Díjeső a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-nél

Díjeső a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.-nél

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. a XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásárhoz kapcsolódó, „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” 2021-es pályázatán duplázott: kategóriájában az I. és a III. helyezésért járó díjat is elnyerte.

 A termékdíjak átadására 2021. szeptember 2-án került sor, Hódmezővásárhelyen. Összesen 28 pályázat érkezett be a kiírásra: 8 a növénytermesztési és 20 az állattenyésztési kategóriában.
A Bonafarm Csoporthoz tartozó és az ország egyik legnagyobb takarmánygyártója, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. (BBT) az utóbbi kategórián belül a takarmányozás és állategészségügy alkategóriában pályázott, két témával is.
A kategória zsűrijének elnöke Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója volt, aki mellett  Dr. Annaházi László, az Anipharma Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Sallai László, a Szegedi Tudományegyetem Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézetének docense vettek még részt az elbírálásban. Az értékeléskor figyelembe vették, hogy az adott pályamunka mennyiben innovatív, milyen tudományos vizsgálatok állnak mögötte, milyen referenciával bír, valamint a hazai eredet és a kapcsolódó marketingtevékenység is számított.

A pályázaton I. díjat kapott a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kockázatelemzésen alapuló ZnO-mentes (cink-oxid-mentes) malactakarmányozási technológiája. Az Európai Unió szabályozásának értelmében 2022-től nem etethető többé ZnO terápiás dózisban, hozamfokozóként. A sertéstenyésztésben eddig ezt széles körben alkalmazták a malacnevelés során, így a cég 2018-ban termékfejlesztési munkába kezdett, hogy felkészüljön a ZnO-mentes időszakra és megoldási lehetőséget kínáljon az ágazat más szereplői számára is.

A nagyigmándi központtal rendelkező vállalat 2018-ban kezdte meg a felkészülést az új ZnO-mentes időszakra és a két évig tartó termékfejlesztést a Bonafarm Csoporthoz és a Bonafarm Sertésintegrációhoz tartozó sertéstelepekkel együtt hajtotta végre. A folyamat során ZnO-mentes prestarter, starter és nevelő takarmányokat állítottak elő úgy, hogy azok pontos összetételét az adott üzem adottságaihoz szabták.
A receptúra kialakítását egy kockázatelemzés előzte meg, melynek segítségével jobban hasznosuló, a malacok fejlődési képességét jobban kihasználó takarmányokat tudtak előállítani és etetni. A cég 2020-ban közel 400 ezer, 2021 első félévében pedig 286 ezer malacot takarmányozott ezzel a módszerével. A hízókat az utónevelő fázisból 2,5 nappal korábban és 1,8 kg-mal nagyobb vágási súllyal értékesítették, köszönhetően a vállalat ZnO-mentes takarmányozási technológiájának.

A III. helyezést érő pályázat tárgya a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. AMINO brojler takarmánysora volt, melynek megalkotását a piaci körülmények hívták életre. Az elmúlt időszakban tapasztalt, a korábban nem látott mértékű globális takarmányár-növekedés mellett a koronavírus-járvány és a madárinfluenza is megtépázta a baromfiágazatot. Mivel a költségszerkezet jelentős, ráadásul jelenleg egyre növekvő részét, a takarmányozási költség teszi ki, ezért kézenfekvő, hogy minden termelő a lehető legjobb, az adott alapanyaghelyzethez legjobban igazodó, vagyis a leggazdaságosabb takarmányt szeretné az állatállományával etetni. A gazdaságossági kérdéseken túl napjainkban egyre nagyobb hangsúllyal kerül előtérbe a nitrogénürítés csökkentése is. Mindezen kihívásokra az AMINO brojler takarmánysor megfelelő válasszal tud szolgálni, melyet most már az elnyert termékdíj is igazol.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. az elmúlt évtizedben többször is pályázott a „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj” kiírásokra, melyek alkalmával két nagydíjjal, öt I. díjjal, egy II. díjjal,  két III. díjjal, valamint 3 elismerő oklevéllel gazdagodott. A díjeső ebben az évben sem kerülte el a Bábolna Takarmányt, mert idén először a Business Superbrands díjat is elnyerte a takarmánygyártó vállalat, mely így felkerült a legjobb üzleti márkák listájára is.

Hasonló bejegyzések