Malacnevelés cink-oxid nélkül – gyakorlati tapasztalatok

Malacnevelés cink-oxid nélkül – gyakorlati tapasztalatok

Bár a 2020-as esztendő első félévének humán járványügyi helyzete és intézkedései sok mindenben korlátozták az életünket, a bevezetésre kerülő Platinum Zero malactakarmányokat illetően az elmúlt hónapok sem zajlottak eseménytelenül. A sertéspiaci árak alakulását látva ugyan arra készültünk, hogy Partnereinknél a kísérletekre való nyitottság csökkenése várható, azonban ebben a nehéz helyzetben is voltak, akik bizalmat szavaztak a cink-oxid-mentes malactakarmányozási koncepciónk kipróbálását illetően. Ennek eredményeképpen a Sombereki Mg. Zrt.-nél 2020 április és május hónapjában tesztelhettük Platinum Zero malactakarmányainkat.

A Sombereki Mg. Zrt. 800 kocás telepén összesen 619 Topigs (TN70) x Norsvin Duroc malaccal teszteltük a cink-oxid mentes malactakarmányozási koncepciónkat. A malacok választása átlagosan 26,3 napra, 7,6 kg súlyban történt. A Platinum Zero Prestarter takarmány etetése már a fiaztatón, a 10. életnapon megkezdődött. A malacok prestarter felvétele kiemelkedő volt, szívesen fogyasztották a takarmányt és a választás is törésmentesnek bizonyult. Mivel a cég rendelkezik saját takarmánykeverővel, a starter takarmány gyártása az általunk javasolt felkeverés alapján, saját szemes alapanyagokból Zero Starter 15%-os koncentrátum felhasználásával történt. A battériás neveléssel kapcsolatban elmondható, hogy a malacok starter takarmányra történő átállása is problémamentesen megvalósult (1. kép).

Somberek

1. kép: Sombereki Platinum Zero takarmányokat fogyasztó malacok a battérián 59 naposan

A malac nevelő takarmány szintén saját előállítású volt, az állatok táplálóanyag-igényének megfelelő aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, enzimeket a KSP-245-E 4%-os premix tartalmazta. Hasmenés a teljes battériás nevelés alatt nem jelentkezett. A termelési eredményeket az 1. táblázat foglalja össze.

Somberek cink-oxid-mentes

1. táblázat: termelési eredmények a cink-oxid–mentes malactakarmányozási vizsgálat során

A Platinum Zero takarmányokkal nevelt malacok összességében a telep által elvárt színvonalnak megfelelő eredményeket hozták, Partnerünk a látottakkal és tapasztaltakkal elégedett volt. A termelési eredmények alakulását illetően az alacsony elhullási százalék mindenképp kiemelkedő. A sikert a takarmányokon túlmenően azonban a telepi menedzsment szakértelme és odafigyelése is nagyban meghatározta. Ennek különösen nagy jelentősége van abban az esetben, ha a malacnevelés során a cink-oxid kiegészítéssel készült takarmányok etetése mellett realizálódó termelékenységet szeretnénk fenntartani a cink-oxid használatát mellőzve is.

A Sombereki Mg. Zrt.-nek köszönjük a bizalmat és a lehetőséget, további munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Vida Orsolya
termékmenedzser
 Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Hasonló bejegyzések