás esetén az érintett bőrfelület kipirosodik, megduzzad. Ez az állapot fokozatos felmelegítéssel, nyugtató-, gyulladáscsökkentő hatású kenőcsökkel könnyen és jól kezelhető.
Súlyosabb esetben a fagyásnak kitett bőrfelületen a sejtek károsodása miatt hólyagos elváltozások alakulhatnak ki. A kifakadt hólyagok helyén fekélyek képződhetnek, továbbá a bőr folytonossági hiánya könnyen másodlagos fertőzések kialakulásához vezethet. A kezelés felmelegítést követően hámosító kenőcsök alkalmazásából áll. A kisebesedett területet bő folyó vízzel ki kell mosni, a seb környezetét fertőtlenítő szerekkel szükséges tisztítani.
A hosszan tartó, szélsőséges hideg a sejtek, szövetek elhalásához vezethet, ami szintén másodlagos fertőzések kialakulását vonhatja maga után. A helyi keringés javítása érdekében értágító és bővérűséget keltő kenőcsök alkalmazása válhat szükségessé.
Az útburkolat síkosság mentesítésére még mindig sok helyen alkalmaznak útszóró sót, ami az állatok talppárnáit, illetve az ujjak közötti vékony bőrt károsítja, irritálja. A séta után ezért szükséges a mancsok bő vízzel történő átmosása, a só maradékának alapos eltávolítása, az irritált terület tisztítása.
Csak úgy, mint a fagyás miatt károsodott bőrfelület, az irritált, kisebesedett területeken másodlagos fertőzések alakulnak ki, bőrgyulladást okozva. Ezek a sokszor nedvedző sebek nehezen gyógyulnak, az állatok hajlamosak nyalogatni, ami a gyógyulást tovább nehezíti.

Fagyálló mérgezés

A garázsban, kertben elöl hagyott, többek között autókban is használt fagyálló folyadékokat édes ízük miatt, főleg kutyák, de esetenként macskák is szívesen megisszák, melynek azonban már kis mennyiség felvételét követően is végzetes következményei lehetnek. A károsító hatást a fagyállókban lévő etilénglikol okozza.
Az etilénglikol a tápcsatornából gyorsan felszívódik, melynek kb. 50%-a változatlan formában ürül a vesén keresztül, a többi a májban illetve a vesékben metabolizálódik, bomlik. Az anyagcsere folyamatok révén toxikus anyagcseretermékek (metabolitok) keletkeznek, melyek a súlyos tünetek kialakulásáért felelősek. Ezek az anyagcsere termékek egyrészt agyvelő károsító hatásúak, továbbá a vese tubulusok hámjának károsodása által akut veseelégtelenséget okoznak.
A fagyálló felvételét követően nem sokkal emésztőszervi, idegrendszeri tünetek jelentkeznek, így ezeknél az állatoknál a tápcsatorna irritációja miatt nyálzás, hányás, hasmenés, fokozott vízivás és vizeletürítés figyelhető meg. A vizeletürítés később a kialakult vesekárosodás súlyosságával fokozatosan csökken. A keletkezett anyagcseretermékek agyvelőre gyakorolt hatása miatt idegrendszeri tünetek, levertség, letargia, mozgászavar alakul ki. A has áttapintásakor a vesetájék fájdalmas.
Az etilénglikol egyik anyagcsere terméke az oxálsav, mely közvetlen sejtkárosító hatásán túl a szervezetben kálciumot köt meg. Az így létrejött komplex, kristályok formájában a vesén át választódik ki, károsítva a vese tubulusait. Ezek a kristályok a fagyálló felvételét követően 3-6 órán belül a vizeletben is megjelennek, jelenlétük a mérgezés egyik biztos jele.
A kezelés során a cél az etilénglikol felszívódásának, majd metabolizációjának, a keletkező káros metabolitok mennyiségek csökkentése. Mivel a kezelés prognózisa a méreg felvételétől a kezelésig eltelt időtől, a kialakult vesekárosodás mértékétől, a kialakult tünetek súlyosságától függ, így fontos, hogy az állat mielőbb szakszerű segítséget kapjon. A kialakult heveny veseelégteleneség súlyosbodásával a felépülés esélye egyre romlik.

Irodalom:

Cynthia M. Kahn (szerk.): The Merck Veterinary Manual, Merck & CO., INC. USA 2010
Karsai F.-Vörös K. (szerk.) : Állatorvosi belgyógyászat I. A kutyák és a macskák betegségei, Primavet Állatgyógyászati Kft. Budapest, 1999

 

Dr. Plachy Melinda
állatorvos

Hasonló bejegyzések